Plastikle beslenen bir enzim üretildi

Araştırmacılar plastikle beslenen bakteri üzerinde çalışırken farkında olmadan PET plastiğini çok daha iyi parçalayan mutant enzim geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilim insanları yanlışlıkla plastik şişeleri parçalayan bir mutant enzim geliştirdi. Bu keşif, şişelerin ilk kez tamamen geri dönüşümünü sağlayarak plastik atık sorununa çözüm olabilir.

2016 yılında Japonya’da bir çöplükte doğal olarak plastikle beslenmeye evrildiği keşfedilen bakteri üzerine yapılan araştırmalar plastiği parçalamasını sağlayan enzimin detaylı yapısını ortaya çıkardı. Enzimin nasıl evrildiğini araştıran uluslararası ekip bu sırada farkında olmadan su şişelerinde kullanılan ve dünyadaki plastik üretiminin yüzde 20’sini oluşturan PET (polietilen tereftalat) plastiğini parçalamada çok daha iyi molekül geliştirdi.

Araştırmayı yöneten Portsmouth Üniversitesi‘nden Profesör John McGeehan, bu keşfin kendileri için de bir miktar şaşırtıcı olduğunu belirtirken bu enzimle plastiğin orijinal parçalarına ayrıştırılabileceğini ve onu gerçek anlamıyla geri dönüştürebileceklerini söylüyor. Bu sayede de plastik üretmek amacıyla artık daha fazla petrol çıkarmamıza gerek kalmayacağını belirtiyor.

Dünya genelinde her dakikada ortalama 1 milyon plastik şişe satılıyor. Bu plastik şişelerin yalnızca yüzde 14‘ü geri dönüştürülebiliyor. Bu durum, gezegenimizin en ücra köşelerinde bile plastiğin çevreyi kirletmesine, deniz hayatına ve deniz ürünleriyle beslenen insanlara zarar vermesine yol açıyor. Bazı bilim insanları bu tür plastikle beslenen bakterilerin okyanuslara püskürtülmesinin çözüm olabileceğini düşünüyor. McGeehan denizlerdeki bu kirlilikle ilgili şunları söylüyor:

“Plastik bozulmaya karşı inanılmaz dirençli. Bazı fotoğraflar gerçekten korkunç”

Şu an geri dönüştürülen plastik şişelerin kullanım alanı kısıtlı. Çünkü geri dönüşümden üretilen plastik, şişelerde olması istenilen şeffaflığa sahip olamıyor. Yeni enzimin bu soruna çare olacağı düşünülüyor.

Ekip şu an plastiğin eriyik halde 10 ile 100 kat daha hızlı parçalanmasından ötürü bu enzimi ekstremorfil bir bakteriye aktarıp PET plastiğinin erime noktası olan 70 derecede bozulmadan işleme ihtimalini değerlendiriyor.

RMIT Üniversitesi’nden kimyager Oliver Jones‘a göre bu çalışma oldukça heyecan verici ve toplumun büyüyen atık problemine yardım edebilecek bir çözüm. Ancak Jones yine de büyük miktarlardaki plastiği enzimle geri dönüştürmektense plastik üretimini azaltmanın daha iyi olabileceğini düşünüyor. Meslektaşı Manchester Üniversitesi’nden Profesör Adisa Azapagic de enzimin kullanışlı olabileceğini söylese de biraz daha temkinli yaklaşıyor: “Teknolojinin bir çevre sorununu çözerken başka problemler yaratmadığından emin olmak için detaylı bir inceleme yapılması gerekli.”

Kaynak: The Guardian

Bilim insanları yanlışlıkla plastik şişeleri parçalayan bir mutant enzim geliştirdi. Bu keşif, şişelerin ilk kez tamamen geri dönüşümünü sağlayarak dünyanın plastik kirliliğine çözüm olabilir.

2016 yılında Japonya'da bir çöplükte doğal olarak plastik ile beslenmeye evrildiği keşfedilen bakteri üzerine yapılan araştırmalar plastiği parçalamasını sağlayan enzimin detaylı yapısını ortaya çıkardı. Enzimin nasıl evrildiğini araştıran uluslararası ekip bu sırada farkında olmadan su şişelerinde kullanılan ve dünyadaki plastik üretiminin %20'sini oluşturan PET (polietilen tereftalat) plastiğini parçalamada çok daha iyi molekül geliştirdi.

Her dakika 1 milyon plastik şişenin satıldığı dünyamızda plastiklerin geri dönüşümü oldukça önemli. Araştırmayı yöneten John McGeehan, üretilen molekülün plastiği parçalamada daha iyi olduğunu söylerken, bu molekülün zamanla daha da geliştirilebileceğini belirtiyor.

1 Yorum

  • Dünyanın sonuna dair böyle bir komplo teorisi var. Çöpleri ve hurdaları geri dönüştüren böcek robotlar icad edilip üretilecek sonra bunların üretiminde yapılan bir hqatadan ötürü tüm bir medeniyeti öğütecekler diye. O geldi aklıma

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği