Robot devrimi hayatımızı nasıl değiştiriyor?

Robotlar sayesinde gerçekleşecek yeni bir teknoloji patlamasına giriyoruz ve bu dönüşüm şimdiden dünyanın güç dengelerini değiştirmeye başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Robotlar sayesinde gerçekleşecek yeni bir teknoloji patlamasına giriyoruz ve bu dönüşüm şimdiden dünyanın güç dengelerini değiştirmeye başladı. Artık robotlarla savaşacağız, robotlar sayesinde hayatta kalacağız, robotlar arabaları bizim yerimize kullanacak, bizim yerimize çalışacaklar, alışveriş yapacaklar ve ev işlerine koşturacaklar. Gelecekte nelerin değişeceğinden bahsediyoruz ama aslında küresel olarak çok büyük bir değişimin eşiğindeyiz ve bu değişim güç ve zenginlik bakımından yepyeni fırsatlar sunuyor.

Yeni otomasyon çağında, işletmeler makineler ve algoritmalardan mümkün olduğunca faydalanmaya çalışıyor ve neticede bu teknolojiler şirketleri daha etkin çalışır hale getirecek. Bunun sonucunda ise bazı işler ve sektörler -tabiri caizse- ışık hızında yok olacak. Gelişmeler ABD ve Çin arasında bir teknoloji yarışı başlamasına sebep oldu. Birleşik Krallık, Fransa ve Güney Kore gibi diğer büyük ekonomiler de bu gelecekten bir parça koparmak için büyük paralar harcıyor.

Olumlu etkiler

Kas gücüne dayalı işler ortadan kalkacak (tabii bunların yerine daha iyi iş imkanları sunulduğu sürece bu gelişme olumlu olabilir). Araç sürmek ve temizlik yapmak gibi işlere çok daha az vakit ayrılacak. İstediğinize istediğiniz zaman ulaşma imkanınız çokça artacak.

Sağlık uygulamaları çok daha yerinde ve detaylı olacak. Tıbbi robotlar ameliyatları çok daha hassas şekilde yapabilecek ve mikro-botlar vücudumuzda ilaçların doğru yerlere ulaştırılmasını sağlayacak. Empati sahibi robotlar yaşlandığımızda bize bakacak. Yumuşak ve esnek robotlar arama kurtarma operasyonlarında kullanılacak. Robotlar ve diğer otonom cihazlar, telefonunuzdaki uygulamaları kullanarak doktorlarla iletişiminizi sağlayacak. Devlet bürokrasisi aradan çıkmış olacak.

Akıllı ev aletleri, özellikle de mutfakta çok büyük değişim yaratacak. Buzdolabınız içindeki yiyeceklerden haberdar olacak ve bittikçe yenisini sipariş edecek. Buzdolabı, bulaşık makinesi ve fırın birbiri ile iletişim kurabilecek. Bize daha az iş düşecek; bu da bizi daha tembel ve mutfakta gereksiz hale getirecek.

Neticede insanlar robotların kontrolünde olacak ve sahip olacakları rolleri insanlar belirleyecek. Carnegie Mellon Üniversitesinden Manuela Veloso “Bu robotlar Mars’tan gelmedi. Dünya’da biz ürettik ve üretmeye devam edeceğiz.” diyor.

Olumsuz etkiler

Robot devrimi çalışanlar için, tıpkı Endüstriyel Devrim’in başında makinelerin yaptığı gibi, geçici bir zorluk dalgası oluşturacak.

19. yüzyılda ilk endüstriyel otomasyon çağının başlamasının ardından ABD’de maaşların normale dönmesi yaklaşık 60 yıl sürmüştü. 20. yüzyılda tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş ise 40 yılımızı almıştı.

Otomasyonun ilk geniş çaplı etkilerini uzun yol şoförleri ve çağrı merkezi çalışanları yaşayacak.

Öte yandan robotlar bazı işleri devralma konusunda oldukça yavaş olabilir çünkü hala bir insanın el becerisine sahip robot geliştirmek mümkün olmadı.

Sonuç

Otomasyon endişesinin, robotlaşmaya karşı küresel bir direnç yaratması mümkün olabilir. Pew tarafından yapılan bir araştırmada katılımcıların yüzde 72’si otomasyon konusunda endişe duyduklarını belirtti.

Devletler ve işverenler yeni dönüşümde ilk sıralarda yer almak için yarışıyor olacak. Ekonomistler ve akademisyenler, yaklaşan acil durum konusunda farklı görüşlere sahip. Ancak herkes, robot devriminin işleri ve sektörleri baş aşağı ederek, üretim krizinden kat kat büyük bir değişime yol açacağı konusunda hemfikir.

Kaynak: Axios

Robotlar sayesinde gerçekleşecek yeni bir teknoloji patlamasına giriyoruz ve bu dönüşüm şimdiden dünyanın güç dengelerini değiştirmeye başladı. Artık robotlarla savaşacağız, robotlar sayesinde hayatta kalacağız, robotlar arabaları bizim yerimize kullanacak, bizim yerimize çalışacaklar, alışveriş yapacaklar ve ev işlerine koşturacaklar. Gelecekte nelerin değişeceğinden bahsediyoruz ama aslında küresel olarak çok büyük bir değişimin eşiğindeyiz ve bu değişim güç ve zenginlik bakımından yepyeni fırsatlar sunuyor.

3 Yorum

  • Çağımız bilim çağı olduğundan beşikten başlayıp mezara kadar devam eden bir sürecin başlangıcındayız. Yapay veya suni zeka insan uygarlığının çok değerli bir avantajıdır değeri bilindiği takdirde. Sayın cumhurbaşkanımızın önceki günkü söylevi bu doğrultudaydı. Sonsuza kadar çalış, sonsuza kadar oku, sonsuza kadar öğren. Suni zeka getir götür işlerinden insanlığı rahatlattıysa ayağımızı uzatıp tembel tembel gel keyfim gel mi diyeceğiz? İnsanlık yepyeni uzmanlık sahaları geliştirecek. Örneğin: uzay ve gökbilim, yeni ve çağcıl enerji kaynaklarının keşifim, yeni besin ve gıda teknolojileri vb şimdi insanlığın bu alanlara yönelmesi ve uzmanlaşmasını sağlayan suni zeka sevilmez mi? Ben seviyorum şahsen. Sevgiyle kalın kardeşlerim. İsmail Gültekin 27.12.2018

  • Robotik ile ilgili problem olduğunu düşünmüyorum Problem AI ile başlıyor. AI ile IoT birleşimi ise eşittir SkyNet. Bu riskteki şiddet seviyesi o kadar büyük ki, olasılık düşük olsa da sonuç göz ardı edilemez bir boyutta. Bu çerçevede mutlaka sıkı regülasyonların bir an önce gelmesi elzem.

    Sitede pek yorum paylaşılmıyor. İçerikler çok başarılı. Tebrik ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği