Porto Riko’da teknoloji girişimciliği seferberliği

Porto Riko'da yıllardır yaşanan ekonomik gerilemeyi önlemek için teknoloji girişimlerine yatırım yapma kararı ilk meyvelerini veriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Porto Riko’da 1976’da kabul edilen vergi indirimi yasası, başta ilaç şirketleri olmak üzere pek çok ABD’li şirketin ülkede faaliyet göstermesine zemin hazırlamıştı. 29 yıl boyunca ülkede yaşanan ekonomik gelişimin ardından 2005 yılında vergi yasasının yeniden düzenlenmesi, uluslararası şirketlerin ülkeden yavaş yavaş çekilmesine sebep oldu.

Büyümenin durmasının ardından gelen süreçte ülke her geçen yıl daha kötüye gitmeye başladı. Ekonominin gerilemesi ülkedeki yaşam şartlarını da zorlaştırdı. Petrol üretmeyen ve rafine etmeyen ülke, enerji kaynağı olarak petrol ürünlerini kullandığı için ülkede elektrik fiyatları ABD’nin 2-3 katına çıktı. Ayrıca ülkede tarım sektörü de ciddi bir darbe alırken, tarım ürünlerinin yaklaşık yüzde 85’i yurt dışından ithal edilmeye başlandı.

Tüm bu gelişmelerin ardından ülkede yaşayan kişiler de yavaş yavaş ülkeyi terk etmeye başladı. Tarihte ilk kez, ABD’de yaşayan Porto Rikoluların sayısı, Porto Riko’da yaşayanların sayısını aştı.

Girişimlere destek kararı

Kötü gidişe bir dur demek isteyen yönetim çareyi teknoloji girişimlerinde buldu. Ülkeyi bir teknolojik inovasyon ve girişim merkezine dönüştürme hedefiyle yola çıkan yetkililer, Şili’de benzer çalışmalar yürüten Sebastian Vidal ile anlaştı. Bu anlaşma neticesinde kurulan Parallel18 adlı girişim hızlandırıcısı, ülkede yetişen genç girişimci ve mühendisleri yönlendirmeye ve yeni girişimler için yatırım bulmaya başladı. Ayrıca yatırım yapmak isteyen şirketler için de vergi indirimi sunuldu.

Her yıl yaklaşık 22 bin FeTeMM mezunu veren Porto Riko üniversiteleri, bu kalifiye elemanların yüzde 60 ila 70’ini yurt dışına (genellikle ABD’ye) gönderiyor. Porto Riko Bilim Teknoloji ve Araştırma Merkezi’nin CEO’su Lucy Crespo “Bugüne kadar yetiştirdiğimiz gençler başkaları adına çalıştı.” diyerek gelecekte bu durumu değiştirmek istediklerini belirtti.

Sonuçlar çabuk geldi

Ülkedeki tarım sorununa çözüm geliştirmek üzere bir mobil uygulama hazırlayan 16 yaşındaki girişimci José Nolla-Marrero da “Bizler yaratıcı, çalışkan bir toplumuz; ABD’ye kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz ve önümüze çıkabilecek problemleri geleneksel kurumsal kariyer yolları dışına çıkarak aşmaya hazırız.” diyerek ülkesine olan inancını dile getirdi.

Bir an önce sonuç almak için çalışmalarını yürüten Porto Riko yönetimi, teknolojiye yapılan yatırımlardan geri dönüş almaya başladı bile. Parallel18 sözcüsü Marie Custodio’ya göre programa başvuran 36 girişimden 7 uluslararası ve 12 yerel girişim ülkede şu anda faaliyet gösteriyor.

Vergi yasasına, ‘hizmet olarak yazılım’ şirketlerine gelir vergisini yüzde 4’te sabitleyecek bir madde ekleyen yönetim, 2017’nin sonuna kadar 790 şirketin vergi indirimlerinden faydalanacağını düşünüyor. Bu rakam 2016’da 423’tü.

Kaynak: TechCrunch

Porto Riko 1976-2005 arasında ABD şirketlerine sağladığı vergi indirimi sayesinde bu şirketleri ülkeye çekmeyi başarmış ve uzun yıllar boyunca büyüyen bir ekonomiye sahip olmuştu. 2005'te bu düzenlemenin kaldırılmasıyla şirketler ülkeyi terk etmeye başladı ve ekonomik kriz yaşandı. Çözümü teknoloji girişimlerine yatırım yapmakta bulan yöneticiler ülkeyi bir girişimci cennetine çevirdi. Düşük vergiler ve devlet destekli çalışmalar sayesinde teknoloji girişimleri ülkede faaliyet göstermeye ve gelir sağlamaya başladı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği