Pasaport fotoğrafları sahtecilerin çok işine yarıyor

Yasa dışı yollarla satılan taranmış pasaport görüntüleri siber suçlulara, hologram gibi güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşma imkanı veriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Belge güvenliği teknolojilerindeki gelişmelere rağmen sahte pasaport pazarının hala oldukça canlı olduğuna dair yeni kanıtlar ortaya çıkıyor. Comparitech tarafından yayımlanan yeni raporda, yasa dışı yollarla satılan taranmış pasaport görüntülerinin siber suçlulara biyometrik çipler ve hologramlar gibi güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşma imkanı verdiği belirtiliyor.

Taranmış pasaport görüntüsü, kimlik bilgilerinin yer aldığı sayfanın fotoğrafından ibaret. Burada kişisel bilgilerin yanı sıra pasaportun 9 rakamlı özel numarası da görülebiliyor. Sahteciler bu bilgileri sahte isimlerle banka hesabı açmak için kullanıyor. Pasaport taramaları internet üzerinde oldukça yaygın ve tanesi 15 Dolar’dan satılıyor. Bazı satıcılar pasaportun yanında bir de fatura ekleyerek inandırıcılığı artırıyor. Faturalı pasaport taramaları 60 Dolar’a satılabiliyor. Eğer ikinci bir kimlik ya da fotoğraf gibi şeylerle teklif genişletilirse verilen para da artıyor. Örneğin bir Fransız pasaportu, yanında sahibinin selfie’si ve bir fatura ile birlikte 124,80 Dolar’a satıldı.

Araştırmacı Paul Bischoff “Bunun sebebi, adres ve kimlik kanıtlama yöntemi olarak bazı internet sitelerinde birden fazla kimlik isteniyor olması. Bu denetlemeler genellikle kullanıcının erişimini yitirdiği bir hesabı geri alma çalışmalarında kullanılıyor.”

Fiziksel pasaporttan çok daha ucuz

Dijital taramalar fiziksel pasaport elde etmekten çok daha kolay. Dark web’de gerçek bir pasaportun fiyatı 13 bin 500 Dolar’a satılıyor. sahte bir fiziksel pasaport ise 1500 Dolar’a alınabiliyor.

Bischoff Quartz’a yaptığı açıklamada “Pasaport taramalarının sahtecilikte kullanımı beni çok şaşırttı. Çoğu bankacılık ve finans kurumu sadece iki adet kimlik doğrulaması istiyor. Bu bence oldukça yetersiz. Kayıt olanlara ödül vadeden ve kişinin kimliğini doğrulamak için fazladan bir adım eklemeyen bankalar, ödeme şirketleri ve kripto para borsaları bu dolandırıcılıkların başlıca hedefleri halinde” diyor.

ABD İçişleri Bakanlığından bir sözcü ise her tür pasaport ve vize sahteciliğini incelediklerini söyledi ancak pasaport taramaları ile ilgili detaylı bir açıklamada bulunmadı. ABD’de pasaport sahteciliği yapanlar 10 ila 20 yıl hapis cezası alabiliyor.

Kaynak: Quartz

Belge güvenliği teknolojilerindeki gelişmelere rağmen sahte pasaport pazarının hala oldukça canlı olduğuna dair yeni kanıtlar ortaya çıkıyor. Comparitech tarafından yayımlanan yeni raporda, yasa dışı yollarla satılan taranmış pasaport görüntülerinin siber suçlulara biyometrik çipler ve hologramlar gibi güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşma imkanı verdiği belirtiliyor. Pasaport taramaları internet üzerinde oldukça yaygın ve tanesi 15 Dolar'dan satılıyor. Bunun yanında ayrıca bir fatura ve kişinin selfie'si gibi diğer doğrulama yöntemleri de eklenirse fiyat 100 Dolar'ın üzerine çıkabiliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği