Pentagon’un uçan cephaneliği

Pentagon'un Arsenal Plane adlı projesi 5. nesil savaş uçaklarının teknolojik altyapısını güçlendirecek özelliklere sahip.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, ‘Arsenal Plane’ isimli bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu yeni tasarım, F-35 gibi 5. nesil savaş uçakları temelinde yüksek teknoloji eklenerek üretilecek.

Arsenal Plane’in hikayesi doksanlı yıllarda ‘Arsenal Ship’ adı altında yüzlerce füze taşıyabilen büyük gemiler üretmek için başlayan (ancak hayata geçmeyen) bir projeyeye dayanıyor. Çalışmalar deniz üstünde olmasa da Ohio sınıfı denizaltılara uyarlandı. Arsenal Plane adlı uçak da bu projenin ‘artıklarından’ beslenmiş.

Arsenal Plane uzun menzilli, iniş yapmadan yakıt değiştirebilme özellikli büyük ölçekli bir uçak olacak. Aynı zamanda ABD Ordusu’nun kara, hava ve deniz kuvvetleri için kullanmakta olduğu yeni nesil haberleşme sistemiyle donatılacak. Bu yeni seni F-35 bombardıman uçaklarınını cephanesiyle desteklemesi hedefleniyor (Gövde dışındaki silahlar radara yakalanma ihtimalini arttırdığı için F-35 uçakları cephanelerini sadece gövde içinde taşıyabiliyor. Bu da saldırı gücünü sınırlıyor).

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Arsenal Plane özelindeki buluşları hangi uçaklara uygulayacağı henüz açıklanmadı. Ancak Bakanlık yetkilileri eski uçaklarından birine yarayacağını ima ediyor. Uzmanlarsa uzun menzilli, havada yakıt alma özelliği olan B-52 bombardıman uçağını bu konudaki en kuvvetli ihtimal olarak gösteriyor. Bir diğer ihtimal ise C-130 Hercules.

Bu ‘yeteneklerin’ hangi topraklar üstünde sergileneceğiyse şimdilik meçhul.

Arsenal Plane projesi ile Pentagon, ABD Ordusu'na iniş yapmadan yakıt ikmali yapabilen uzun menzilli yeni seri uçaklar ekleyecek. Adından da anlaşıldığı gibi yeni nesil bu uçaklar havadaki gezici cephanelik görevi üstlenecek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği