Pazarlama profesyonelleri yapay zekayı nasıl tanımlıyor?

Digiday, sekiz ajans yöneticisiyle bir araya gelerek yapay zekayı tanımlamalarını istedi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

‘Yapay zeka’, pazarlama endüstrisinin en moda kavramlarından biri haline gelmiş durumda. Moda olan birçok terim gibi yapay zekanın tanımı için de çeşitlilik söz konusu. Sekiz ajans yöneticisiyle görüşen Digiday, yapay zekayı tanımlamalarını istedi. Ortaya çıkan tanımlar şu şekilde;

Jason Goldberg – SapientRazorfish Bölge Başkan Yardımcısı

“Yapay zeka, normal şartlar altında insan zekası gerektiren işleri gerçekleştirebilen bilgisayar sistemleridir. Makine öğrenimi yapay zekanın bir alt kısmını, derin öğrenme ise makine öğreniminin bir alt kısmını oluşturur. Derin öğrenmede program kuralları yazmak yerine, modeli ‘öğrenecek’ şekilde geliştirmek mümkün. Örneğin, bir modeli yeni bir müşterinin bekleyebileceği teklif ve hizmetleri öğrenecek şekilde tüketici davranışıyla eğitebilirim.”

Robbee Minicola – Wunderman Seattle Başkanı ve Wunderman Yapay Zeka Hizmetleri Küresel Lideri

“Yapay zeka, otonom makine öğrenimi algoritmalarından elde edilen içgörülerdir. Çoğu insan makine öğrenimi ve yapay zekayı birbirine karıştırarak aynı şey olduklarını düşünüyor. Yapay zeka olmadan makine öğrenimine sahip olabilirsiniz ancak makine öğrenimi olmadan yapay zekaya sahip olamazsınız. Makine öğrenimi tamamen kendi kendine öğrenmeyle alakalı değildir, bu noktada insan kontrolünün önemi büyüktür. Yapay zekanın, makine öğrenimi algoritmasına izin veren bir otonomi seviyesi vardır. Bu da bilinmeyen bilinmeyenlerin keşfini mümkün kılar. İşin büyüleyici kısmı da tam olarak bu; makine öğrenimi, içgörülerin iş kararlarına uygulanabilir hale gelmesini sağlar.”

Jenna Niven – RGA şirketinde Kreatif Direktör

“Yapay zeka, büyük miktarlarda verinin işlenmesi için sinir ağlarını kullanan algoritmalardır. Kelime öbekleri üretmek gibi basit olabildiği gibi otonom arabalar üretmek gibi karmaşık da olabilirler. Ancak bütün algoritmalar, belirli bir ürünün olasılıklarını üretmek için bir ağın birkaç katmanını kullanır.”

Jason Berkerman – Unified şirketinin CEO’su

“Ben yapay zekayı sonuç ürün olarak tanımlıyorum. Yapay zeka, makine öğreniminin işlediği veriyi alarak belirli hedefleri başarmak için neler yapmak gerektiğine dair karar verir. Pazarlamacılar yapay zekadan bahsederken genelde yapay zekanın bir alt kümesi olan makine öğreniminden bahsediyor olurlar. Pazarlamacıların önceliği aslında makine öğrenimidir. Çünkü makine öğrenimi, bilgisayarların herhangi bir insan yardımcı gerektirmeksizin verileri etkili şekilde analiz etmesini sağlar ve öğrendiği şeyleri göz önünde bulundurarak otomatik olarak daha fazla şey öğrenir.”

Winston Binch – Deutsch North America Dijital Müdürü

“Yapay zeka, insan zekasının yerini tamamen devralma yetisine sahip bir şeydir. Bugün var olanların çoğu aslında saf yapay zeka değil ‘artırılmış zeka’ örnekleridir. Tamamen otomatikleştirilmemiş ve hala bir miktar insan etkileşimi ya da müdahalesi gerektiren tecrübeler ‘artırılmış zeka’ sayılır. Örneğin sürücüsüz araçlar birer yapay zeka örneğidir.”

Alexander Rea – DBB New York Kreatif Teknoloji Müdürü

“Yapay zeka, genellikle insan zekasıyla gerçekleştirilen işleri yapan bir bilgisayar anlamına geliyor. Yapay zekanın ne olmadığını söylemek ne olduğunu söylemekten daha kolay. Çünkü şu anda yapay zekanın ne olduğunu kimse tam olarak bilmiyor. Bu zamana dek örüntü tanıma ve makine öğrenimi konularında başarı elde ettik ancak şu anda tam olarak ‘akıllı’ olan bir sisteme sahip değiliz. Eğer otonom araçlardan bahsetmek istiyorsanız, onlar da yapay zeka değil. Onlar sadece yapmak üzere programlandıkları şeyi nasıl yapacağını bilen bilgisayarlar.”

Marc Maleh – Havas Cognitive Küresel Direktörü

“Yapay zeka, ajansların ve markaların daha kişiselleştirilmiş tecrübeler oluşturmalarını sağlayan arayüzler serisi olarak tanımlanabilir.”

Jason Herndon – Rain şirketinde Teknoloji İnovasyonu Direktörü

“Yapay zeka, geçmişte sadece insanların çözebileceği türdeki insan sorunlarını çözmemizi sağlayacak şekilde teknoloji kullanımıdır. Yapay zekayla ilgili en önemli şeylerden biri, yaşamlarımızın ne kadarlık kısmını bize geri verdiği.”

Kaynak: Digiday

Çeşitli şirketlerden pazarlama profesyonelleriyle görüşen Digiday, günümüzün en moda terimlerinden biri olan yapay zekayı tanımlamalarını istedi. Yapılan tanımlar yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenme arasındaki farklara, yapay zekanın potansiyellerine ve yapay zekanın insan zekasının yerini tamamen alabilecek bir kavram olduğuna odaklanıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği