Para (ABD’li) teknoloji şirketlerinde

ABD tarihinde ilk kez finans dışındaki en büyük 5 şirket teknoloji sektöründen çıktı: Apple, Google, Microsoft, Cisco ve Oracle.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yayınlanan rapora göre geçtiğimiz yıl ABD tarihinde ilk kez, finans sektörü dışında, en büyük beş şirket teknoloji sektöründen çıktı. 2015’in sonunda kasasında bulunan 216 milyar dolar ile Apple 2009’dan beri olduğu gibi ilk sırada yer aldı. Apple’ı Microsoft, Google, Cisco ve Oracle izledi. Bu 5 şirketin toplam geliri 504 milyar doları bulurken, finans şirketleri dışındaki gelirin yüzde 30’unu oluşturdu.

Geçtiğimiz yıl ABD şirketlerinin elde ettiği toplam 1,68 trilyon dolarlık gelirin 777 milyar doları teknoloji şirketlerinin elinde bulunuyor. Şirketlerin toplam nakit miktarı bir önceki yıla göre yüzde 1,8 arttı.

Moody’s Başkan Yardımcısı Richard Lane “Nakit paranın en zengin şirketlerin elinde toplanması durumu devam ederken, toplam nakdin yüzde 46’sını elinde bulunduran teknoloji sektörü de gelişimini sürdürdü. Sektörün 2014’teki payı yüzde 41’di” şeklinde konuştu.İlk 50’de yer alan diğer teknoloji ve Silikon Vadisi şirketleri arasında Intel, Gilead Sciences, Facebook, Amazon, Qualcomm, eBay, Hewlett-Peckard ve Yahoo bulunuyor.

Paralar ABD’ye girmiyor

Raporda şirketlerin yurt dışındaki hesaplarında bulunan nakit de hesaplandı ve toplam rakamın 1,2 trilyon dolara ulaştığı belirlendi. Bu da ABD’li teknoloji şirketlerinin toplam gelirinin yüzde 72’sinin yurt dışında bulunduğu anlamına geliyor. İlk beş şirkette durum şu şekilde:

  • Apple: 216 milyar dolar (yüzde 93’ü off-shore).
  • Microsoft: 102.6 milyar dolar (yüzde 94’ü off-shore).
  • Alphabet/Google: 73.1 milyar dolar (yüzde 59’u off-shore).
  • Cisco: 60.4 milyar dolar (yüzde 94’ü off-shore).
  • Oracle: 52.3 milyar dolar (yüzde 87’si off-shore).

Vergi yasaları değişmeden durumun değişmesi zor

Apple ve diğer büyük ABD teknoloji şirketleri paralarının büyük kısmını yurt dışında bulundurduğu için eleştiriliyor ancak bu durum yakın zamanda değişecek gibi görünmüyor. Moody’s raporunda “Vergi yasaları şirketlerin ülkeye para sokmasını sağlayacak şekilde değiştirilmezse yurt dışındaki para miktarının artacağını düşünüyoruz.” dendi. Apple CEO’su Tim Cook da vergi yasalarının basitleştirilmesi ve şirketlerin vergi oranlarının düşürülmesi için çağrıda bulunmuştu.

Raporda, elinde yüksek miktarda nakit bulunduran diğer sektörlerin sağlık/ilaç, tüketici ürünleri ve enerji sektörleri olduğu ifade edildi. Öte yandan 2015’te sermaye harcamalarının yüzde 3 düşüşle 885 milyar dolara gerilediği ve 2016’da iş koşullarının ‘tedbirli’ ilerleyeceğinin düşünüldüğü belirtildi.

Moody's'in raporuna göre ABD'de ilk kez geçtiğimiz yıl finans sektörü dışındaki en büyük beş şirket teknoloji sektöründen çıktı. Apple, Microsoft, Google, Cisco ve Oracle'dan oluşan liste, finans dışındaki ABD ekonomisinin yüzde 30'unu oluşturuyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği