Porto Riko’nun yüzde 100 yenilenebilir enerji planı

Maria kasırgasının ardından çok ciddi enerji sorunları yaşayan Porto Riko, 2050'ye kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi tartışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Maria kasırgasının ardından ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko’da, ABD tarihinin en uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı. Bu durum, gelecekte yaşanacak fırtınalarda çalışmaya devam edebilecek ve fosil yakıtlar gibi çevreye zarar vermeyecek yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getirdi. Şimdi bazı milletvekilleri bu fikri resmiyete dökmek istiyor. Porto Riko senatosu, adanın yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş planını tartışacak.

Yeni yasa tasarısı ülkenin 2025’e kadar yüzde 25, 2050’a kadar yüzde 50, 2050’ye kadar da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmesini öngörüyor. Benzer yasalar ABD’nin Kaliforniya ve Hawai eyaletlerinde de kabul edilmişti.

Porto Riko kasırgalara önlem almak istiyor

Diğer bölgelerde yenilenebilir enerjiye geçişin amacı çevre kirliliğini ve iklim değişikliğini engellemek. Porto Riko’nun bunlar dışında sebepleri de var. Şu anda adada fosil yakıtlarla üretilen enerji , ABD anakarasındaki enerjiden iki kat daha pahalıya geliyor. Adanın güneş ışığı ve rüzgar kaynakları yeterli olduğu için bu kaynaklardan enerji üretilmesi çok daha ucuz ve kolay olabilir. Maria kasırgası da adanın kendi enerjisini üretmesi gerekliliğini yeniden ortaya koydu.

Kasırgada aylarca elektriksiz kalan insanlar, jeneratörle elektrik üretmek için binlerce Dolar harcamak zorunda kaldı. Bazı hastanelerde elektrik kesildiği için diyaliz ya da solunum cihazlarına bağlı kişiler yaşamını kaybetti. Bu durum, daha sağlam ve güvenilir bir enerji sistemine geçilmesini zorunlu kılıyor.

Çözüm mikro enerji sistemleri

Kasırganın ardından SunRun, Sonnen ve Tesla gibi şirketler hastane ve itfaiye merkezi gibi kritik noktalara güneş panelleri yerleştirerek bölgede acil durumlara müdahale edilebilmesini sağladı. Bu sistemlere bağlı bataryalar sayesinde, güneş enerjisi ile elde edilen elektrik depolandı ve sistem sürekli çalışır hale getirildi. Bu durum, mikro enerji hatları fikrinin daha da popülerleşmesini sağladı. Evinin çatısına güneş panelleri yerleştiren ve ürettiği fazla enerjiyi çevresindeki diğer evlere satan üretici-tüketiciler, ülkede bu gibi mikro sistemlerin uygulanabileceğini göstermiş oldu. Muhtemel bir kasırga durumunda, bu sistemlerden birinin çökmesi, diğer sistemleri etkilemeyeceği için mikro enerji sistemlerinin desteklenmesi planlanıyor. Porto Riko, ABD İskân ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı’ndan güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleri için 100 milyon Dolar ödenek talep ediyor.

Kasırganın tüm siyasiler arasında ortak bir kanı yarattığı düşünülüyor. Valinin ve senatonun yenilenebilir enerjiye olumlu bakışı ile bu önerinin yasalaşması bekleniyor.

Kaynak: Fast Company

Maria kasırgasının ardından ABD'ye bağlı özerk bölge Porto Riko'da, ABD tarihinin en uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı. Bu durum, gelecekte yaşanacak fırtınalarda çalışmaya devam edebilecek ve fosil yakıtlar gibi çevreye zarar vermeyecek yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getirdi. Şimdi bazı milletvekilleri bu fikri resmiyete dökmek istiyor. Porto Riko senatosu, adanın yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş planını tartışacak. Yeni yasa tasarısı ülkenin 2025'e kadar yüzde 25, 2050'a kadar yüzde 50, 2050'ye kadar da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmesini öngörüyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği