Qualcomm’un gelecek öngörüleri

Qualcomm'ın eski CEO'su ve günümüzdeki yönetim kurulu üyesi Paul Jacobs, gelecekte karşımıza çıkabilecek teknolojilere dair öngörülerde bulundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en büyük yarıiletken üreticilerinden Qualcomm’un eski CEO’su Paul Jacobs, halen yönetim kurulu üyeliğini sürdürdüğü şirketin gelecek görüşleri üzerine açıklamalarda bulundu. CNET editörü Shara Tibken’in sorularını yanıtlayan iş adamı yakın gelecekte görebileceğimiz teknolojilere dair ipuçları verdi.

Modacılar telefon üretebilir

Akıllı telefonların sürekli elimizde olduğunu ancak dış görünüşlerine yeterince dikkat edilmediğini belirten Jacobs, gelecekte telefon tasarımına modacıların da el atabileceğini söyledi. Farklı parçaların bir araya getirilerek oluşturulduğu modüler telefonların yaygınlaşmasıyla kişilerin kendi tercihlerinin de telefon tasarımını değiştireceğini ifade eden Jacobs, bu konuda farklı seçeneklere sahip olabilmemiz için modacıların da akıllı telefon parçaları üretimine dahil olabileceğini belirtti.

Birden fazla telefonumuz olabilir

İnsanların farklı yaşam stilleri ya da aktiviteler için farklı cihazlar kullanacağını bunun için de herkesin birden fazla telefonu olacağını söyleyen iş adamı, buna örnek olarak akıllı saatleri gösterdi. Spor yaparken akıllı telefon taşımak yerine akıllı saat takmak gibi eylemlerin gelecekte daha da yaygınlaştığını düşünen Jacobs, bir dönem yaygın olarak kullanılan araç telefonlarının da otonom araçlarla birlikte geri döneceğini öngördü.

Sanal gerçekliğin fiziksel boyutu

Jacobs’a göre sanal gerçeklik gelecekte sadece görme duyumuza hitap etmekten çıkacak ve başka cihazlar yoluyla diğer duyularımıza da hitap edecek. Bunun bir sanal gerçeklik kıyafeti ile sağlanabileceğini düşünen iş adamı, böylece futbol sahasında koşturan bir oyuncunun hissettiklerini bizim de hissedebileceğimizi söylüyor. Sanal gerçekliği ilk denediğinde arkasındaki camdan gelen güneş ışığı sebebiyle bir sıcaklık hissettiğini ifade eden Jacobs bu hissin bilinçli bir şekilde, sanal gerçeklikte gördüğümüz şeylerle uyumlu olarak yaratılabileceğini ifade ediyor.

Stilistler avatarınızı giydirecek

Günümüzde en güzel göründüğümüz fotoğraflarımızı bizi temsil etmesi için sosyal profillerimize koyuyoruz. Gelecekte bu temsil işini avatarlara temsil edeceğimizi düşünen Jacobs, seçeneklerin sınırsız olduğu dijital dünyada avatarlarımızın nasıl görüneceğine karar vermek için stilistlere başvuracağımızı ve avatar stilistliğinin bir meslek olarak karşımıza çıkacağını düşünüyor.

Çekim gücü için küçük uydular

Baz istasyonlarını kendi evinin çevresinde istemeyenler için yeni bir teknoloji geliştirileceğini düşünen Jacobs, gelecekte çekim gücünü artırmak için küçük uyduların etrafta dolanacağını ve bunun hem cep telefonları hem de kablosuz internet için kullanılabileceğini belirtiyor. Bu fikir Facebook’un, internet olmayan yerlere güneş enerjili uçaklarla internet gönderme fikri ile benzerlik gösteriyor.

Teknoloji hasta olacağınızı anlayacak

Şu anda sadece ‘hasta’ ya da ‘sağlıklı’ olduğumuzu ve aradaki geçiş sürecinden haberdar olmadığımızı söyleyen Jacobs, teknolojinin ilerlemesi ile hastalık ortaya çıkmadan önce vücudumuzdaki değişiklerden haberdar olabileceğimizi ifade ediyor. Böylece erken teşhis edilen hastalıklara daha hızlı şekilde müdahale edilebilecek. Böylece pek çok hastalık daha oluşmadan önlenmiş olacak.

Yapay zeka insanların giremediği yerlere girecek

“Pek çok insanın robotların insanların işini elinden alacağını söylüyor” diyen Jacobs, robotların aslında insanların giremediği alanlarda da etkili olacağını söylüyor. Örneğin bir cep telefonunun güvenliği için insanların inceleyemediği şeylerin yapay zeka tarafından incelenerek raporlanabileceğini söyleyen Jacobs telefonun alışılmışın dışında kullanılması durumunda bundan haberdar olabileceğimizi belirtiyor. Bu fikir, Google’ın patentini aldığı, telefonun kullanılma şeklinden kimin kullandığını algılayabilen güvenlik sistemini anımsatıyor.

Böcek beyinli cihazlar

Son olarak, böcekler konusunda uzman bir arkadaşı ile böceklerin beyin yapısı üzerine konuştuğunu ifade eden Jacobs, böceklerin çok basit beyin yapıları ile çok karmaşık işler başardığını ve şeylerin interneti konusunda böceklerden ilham alınabileceğini söylüyor. Küçük robotların çevremizde bir çok işi yapacağını söyleyen Jacobs, bu robotların yetersiz kaldıkları konularda daha büyük sistemlere başvuracağını belirtiyor.

qualcomm-invent-off-paul-jacobs

Qualcomm yöneticisi Paul Jacobs, gelecekte hayatımıza girebilecek bazı teknolojilerle ilgili düşüncelerini açıkladı. Jacobs'a göre modacılar gelecekte hem telefon tasarımımıza hem de avatarlarımızın görünüşüne el atacak. Ayrıca farklı aktiviteler için kullandığımız birden fazla telefonumuz olacak. Jacobs gelecekte sanal gerçeklik için kıyafetlerimiz olacağını düşünüyor. Pek çok işi biz fark etmeden yapan küçük robotlar olacağını söyleyen Jacobs, yapay zeka ile de teknolojinin bugün ulaşamadığımız yerlere erişebileceğini belirtiyor. Son olarak, Jacobs gelecekte biz hasta olmadan bunu anlayabilen teknolojiler gelişeceğini ve tüm bunların internet üzerinden yapılabilmesini sağlayan küçük uydular olacağını ifade ediyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği