Resmi kimlik belgesi olarak WeChat

2011 yılında hizmete sunulduktan sonra Çin'in en büyük sosyal ağı haline gelen WeChat uygulaması, şimdi de resmi bir elektronik kimlik sistemi olarak test ediliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tencent Holdings‘in popüler mobil uygulaması WeChat, uygulamayı resmi bir elektronik kimlik sistemine dönüştüren proje sayesinde Çinli tüketicilerin günlük hayatının daha büyük bir kısmını kaplamaya başlayacak.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua‘dan alınan bilgilere göre, ülkenin Guangdong Eyaleti‘nin başkenti olan Guangzhou yönetimi, şehrin Nansha Bölgesi’ndeki kullanıcıların WeChat hesapları üzerinden sanal kimlik kartı oluşturulan bir pilot program başlattı. Bu sanal kimlik kartları hükümet tarafından verilen geleneksel kimlik kartlarıyla aynı görevi görecek.

Ayrıca, denemenin yakın zamanda bütün bölgeyi kapsayacak şekilde genişletileceği, önümüzdeki Ocak ayından itibaren bütün ülkeyi kapsayacağı söyleniyor. Eğer bu program başarılı olursa, Tencent’in 2011 yılında hizmete sunduğu, ülkenin en büyük sosyal ağı ve ödemeler için en sık kullanılan platform haline gelen mobil mesajlaşma uygulaması WeChat en büyük başarılarından birini elde etmiş olacak.

Çevrimiçi kimlik hırsızlığını azaltması bekleniyor

Shenzhen merkezli Tencent’in açıklamasına göre, WeChat 30 Eylül’de sona eren üçüncü çeyrekle birlikte 980 milyon aylık kullanıcıya ulaştı. WeChat kimlik programı, Çin Halk Cumhuriyeti Kamu Güvenliği Bakanlığı, Tencent’in WeChat ekibi, çeşitli bankaların ve devlet dairelerinin katkılarıyla geliştirildi.

Sanal kimlik kartına yetki verilmeden önce yüz tanıma teknolojisiyle kullanıcının kartın gerçek sahibi olup olmadığı tespit edileceğinden projenin çevrimiçi kimlik hırsızlığı konusunda caydırıcı olacağı düşünülüyor. Kartın kendisine ait olduğunu kanıtlayan kişiler fiziksel kimlik kartına ihtiyaç duymadan otellerde veya devlet hizmetlerinde WeChat kimlik kartlarını kullanabilecek.

2016’da Wuhan’da elektronik kimlik kartı denendi

Guangzhou’nun WeChat programı Çin’in akıllı telefon üzerinden geliştirdiği ilk elektronik kimlik kartı denemesi değil. 2016’nın Haziran ayında Hubei Eyaleti’nin başkenti Wuhan’daki Kamu Güvenliği Bürosu Alipay ile iş birliği yaparak elektronik kimlik kartı hizmeti başlatmıştı. Çin’in en büyük ödeme platformu ve Ant Financial Services Group‘un bir parçası olan Alipay ile yapılan bu proje, otel kayıtları, tren istasyonları veya havaalanlarında yapılan güvenlik kontrolleri gibi çeşitli durumlarda kullanılacak elektronik kimlik kartı kullanımını artırmayı amaçlıyordu.

Wuhan’ın elektronik kimlik kartı programına 400 binden fazla vatandaş katılmıştı. Kimlik kartı programı haricinde hem WeChat hem de Alipay, sosyal güvence kartları ve ehliyet gibi hizmetlerin dijital versiyonlarını oluşturdu.

Kaynak: South China Morning Post

2011 yılında hizmete sunulduktan sonra Çin'in en büyük sosyal ağı haline gelen WeChat uygulaması, şimdi de resmi bir elektronik kimlik sistemi olarak test ediliyor. Ülkenin Guangdong Eyaleti'nin başkenti olan Guangzhou yönetimi, şehrin Nansha Bölgesi'ndeki kullanıcıların WeChat hesapları üzerinden sanal kimlik kartı oluşturulan bir pilot program başlattı. Bu sanal kimlik kartları hükümet tarafından verilen geleneksel kimlik kartlarıyla aynı görevi görecek. Sanal kimlik kartına yetki verilmeden önce yüz tanıma teknolojisiyle kullanıcının kartın gerçek sahibi olup olmadığı tespit edileceğinden projenin çevrimiçi kimlik hırsızlığı konusunda caydırıcı olacağı düşünülüyor. Kartın kendisine ait olduğunu kanıtlayan kişiler fiziksel kimlik kartına ihtiyaç duymadan otellerde veya devlet hizmetlerinde WeChat kimlik kartlarını kullanabilecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği