Saç ağarması ve dökülmesinin sebebi bulundu

Teksas Southwestern Üniversitesi araştırmacıları -yanlışlıkla da olsa- kellik ve saç ağarmasına sebep olan genetik tetikleyicileri keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir çok bitkisel yağ satıcısı kelliğe çözüm olacak ürünleri olduğunu iddia etse de bilim henüz dökülen saçları geri getirmenin yolunu bulabilmiş değil. Ancak gerçek kellik ilacı çok yakında geliştirilebilir. Teksas Southwestern Üniversitesi araştırmacıları -yanlışlıkla da olsa- kellik ve saç ağarmasına sebep olan genetik tetikleyicileri keşfetti.

Dermatoloji alanında çalışan araştırmacıların asıl hedefi, nadir görülen bir genetik kanser türünü incelemekti. Dr. Lu Le “Bu proje bazı tümör çeşitlerini araştırmak için başlatılmış olsa da neticede saçın dökülmesine ya da ağarmasına sebep olan hücreleri keşfettik.” şeklinde konuştu.

Farelerde benzer etkiler görüldü

Araştırmacıların araştırdığı KROX20 adlı proteinin aynı zamanda bir deri hücresinin saç köküne dönüşmesi için de gerekli olduğu görüldü. Araştırmacılar bu proteini üreten hücreleri farelerden kaldırdığında saç büyümediği görüldü. Ekip ayrıca kök hücre faktörü adı verilen bir proteinin, saçların rengi için gerekli olduğunu fark etti. Farelerde SCF geni saç üreten hücrelerden çıkarıldığında farelerin tüylerinin beyazlaştığı görüldü.

Gelecekte KROX20 üretiminin, insanlar yaşlandıkça neden azaldığı ve SCF geninin çalışmasını önleyerek saçların beyazlaşmasına sebep olan şeyin ne olduğu incelenecek. Araştırma, yaşlanmanın tetikleyicileri konusunda önemli veriler sunmasının yanı sıra, kellikle mücadelede önemli bir role sahip.

Dr. Le “Bu bilgiler sayesinde, gelecekte bu kozmetik sorunların önüne geçmek için saç köklerine gerekli genleri sunmayı sağlayacak bir bileşen geliştirebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: New Atlas

Bilim henüz dökülen saçları geri getirmenin yolunu bulabilmiş değil. Ancak gerçek kellik ilacı çok yakında geliştirilebilir. Teksas Southwestern Üniversitesi araştırmacıları -yanlışlıkla da olsa- kellik ve saç ağarmasına sebep olan genetik tetikleyicileri keşfetti. Araştırmacıların kanser tümörleri için araştırdığı KROX20 adlı proteinin aynı zamanda bir deri hücresinin saç köküne dönüşmesi için de gerekli olduğu görüldü. Araştırmacılar bu proteini üreten hücreleri farelerden kaldırdığında saç büyümediği görüldü. Ekip ayrıca kök hücre faktörü adı verilen bir proteinin, saçların rengi için gerekli olduğunu fark etti. Farelerde SCF geni saç üreten hücrelerden çıkarıldığında farelerin tüylerinin beyazlaştığı görüldü.

2 Yorum

  • “Bu bilgiler sayesinde, gelecekte bu kozmetik sorunların önüne geçmek için saç köklerine gerekli genleri sunmayı sağlayacak bir bileşen geliştirebiliriz” – Saçın beyazlaması ve kellik için kozmetik değil, bilimsel bir tedavinin uygulanması gerekir. Çünkü öyle saç ve saç derisinin yapısı oldukça karmaşık, yoksa şimdiye kadar çoktan bu sorunlar çözülmüş olurdu. Bakalım kozmetik lobisi izin verecek mi bu gelişmelere?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği