Paylaşımın gücü: Satın almanın olmadığı bir geleceğe doğru

Paylaşımlı hizmetler ve paylaşım ekonomisi, bir daha hiçbir şeyi satın almayacağımız bir geleceğe doğru ilerleyişimizi hızlandırıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

1960’ta ABD’de yaşayan 29 yaşında bir Amerikalı’nın mal varlığı; bahçeli bir ev, bir araba ve havalı bir pikap.

2018’de ABD’de yaşayan 29 yaşında bir Amerikalı’nın mal varlığı; Craigslist’ten alınmış katlanabilir bir bisiklet, kullanışlı bir kulaklık, kırık ekranlı bir akıllı telefon.

Burada asıl önemli olan noktayı fark ettiniz mi? Bir şeylere sahip olmak tam da 20. yüzyılın olayı. Ancak Fat Lama adlı hizmet sayesinde eşyalara sahip olma durumu tamamen ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Business Insider‘ın haberine göre 2 yıl önce Birleşik Krallık’ta hizmete giren Fat Lama, fonlar aracılığıyla toplamda 10 milyon Dolar topladı ve uluslararası alana açılmayı planlıyor.

Sitenin işleyişi oldukça basit: kullanıcıların kaliteli bir drone’dan karavana kadar ‘neredeyse her şeyi’ kiralamasını sağlıyor. Mal sahibi, ürün için cüzi miktarda bir ücret alıyor. Sonuç; ürün kiralayanlar vakitten kazanıyor, daha iyi ürünlere erişim sağlamış oluyor ve paralarının bir kısmı ceplerinde kalıyor.

Bir grup üyelerinin aynı ürün ve hizmetlere erişim sağladığı iş birlikçi sistem olan ‘paylaşım ekonomisi’, hayatımızın neredeyse bütün alanlarına girmiş durumda. Yolculuk etmek için Uber çağırıyoruz, konaklamak için AirBnB kullanıyoruz, şehirde gezinmek için bisikletler veya elektrikli motosikletler kiralıyoruz. Hatta ofis alanı kiralamak için bile bir uygulama var.

Paylaşım ekonomisi ve Fat Lama hizmetinin birçok olumlu yönü var. Daha az israf etmemizi sağlaması, bu olumlu yönlerin belki de en önemlisi. Sadece birkaç günlüğüne lazım olan bir şeyi satın almaktansa kiralamak çok daha mantıklı bir seçenek. Böylece daha az tüketip gezegenimize daha az zarar vermiş oluyoruz.

Ancak paylaşım ekonomisi, insanların doğru dürüst davranmasını gerektiriyor. Eğer bir kullanıcı paylaşımlı bir eşyayı hor kullanıp zarar verirse, yarın bir gün başka bir eşyayı kullanması söz konusu olduğunda o kişiye nasıl güveneceğiz? Dolayısıyla, eğer eşyalarımızı paylaşacaksak iyi geçinmemiz gerekiyor.

Fat Lama önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD’de hizmet vermeyi planlıyor. ABD vatandaşları arabalarını ve evlerini birer gelir kaynağı olarak kullanmaya alışkın. Hem Uber hem de AirBnB ABD’de ortaya çıkan girişimler. Dolayısıyla mülkiyet paylaşımı konsepti ABD’de zaten yaygın olan bir durum. Genel anlamda baktığımızda paylaşım ekonomisi büyüme gösteriyor. Yakın zamanda açıklama yapan Uber, birkaç yeni ulaşım seçeneği sunma planı yaptığını duyurdu. İnsanlar paylaşım ekonomisinin geleceğine katkıda bulunmak için blok zinciri teknolojisinden nasıl faydalanabileceğimiz konusuna odaklanıyor. Yakın zamanda paylaşım ekonomisi doruğa ulaşacak gibi görünüyor. Ancak bunun için birbirimizle iyi geçinmemiz gerek.

Kaynak: Futurism

Paylaşım ekonomisi hayatımızın neredeyse bütün alanlarına girmiş durumda. Uber kullanarak paylaşımlı yolculuklar yapıyoruz, bir yere seyahat edeceğimiz zaman AirBnB kullanıyoruz, şehirde gezinmek için bisiklet veya motosiklet kiralıyoruz. 2 yıl önce Birleşik Krallık'ta kurulan Fat Lama adlı girişim, paylaşımlı hizmetlerin güzel örneklerinden biri. Drone'dan karavana kadar neredeyse her şeyi kiralama fırsatı sunan Fat Lama hizmetinde, mal sahibi ürün için cüzi miktarda bir ücret alıyor. Ürün kiralayan kişi vakitten kazanırken daha iyi ürünlere erişmiş oluyor. Bütün bunların yanı sıra parasının bir kısmı da cebinde kalıyor. Kısa süreliğine kullanacağımız bir şeyi satın almak yerine kiralamak, daha az tüketip gezegenimize de daha az zarar vermemizi sağlıyor.

1 Yorum

  • Gelecekte tamamen ücretsiz tüm ürünlere (yapay zekalı robotlar sayesinde) sahip olmak için iyi bir başlangıç, eğer bu fikir tutarsa tabii.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği