Robotlarda ‘seç, beğen, al’ dönemi

Korkmak ve sevinmek aynı anda gerçekleşiyor.
2017’nin yapay zeka yılı olacağı öngörülürken her gün yeni bir robotla tanışmak mümkün. İşler ve haberler de buna bağlı olarak gittikçe ilginçleşiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya Halleri okuyucuları hafta içindeki çevirilerde ya da Haftanın Özeti’nde robot dünyasındaki gelişmelerle sıklıkla karşılaşıyor. 2017’nin yapay zeka yılı olacağı öngörülürken her gün yeni bir robotla tanışmak mümkün. İşler ve haberler de gittikçe ilginçleşiyor.

Titiz robotlar geliştiriliyor

Üç çocuk babası Gal Rozov’un tek bir isteği vardı: giysilerinin katlanması. Birçoğumuz için de aynısı geçerli olabilir. Braun’un son yaptığı bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 46’sı eşyalarını katlayan bir teknolojiye sahip olmak istediğini belirtmiş. Rozov’un böyle düşünen diğer kişilerden farkı, bu teknoloji için el atması olmuş. Rozov, 2010 yılında yazılım geliştiricisi ve ürün yöneticisi olarak çalıştığı işini bırakıp iki yıl robot araştırmacılarıyla çalıştı. 2012 yılında da Silikon Vadisi’ndeki bir robot ekibiyle çalışmaya başlayan Rozov FoldiMate’in fikrini bu esnada buldu. 2013’te aldığı patentle beraber, artık giysileri katlaması 2-3 saniyesini alan bir robot ürünü oldu. 2016’ya kadar çamaşır makinesi büyüklüğündeki ürünün prototip üretimi için bekleyen Rozov şimdi şirketleşiyor. Ürünün fiyatının 700-850 Dolar arası olması bekleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=swNgjX0xHC8

Yenilebilir robotlar

Bir başka ilginç robot da İsviçre’de üretildi. Lozan’daki federal teknik üniversitesi EPFL’nin Akıllı Sistemler Laboratuvar’ında okulun mezun öğrencilerinden Jun Shintake‘nin yönettiği çalışmada jelatinden yapılan ve sindirilebilen bir robot aktüatör üretildi. Aktüatörler sistem ya da mekanizmayı harekete geçirir. Bunun sadece mekanik bir sistem olması da gerekmez, kimyasal işlemlerde de geçerlidir. Çalışmayla ilgili olarak Recode’a açıklama yapan araştırmacılar ileride tamamıyla yenebilir robotların üretilebileceğini ifade etti. Jelatin kullanılmasının da şu aşamada şaşırtmaması gerekli. Çünkü tıpta birçok maddenin dış katmanı olarak kullanılıyor. Bu sistem genellikle hastaların ilaç kontrolleri için veya iç organları görmek için kullanılmak üzere geliştiriliyor.

Ölüme sebep veren robotlar

İnsanlar, robotların işlerini ellerinden alacağıyla ilgili olarak sıkıntı yaşıyor. Halbuki daha büyük problemler de var. Hepimiz Westworld’ü izledik değil mi? İşte bu olay da onun gerçek olabileceğini söylüyor gibi: Temmuz 2015’te Teknisyen Wanda Holbrook’un bir robot tarafından ‘tuzağa düşürülüp’ hayatını kaybetti. Teknisyen günlük rutin işini yaparken bir makinenin aktifleşip anormal davranması sonucu gerçekleşen kaza Holbrook’un eşinin beş robot şirketine dava açmasıyla yeniden alevlendi. ABD İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi’ne göre robotlar genellikle güven vermeyen, tehlikeli, kendini tekrarlayan ve istemsiz bir şekilde hareket ediyor. Çalışmalar da rutinler dışındaki test, kurulum, durum operasyonları esnasında kazaların meydana geldiğini gösteriyor. New York Times’ta yer alan ifadeye göre, robotların gelişmesiyle ve daha çok alanda yer almasıyla bu tarz haberlerin sıklığı da artacaktır.

Kaynak: Qz, Recode, Fast Company

Dünya Halleri okuyucuları hafta içindeki çevirilerde ya da Haftanın Özeti’nde robot dünyasındaki gelişmelerle sıklıkla karşılaşıyor. 2017’nin yapay zeka yılı olacağı öngörülürken her gün yeni bir robotla tanışmak mümkün. İşler ve haberler de gittikçe ilginçleşiyor. Örneğin artık bir robot eşyalarınızı katlayabilir, tarafınızdan yenebilir hatta sizi tuzağa düşürebilir. Hepimiz Westworld’ü izledik değil mi?

2 Yorum

  • Esas mesele üşengeç bir insanın o mandallara çamaşır takması. Mandala takan zaten katlar. Bence makinenin bir haznesi olmalı ve bu haznenin içine doldurulan tüm çamaşırları katlamalı. o zaman alırdım.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği