Rakamlarla Juno’nun Jüpiter görevi

NASA'nın Jüpiter'in atmosferini ve iç yapısını incelemek için 2011'de gönderdiği Juno uzay aracı 4 Temmuz'da dev gezegene ulaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2011 yılındaki fırlatılışının ardından NASA’nın Juno uzay aracı Güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter’e doğru seyahat ediyordu. Pazartesi günü Juno Jüpiter’in yörüngesine başarılı bir şekilde oturdu. Uzay aracı, gezegenin bulut kaplı atmosferi ve iç yapısı hakkında bize yeni veriler sunacak. 1,1 milyar dolara mal olan görevle ilgili bazı önemli rakamlar şu şekilde:

2,8 milyar kilometre

Juno Dünya’dan fırlatıldığı günden itibaren toplam 2,8 milyar kilometre yol kat etti. Yolculuk düz bir rota üzerinde değildi. Juno’yu taşıyan roket, uzay aracını Jüpiter’e görütecek kadar güçlü olmadığı için Dünya’nın çekim kuvvetinden faydalanıldı. Araç güneş sistemi içerisinde bir tur attıktan sonra Dünya’nın yörüngesinden geçerek hızlandı ve Jüpiter’e doğru yola çıktı.

5 bin kilometre

Juno Jüpiter’in bulutlarına en fazla 5 bin kilometre kadar yaklaşacak. Eğer daha fazla yaklaşacak olursa Jüpiter’in atmosferinin çekim kuvvetine maruz kalır ve deneyleri gerçekleştiremez.

48 dakika, 19 saniye

Jüpiter’den Dünya’ya radyo sinyallerinin ulaşması 48 dakika 19 saniye sürüyor. Juno, Jüpiter’e ulaştığında ana motoru yavaşlamak için yaklaşık yarım saat boyunca çalıştı. Dünya’daki kontrolörler motorun çalışmaya başladığına dair sinyalleri aldığında motor çoktan durmuş ve yörüngeye oturmuştu.

20 ay

Görevin süresi 20 ay olarak belirlendi. Juno görev süresince yüksek radyasyona maruz kalacağı için hassas elektronik malzemeler özel bir titanyum kasaya yerleştirildi. Görev tamamlandığında Juno’nun savrulup Jüpiter’in uydularından birine çarpmasını engellemek için uzay aracına Jüpiter’in atmosferine girme talimatı verilecek.

Dokuz

Juno’nu üzerinde Jüpiter’in iç yüzeyini ve atmosferini incelemek için dokuz farklı cihaz bulunuyor. Bu cihazlarla gezegenin çekim kuvveti ve manyetik alanları incelenecek. Ayrıca gezegenin atmosferinde ne kadar su bulunduğu gözlemlenecek. JunoCam adı verilen renkli kamera Jüpiter’in dönen bulutlarını, kutup bölgelerini ve etkileyici kuzey ve güney ışıklarını fotoğraflayacak. İlk yakın çekim fotoğraf ve videoların Ağustos ayında gelmeye başlaması bekleniyor.

Üç

Juno’nun üç devasa güneş enerjisi kanadı, uzay aracını güneş enerjisiyle çalışan en uzay aracı yapıyor. Paneller 500 watt elektrik üreterek Juno’da bulunan cihazları çalıştırıyor.

juno-6945707NASA'nın Juno uzay aracı 2011'de başladığı yolculuğunun son noktası olan Jüpiter'e ulaştı. Juno bu görev için 2,8 milyar kilometre yol kat etti. Uzay aracı Jüpiter'e 5 bin kilometreden fazla yaklaşmayacak. Görev sırasında Juno'dan gelen radyo sinyallerinin Dünya'ya ulaşması 48 dakika 19 saniye sürecek. Görevin süresi 20 ay olarak belirlendi. Uzay aracında bulunan dokuz farklı cihaz gezegene dair topladığı verileri Dünya'ya iletecek. Juno'nun üç büyük güneş enerjisi paneli uzay aracında bulunan cihazların çalışması için elektrik üretecek.

3 Yorum

  • Heyecan verici bir haber. Her ne kadar gezegenlerle ilgili bilgilerimiz kısıtlı olsa da, yakından inceleme olanağına sahip olduğumuz da bu dev gezegen’in yapısıyla ilgili bizi şaşırtan farklı sonuçlarla karşılaşabiliriz, bu da uzay da yer alan diğer gezegen vb. cisimlere karşı bakış açımızın değişmesine neden olabilir diye düşünüyorum!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği