Pil ömrünü 100 kat artıran cihaz

Missouri Üniversitesinden bir grup elektronik cihazların enerji tüketimi ve ısınma problemlerini çözebilecek bir cihaz geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ya da diğer bataryayla çalışan elektronik cihazların kullanıcıları genellikle iki konudan şikayet ediyor: pil ömrü ve aşırı ısınma. Missouri Üniversitesinden Fizik ve Astronomi Doçenti Deepak K. Singh yönetiminde bir grup bu sorunların ikisini de çözmeye yönelik bir cihaz geliştirdi. Ekip, eşsiz bir yapıya sahip manyetik bir malzeme için patent başvurusunda bulundu. Malzeme ayırt edici elektronik özellikler gösteren bir bal peteği örgüsü yapısına sahip.

Missouri Üniversitesinde Manyetizma ve Süperiletkenlik Araştırma Laboratuvarının baş araştırmacısı olarak da görev yapan Singh “Yarı iletken diyotlar ve yükselticiler (amplifikatör) genellikle silikon ve germanyumdan yapılıyor ve modern elektronik cihazların yapı taşını oluşturuyor. Bir diyot normalde akımı ve voltajı sadece tek bir polarlama yönünde iletiyor, ancak voltaj tersine döndüğünde akım duruyor. Bu değişim süreci, enerjinin yayılması ya da güç kaynağının tükenmesi sebebiyle ciddi bir enerji kaybına yol açıyor; bu da pil ömrünü azaltıyor. Yarı iletkeni manyetik bir sistemle değiştirdiğimizde enerji açısından etkin, çok daha az enerji tüketen ve çok daha gelişmiş işlevlere sahip bir cihaz üretebileceğimizi düşündük.” diyor.

Singh’in ekibi, bal peteği yapısına sahip bir silikon kalıp üzerine manyetik alaşım yerleştirerek iki boyutlu, nano-yapıya sahip bir malzeme oluşturdu. Yeni malzeme tek yönlü (unidirectional) akımları iletiyor. Malzeme ayrıca genellikle elektronik cihazlarda kullanılan diyotlara göre çok daha az enerji kaybına sahip.

Daha etkili sistem, daha uzun ömürlü piller

Manyetik diyotlar, çok az enerji ile çalışan yeni manyetik transistörler ve yükselticiler üretilmesini sağlayabilir. Böylece güç kaynağının etkinliği de artırılmış olur. Yani tasarımcılar pil ömrünü 100 kattan daha fazla artırabilir. Bilgisayar işlemcilerinde daha az enerji yayılımı aynı zamanda bilgisayarların işlem merkezinde oluşan ısı miktarını da azaltabilir.

Singh “Son ürünü geliştirebilmek için daha fazla çalışma yapmamız gerekiyor ancak böyle bir cihaz, 5 saat kullanılabilen bir bataryanın ömrünü 500 saatin üzerine çıkarabilir. Cihaz ayrıca kapalı devre kameralar ya da radyo frekansı zayıflatıcılar için bir açma kapama düğmesi görevi de görebilir. ABD Patent ve Marka Ofisi’ne başvuruda bulunduk ve bu cihazı piyasaya sunabilmek için gerekli yan şirketi kurma çalışmalarına başladık.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Missouri Üniversitesi

Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ya da diğer bataryayla çalışan elektronik cihazların kullanıcıları genellikle iki konudan şikayet ediyor: pil ömrü ve aşırı ısınma. Missouri Üniversitesinden Fizik ve Astronomi Doçenti Deepak K. Singh yönetiminde bir grup bu sorunların ikisini de çözmeye yönelik bir cihaz geliştirdi. Ekip, cihazın üretiminde kullanılması amacıyla, eşsiz bir yapıya sahip manyetik bir malzeme için patent başvurusunda bulundu. Cihazın pil ömrünü 100 kat artırabileceği, bilgisayarlarda da işlem merkezinde oluşan ısınma problemini çözebileceği ifade ediliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği