Pasif Wifi 10 bin kat daha az enerji harcıyor

Washington Üniversitesi'nden geliştirilen pasif Wifi teknolojisi, cihazların standart Wifi'a göre 10 bin kat daha az enerjiyle çalışmasını sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kablosuz internet (Wifi) teknolojisi günümüzde girdiğimiz her ortamda kolayca internete erişebilmemizi sağlıyor. Evde Wifi ağına bağlı cihazlarımız birbiri ile iletişim kurabiliyor. Ancak bu teknolojinin en kötü özelliği, tükettiği enerji. Diğer cihazlarla iletişim kurması gereken cihazların bu iletişimi Wifi üzerinden gerçekleştirmesi, pil ömrünün kısalmasına sebep oluyor. Bu sebeple, pek çok şeylerin interneti (IoT) cihazı Bluetooth ya da Zigbee gibi, daha düşük enerjili alternatif yöntemleri tercih ediyor.

Pasif Wifi

Ancak Washington Üniversitesi araştırmacıları bunu değiştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların neticesinde geliştirilen ‘pasif Wifi‘ adı verilen teknoloji, sıradan Wifi teknolojisinin 10 binde biri kadar enerji tüketerek cihazlar arasında iletişim kurulmasını sağlıyor. Üstelik pasif Wifi saniyede 11 megabite kadar veri transferi kapasitesiyle diğer kablosuz iletişim yöntemlerinden çok daha üstün.

Bluetooth’a göre bin kat daha az enerji tüketen bu teknoloji Mart ayında düzenlenecek 13. USENIX Ağ Sistemleri Tasarım ve Uygulama Sempozyumu’nda tanıtılacak. Sıradan Wifi paketleri gönderen pasif Wifi teknolojisi, kablosuz internete bağlanabilen herhangi bir cihazla kullanılabiliyor. Yani bu teknolojiden yararlanmak için cihazlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yok.

Nasıl çalışıyor?

Sıradan Wifi cihazları hem dijital hem de analog bileşenlerden oluşuyor. Dijital bileşenler özellikle son 20 yılda hızla geliştirildi ve eskisine oranla çok daha az enerji tüketiyor. Analog bileşenler ise hala radyo dalgaları yaymak için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Pasif Wifi teknolojisi, içinde analog bileşenler bulunmayan cihazlarla kullanılıyor. Radyo dalgalarını oluşturmak için, içinde analog bileşenler de bulunan bir cihaz prize takılıyor ve sabit bir şekilde radyo dalgası yayıyor. Batarya ile çalışan dijital bileşenli cihazlar ise bu radyo dalgalarını, neredeyse hiç enerji harcamadan yansıtarak diğer cihazlarla iletişim kuruyor. Böylece pil ömrü binlerce kat artırılmış oluyor.

Washington Üniversitesi kampüsünde yapılan deneylerde pasif Wifi sinyalinin 30 metre uzaklıktan algılanabildiği belirlendi. Yani bir ev içindeki cihazların birbiri ile iletişim kurması için pasif Wifi teknolojisi rahatlıkla kullanılabilir. Geçtiğimiz günlerde onaylanan Bluetooth 5 ile birlikte, pasif Wifi teknolojisi, yeni nesil akıllı ev aletlerinin iletişimi konusunda devrim yaratabilir.

Kaynak: Washington Üniversitesi

Günümüzde kolayca internete bağlanmak ve cihazlarımızın iletişimi için kullandığımız Wifi teknolojisi, küçük IoT cihazlarında kullanmaya çok müsait değil. Analog bileşenleri sebebiyle çok fazla elektrik harcayan sistem yerinde, diğer kablosuz iletişim alternatifleri Bluetooth ya da Zigbee tercih ediliyor. Washington Üniversitesinde geliştirilen pasif Wifi teknolojisi ise, bu cihazlardan analog bileşenleri çıkararak kullanılan enerjinin 10 bin kat azaltılmasını sağlıyor. Analog bileşenlerin işini, prize takılı bir cihaza aktaran sistem sayesinde, batarya ile çalışan şeylerin interneti cihazlarının pil ömrü 10 bin kat artıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği