‘Patentlerin Kralı’ aramızdan ayrıldı

1.100’den fazla patente sahip olan Alman mucit Artur Fischer, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.
  • Dübel’in mucidi olarak dünya çapında üne sahip Artur Fischer, ilginçliklerle dolu hayatına 96 yaşında veda etti.
  • ‘Patent Kralı’ olarak anılan Fischer, hayatı boyunca geliştirdiği icatlarıyla günlük yaşamda karşılaşılan birçok probleme yaratıcı çözümler sunmuştu.

arthur-fisher

Kamerayla senkronize çalışan (yani fotoğrafın çekildiği an patlayan) ilk flaş veya istisnasız her evin duvarında bir şey sabitlemek için kullanılan vida dübeli gibi bin 100’den fazla patente sahip Alman Mucit Artur Fischer, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Aslen alaylı bir Çilingir olan Fischer, ilk patentli icadının fikrini 1947 yılında yeni doğan kızının fotoğrafını çekerken buldu. 2015 yılında bir röportajında çıkış noktasını “o zamanlarda iç çekimler için bir kordonla tutuşturduğunuz toz flaş kullanılıyordu. Bu hem tehlikeli bir yöntemdi hem de kalitesiz fotoğraflar çıkarıyordu” şeklinde özetlemişti. Senkronize bir mekanizma geliştirerek bu fikrini fotoğraf devi Agfa’ya sattığında 70 sene sürecek icat kariyerinin ilk adımını da atmış oldu.

Fischer hayatının geri kalanında teknolojinin tıkandığı noktaları çözmek için ‘icat çıkartmaya’ devam etti. 1958 yılında merak konusu inşaat işçilerinin ve amatör tamircilerin karşılaştığı bir sorun oldu: duvara güvenli bir şekilde vidayı yerleştirmek. Fischer bunun için bugün ‘dübel’ dediğimiz parçayı icat ederek bu sorunu tarihe gömdü. Bu minik icat bugün dünya çapında her gün 14 milyon adet üretiliyor.

Başka bir deyişle bilişim dünyası için Bill Gates ya da Steve Jobs neyse, Fischer da tamir alanında o. Adına kayıtlı patent sayısının 1.093 patentli -dünyanın en meşhur mucidi- Thomas Edison’ın üstünde olması bile bunun ispatlarından biri. Fischer bu icatlarından ötürü 2014 yılında Avrupa Patent Ofisi tarafından ömür boyu başarı ödülüne layık görülmüştü.

31 Aralık’ta Almanya / Tumlingen’de dünyaya gelen Artur Fischer bir terzinin oğluydu. Babasının yanında ütülemeden sorumlu olan annesi oğlunun mekanik zekasını küçük yaşta fark ederek onu bu yönde destekledi ve evde bir çalışma tezgahı yapabilmesi için ona tamir seti aldı. Artur, mesleki bir okula yazılsa da 13 yaşında okulu bırakarak Stuttgart’ta bir çilingirin yanına çırak olarak girdi. Savaş yıllarında Adolf Hitler Gençlik Grubu’na kaydoldu ve pilot olma hayaliyle orduya başvurdu. Fakat pilot olmak için boyu kısaydı; dahası gözleri miyoptu ve lise diploması yoktu. Hitler’in 1939’da habersiz ziyaret ettiği Luftwaffe’de mekanik olarak eğitim aldı. Stalingrad Savaşı’ndan sağ çıkmasına rağmen İtalya’da esir düştü ve İngiltere’ye gönderildi.

1946’da evine döndüğünde bir mühendislik firmasında asistan olarak işe başladı. 1948 yılında Fischer Grup olarak kendi şirketinin temellerini attı. Yüzden fazla ülkede 14 bin çeşit ürün satan şirketin şu anda dünya çapında 42 bayii ve 4 bin çalışanı bulunuyor.

1 Yorum

  • Bu güzel yaziyi Wikipedia formatinda Türkce Wiki’ye alsak amirim… Artur Fischer hakkinda bir sey yok bizim Wiki’de

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği