Popüler fotoğrafların sahte olup olmadığını gösteren hizmet

FotoForensics adlı web sitesi, siteye yüklediğiniz bir fotoğrafın sahte olup olmadığını anlamanızı sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnternette gezinirken çılgın bir fotoğraf görüp gerçek olup olmadığını merak ettiyseniz, bunun için bir hizmet var.

Bilgisayar bilimci Neal Krawetz tarafından geliştirilen, modern web tasarım standartlarına kıyasla bir miktar gizemli görünen FotoForensics web sitesi 2012 yılından beri kullanımda. Sitenin kullanımı epeyce kolay. Haberin devamında örneklerini göreceksiniz.

Başlamadan önce, FotoForensics’in size “Evet/hayır” şeklinde net cevaplar sunmayacağını söylemekte fayda var. Krawetz web sitesini tanımlarken “Bir mikroskop gibi işliyor; insan gözünün seçemediği nesneleri ve detayları öne çıkarıyor.” ifadesini kullanıyor.

Analiz süreci gayet kolay; siteye bir fotoğraf yüklüyorsunuz, sitenin algoritması fotoğrafı inceleyip sonuca ulaşmanız için size sunuyor. İşin alengirli kısmı, sonuçlar ekranınızda göründüğünde neye baktığınızı anlayabilmek. Bir örnek teşkil etmesi açısından Science Alert konuyu incelerken 2017’nin Temmuz ayında Twitter’da yayılan, erimiş bir yeşil plastik ördeği gösteren fotoğrafı kullandı.

 

Eriyen kısma baktığımızda gayet ikna edici bir görsel görüyoruz. Ördeğin yüzünün, erimiş kısma dijital olarak yerleştirilip yerleştirilmediğini anlamaya çalışınca ortaya şu sonuç çıktı:

 

Haberin başlarında belirtildiği üzere “Evet/hayır” şeklinde bir cevap almayacağınızı biliyorsunuz ancak bu fotoğrafa bakınca insan neye baktığını bile anlayamayabiliyor.

FotoForensics aracının en etkileyici kısmı, Hata Düzeyi Analizi (Error Level Analysis) algoritması. Bu algoritma fotoğrafın JPEG sıkıştırma oranındaki farklılıkları öne çıkarıyor. Pratikte, bu özellik, çıplak gözle bakıldığında gözden kaçabilecek kenarlar, dokular ve yüzeyler arasındaki farkı ortaya çıkarıyor.

Hata Düzeyi Analizi aracını anlamanın en iyi yolu, Krawetz’in acemi kullanıcılar için oluşturduğu faydalı örneklerle pratik yapmak. Mesela aşağıdaki örnekte Kim Jong Un’un elinde gördüğümüz sahte disketin parlaklığı Jong Un’un aslında elinde tuttuğu şeyin o olmadığını gösteriyor.

Hata Düzeyi Analizi bir resmin başka bir resme yapıştırıldığını bulabildiği için; erimiş haldeki ördeğin oluşturduğu birikintinin düzgün kenarları ve yüzeyi çok daha ikna edici oluyor. Eriyen ördeğin sahte olmadığına dair başka bir haber daha var.

Hata Düzeyi Analizi’nin yanı sıra FotoForensics görselin metaverisini de inceliyor. Böylece araştırdığınız görselin Adobe Photoshop’ta mı düzenlendiğine yoksa direkt olarak kameradan mı çıktığına dair ek bilgi sağlıyor.

Mümkünse, analiz için orijinal görseli bulmalısınız zira görsel internette ne kadar fazla dolaşırsa o kadar sıkıştırılmış oluyor. FotoForensics web sitesinde “Viral fotoğraf kısa süre içinde onlarca ya da yüzlerce değişikliğe maruz kalabiliyor. Her bir değişiklik görseli değiştiriyor ve içeriği değerlendirmeyi güçleştiriyor.” şeklinde bir ifade var. Artık bir internet mim’iyle karşılaştığınızda gerçek olup olmadığını öğrenmek ve dijital bir Sherlock Holmes gibi hissetmek isterseniz FotoForensics’ten yardım alabilirsiniz. İşe koyulmadan önce sitedeki araçların geniş kapsamlı tanımlarını okuyun ve sıkça yapılan hatalara dikkat edin.

Kaynak: Science Alert

Bazen internette o kadar ilginç fotoğraflarla karşılaşıyoruz ki "Acaba gerçek mi?" diye düşünmeden edemiyoruz. Bu tür fotoğrafların gerçek mi yoksa üstünde oynanmış mı olduğunu anlamayı sağlayan bir web sitesi var. FotoForensics adlı sitenin kullanımı aslında gayet kolay. Siteye bir fotoğraf yüklüyorsunuz, sitenin algoritması da fotoğrafı inceleyip sonuca ulaşmanız için size sunuyor. Ancak site size "Evet/hayır" gibi net bir cevap sunmuyor. Sonuca kendiniz ulaşıyorsunuz. Bu yüzden sitedeki araçları iyice anlayıp ondan sonra kullanmakta fayda var.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği