Pilotsuz uçaklar için hedef 2025

İsviçre bankası UBS tarafından hazırlanan rapora göre, pilotsuz uçaklar 2025 yılında kullanıma girebilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Havacılık endüstrisi yakın gelecekte uçakları otonom sistemlere emanet edebilir. Ancak öncelikle yolcuları, kaptanın o güven veren sesini duymadan uçmaya ikna etmek gerekiyor. İsviçre bankası UBS tarafından hazırlanan rapora göre, pilotsuz uçaklar 2025 yılında kullanıma girebilir. UBS bu köklü değişimi derinlemesine inceledi ve bazı heyecan verici istatistiklerin yanı sıra, teknolojinin önündeki en büyük engeli de tespit etti.

Otonom uçaklar havacılık endüstrisinin yılda 35 milyar Dolar tasarruf yapmasını sağlayabilir, uçuşları güvenli ve daha etkili hale getirebilir. Ancak araştırmada görüşleri alınan 8 bin kişinin sadece yüzde 17’si pilotsuz bir uçakta uçmak isteyeceğini söyledi. Katılımcıların yarısı, pilotsuz uçak biletleri daha ucuz olsa bile onları tercih etmeyeceğini belirtti. Araştırmada insan pilot kullanılmazsa uçak bileti fiyatlarının yüzde 11 oranında ucuzlayabileceği ifade edildi.

Genç ve eğitimli kesim daha hevesli

Pilotsuz uçuşlar özellikle farklı nesiller ve milliyetler arasında fikir ayrılıklarına sebep oldu. Daha genç ve eğitimli kesim pilotsuz uçuşa daha olumlu baktığı görüldü. Almanya ve Fransa gibi ülkelerde katılımcılar otonom teknolojiye daha temkinli yaklaşırken ABD’li katılımcıların bu fikri daha fazla benimsediği ifade edildi.

Yine de otonom uçuşa olumlu bakanlar, kendi demografik grupları içinde bile azınlıktaydı. Bu yüzden havayolu şirketlerinin bu teknolojiyi insanlara sevdirmek için büyük bir halkla ilişkiler çalışması içine girmesi gerekebilir. Aslında otonom uçakların biletlerinin diğerlerine göre daha ucuz olduğunu görmek bile insanları ikna etmeye yeterli olabilir. Başlangıçta yine pahalı ve pilotlu uçakları tercih edenler bir süre sonra ucuz bilet alanların da hiçbir sorun yaşamadan seyahat ettiğini görünce kendilerini boş yere para harcıyormuş gibi hissetmeye başlayabilir. Ayrıca yollarda otonom otomobil kullanımının yaygınlaşması da insanların sürücüsüz seyahat kavramına alışmasını sağlayacaktır.

Dubai’de bu yıl kullanıma girmesi beklenen otonom hava taksi programı gibi girişimler de insanların otonom havacılık hakkında fikirlerini değiştirme potansiyeline sahip. Ama iki kişilik otonom taksi ile 300 kişilik dev bir uçağı karşılaştırmak çok da mantıklı olmayabilir.

Önce kargo sonra yolcu

UBS analistleri, halkın otonom uçuş fikrine alıştırılması için öncelikle otonom kargo uçuşlarının kullanılabileceğini düşünüyor. Pilotsuz uçakların kargoyu bir noktadan diğerine sorunsuz taşıyabildiğini görmek insanların fikrini değiştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kokpitten öncelikle yardımcı pilotu çıkararak aşamalı bir geçiş de sağlanabilir.

Ortada havacılık endüstrisinin tasarruf edebileceği milyarlarca Dolar söz konusu. Bu yüzden şirketler otonom uçuşları bir an önce devreye sokmak isteyecektir. UBS, 2025’e kadar, halkı otonom uçuşa ikna etme çalışmalarının hızlanacağını öngörüyor.

Kaynak: Mashable

Havacılık endüstrisi yakın gelecekte uçakları otonom sistemlere emanet edebilir. Ancak öncelikle yolcuları, kaptanın o güven veren sesini duymadan uçmaya ikna etmek gerekiyor. İsviçre bankası UBS tarafından hazırlanan rapora göre, pilotsuz uçaklar 2025 yılında kullanıma girebilir. UBS bu köklü değişimi derinlemesine inceledi ve bazı heyecan verici istatistiklerin yanı sıra, teknolojinin önündeki en büyük engeli de tespit etti. Otonom uçaklar havacılık endüstrisinin yılda 35 milyar Dolar tasarruf yapmasını sağlayabilir, uçuşları güvenli ve daha etkili hale getirebilir. Ancak araştırmada görüşleri alınan 8 bin kişinin sadece yüzde 17'si pilotsuz bir uçakta uçmak isteyeceğini söyledi.

1 Yorum

  • Sen o kadar oku oku para harca çile çek pilot ol sonra bir bilgisayar gelsin işini elinden alsın, tüm pilotlara geçmiş olsun.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği