Pil ömrü 10 kat artacak

Araştırmacılar lityum-hava pilleri 5 kat daha ucuz 5 kat daha hafif ve 10 kat daha uzun ömürlü yapmayı sağlayacak yeni bir katalizör geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Akıllı cihazların pil ömrü modern insanın en büyük sorunlarından birisi. Bilimciler bu problemi çözmek için sürekli çalışıyor ve sık sık yeni pil teknolojileri ile ilgili haberler duyuyoruz. Bu alandaki son gelişme ile lityum-hava pillerin hücrelerinin şimdi olduğundan 10 kat daha fazla süre dayanabilmesi mümkün olacak.

Dallas Üniversitesi‘nden Dr. Kyeongjae Cho ve ekibi, lityum-hava pillerin kapasitesini teorik olarak 10 kata kadar arttırabilecek yeni bir katalizör keşfetti. Şimdiye dek araştırmacılar lityum-hava pilleri geliştirmeye çalışırken bir duvarla karşılaşıyorlardı, Cho bu duvarın etrafından geçmenin bir yöntemini bulduklarını düşünüyor.

Ekip akıllı telefonlar ve elektrikli otomobillerde kullanılabilecek çok daha uzun ömürlü piller üretmeyi hedefliyor. Eğer başarılı olunursa tek şarjda elektrikli otomobiller 650 km yol kat edebilecek akıllı telefonlar da bir hafta boyunca kullanılabilecek.

Lityum-hava pilleri kimyasal reaksiyonları gerçekleştirmek için oksijen kullanıyor. Yani nefes alıyor denilebilir. Bu da günümüzde kullanılan lityum-iyon pillerde olduğu gibi bir oksitleyici depolama ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Böylece daha fazla enerji yoğunluğu için gerekli alan bulunmuş oluyor. Teoride bu enerji yoğunluğu lityum-iyon pillere göre 10 kat fazla olabilir.

5 kat ucuz, 5 hat hafif

Lityum-hava pilleri daha az materyal gerektirdiği için günümüz pillerinden hem 5 kat daha hafif hem de 5 kat daha ucuz olabilir. Yeni geliştirilen dimetilfenazin adlı katalizör sayesinde piller daha kararlı ve voltaj bakımından daha verimli olacak.

Bu teknoloji laboratuvar ortamında ilk kez bulundu. Yeni teknolojik cihazlarda bu teknolojiyi görmemiz 5-10 yılı bulabilir. “Bu büyük bir adım” diyen Cho “Umarım bu sayede lityum-hava pilleri araştırmasına daha fazla ilgi gösterilir ve bu teknolojiyi bir akademik çalışmanın ötesine taşıyıp kullanılır hale getirecek ivme yakalanır” şeklinde konuştu.

lithium air Batteries1

Dallas Üniversitesi'nden araştırmacılar lityum-hava pillerin kullanım süresini 10 kata kadar arttırabilecek yeni bir yöntem geliştirdi. 5-10 yıl içinde kullanılmaya başlaması beklenen piller ile akıllı telefonlar tek şarjda 1 hafta kullanılabilecek, elektrikli araçlar tek şarjda 650 km yol kat edebilecek.

1 Yorum

  • Lityum-hava pilleri kimyasal reaksiyonları gerçekleştirmek için oksijen kullanıyor ise bu reaksiyon sonucunda hangi gaz ortaya çıkıyor ve bu gaz atmosferimiz için zararlı mıdır acaba?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği