Rusya Telegram’a 15 gün süre tanıdı

Rusya, 15 gün içinde şifreleme anahtarlarını sağlamaması halinde kriptolu mesajlaşma uygulaması Telegram'ı Rusya'da yasaklamakla tehdit etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Rusya Temyiz Mahkemesi, Salı günü, popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın Rus güvenlik hizmetlerine kullanıcı verisi sağlamaya zorlanabileceğine hükmetti.

Bu, geçmişte Rusya ve diğer yetkililerden baskı gören kriptolu mesajlaşma uygulaması Telegram’a vurulan son darbe oldu. Telegram, sosyal ağların yetkililere şifreleme anahtarları ve sohbet geçmişleri sağlamasını talep ettiği zaman Rusya Federal Güvenlik Servisi‘nin (FSB) kullanıcı haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Çin, 2015 yılında Telegram’ı engellemişti. Birkaç ülkedeki yetkililer de Telegram’ın IŞİD destekçileri tarafından tercih edilen mesajlaşma servisi olduğuna inanıyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi, geçtiğimiz yıl St. Petersburg’da 15 kişinin ölümüne sebep olan intihar bombacısının Telegram kullandığını söyledi. Fransız yetkililer Normandiya bölgesinde bir rahibi öldüren IŞİD destekçilerinin uygulamayı kullandığını belirtti. Bu hafta ise İspanyol polisi, Kolombiya’da IŞİD bağlantılı bir saldırı düzenlediğinden şüphe edilen kişinin Telegram üzerinden şüpheli mesajlar gönderdiğini açıkladı.

Ancak Telegram, Rus seçim gözcülerinden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un personeline ve sıradan kullanıcılara kadar pek çok insan arasında oldukça popüler. Telegram 100 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu söylüyor.

15 gün süre verildi

Salı gününün mahkeme kararından sonra, Rusya’nın iletişim düzenleyicileri Telegram’ın şifreleme anahtarlarını 15 gün içinde sağlamasını emretti. Eğer Telegram isteneni yapmazsa uygulama Rusya’da yasaklanabilir. Telegram’ın kurucusu Pavel Durov attığı bir tweette “Telegram’ın kullanıcılarının özel verilerini sağlamazsa engelleneceğine dair tehditler işe yaramayacak. Telegram özgürlük ve mahremiyetin yanında duracak.” dedi.

Yine de bir yasak uygulanması imkansız olabilir. Çünkü Telegram geçmişte kapatılma tehdidiyle karşılaştığında, kullanıcılarının bir sanal özel ağ (VPN) kullanarak yasağı aşmalarını sağlayan bir Telegram versiyonu geliştirmişti.

Bütün konuşmalara erişmek istemiyorlar

Rusya Federal Güvenlik Servisi kullanıcıların mesajlarını direkt olarak görmek istemiyor. İstediği şey şifreleme anahtarları. Yani, yetkililerin şüphe duyacağı bir durum olması halinde güvenlik görevlilerinin uygulama üzerinden gönderilen elektronik mesajlara ulaşmalarını sağlayacak teknik detaylara sahip olmak istiyorlar.

Rus haber ajanslarının verdiği bilgiye göre, Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov Salı günü yaptığı açıklamada, Telegram’ın diğer mesajlaşma uygulamaları için geçerli olan kurallardan muaf tutulması için herhangi bir sebep olmadığını söyledi.

Kaynak: ABC News

Geçmişte Rusya ve diğer yetkililerden baskı gören, bazı ülkelerin "IŞİD destekçilerinin tercih ettiği mesajlaşma uygulaması" olarak tanımladığı popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, bir kez daha Rusya'dan gelen bir tehditle karşı karşıya. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Telegram'ın 15 gün içinde şifreleme anahtarlarını paylaşmasını, aksi taktirde uygulamanın Rusya'da engellenebileceğini söylüyor. Böyle bir talepte bulunulmasının sebebi ise, yetkililerin şüphe duyacağı bir durum olması halinde güvenlik görevlilerinin uygulama üzerinden gönderilen elektronik mesajlara ulaşmalarını sağlamak. Konuyla ilgili tweet atan Telegram kurucusu Pavel Durov, Telegram'ın tehditlere boyun eğmeyeceğini, her zaman özgürlük ve mahremiyetin yanında yer aldığını belirtti.

2 Yorum

  • Telegram’ın Rusya’ya veri sağlamaya yardımcı olacağını hiç de düşünmüyorum. Böyle bir şeyin sonucununda hem kullanıcı kaybedecek hem de güvenilirliğini kaybedecektir zannımca. Umarım her şey yolunda gider.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği