Otonom araçlara 20 dakikada sürmeyi öğreten algoritma

Otonom sürüş teknolojisini yapay zekaya devretmek isteyen araştırmacılar, araçlara otonom sürüşün temelini 20 dakikada öğretebilen bir sistem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Cambridge Üniversitesinde yapay zeka alanında doktora yapan iki araştırmacı, makine öğrenimini otonom araçların temeline oturtmak için bir çalışma yürütüyor. Wayve adını verdikleri şirketin yayımladığı bir video, hiçbir otonom sürüş yeteneği olmayan iki adet Renault Twizy’nin sadece 20 dakika içinde bir yolu takip etmeyi öğrenmesini gösteriyor.

“Donanım değil beyin veriyoruz”

Wayve kurucuları Amar Shah ve Alex Kendall otonom araç problemini çözmek için çok fazla insan gücü kullanıldığını düşünüyor. Shah “Otonom sürüş bulmacasının kayıp parçası akıllı algoritmalar; daha fazla algılayıcı, kural ya da harita değil. İnsanların gerçek dünyada karmaşık görevleri tamamlama konusunda hayranlık uyandırıcı bir yeteneği var çünkü beynimiz hızlıca öğrenip bu bilgiyi diğer deneyimlerimizde de kullanmamızı sağlıyor. Biz de araçlara daha iyi bir beyin vermek istiyoruz, daha fazla donanım değil.” şeklinde konuştu.

Bu yaklaşım ile ekip bir Renault Twizy’yi aldı ve ön kısmına tek bir kamera yerleştirdi. Ayrıca bir bilgisayarın aracın direksiyonunu, gazını ve frenlerini kontrol edebilmesi sağlandı. Araç kamera verisini anında analiz edebilen bir grafik işleme ünitesine bağlandı. Daha sonra sistem deneyim, optimizasyon ve inceleme tabanlı bir öğrenme programı ile çalıştırıldı.

20 dakikada öğrendi

Twizy dar ve hafifçe kıvrılan bir yolda denendi. Sürücü koltuğuna bir insan sürücü oturdu ve aracın tüm kontrolünü sisteme teslim etti. Görevinin ne olduğunu bilmeyen sistem aracın kontrol mekanizmalarıyla denemeler yaptı.

Araç ne zaman yolun dışına doğru gitmeye kalkışsa ekip müdahale etti ve bunun bir hata olduğunu kaydetti. Algoritma aracı hataları sebebiyle ‘cezalandırıp’ insan müdahalesi olmadan gittiği süre üzerinden ödüllendirdi. 20 dakika içinde yapılan 20 denemenin ardından araç yol üzerinde gitmesi gerektiğini öğrenmiş oldu.

Derin öğrenmenin sektöre etkisi

Wayve öğrenme sistemlerinin kalitesinin önümüzdeki 10 yıl içinde otonom araç pazarını kimin kontrol edeceği konusunda kilit bir rol oynayacağı görüşünde. Wayve’in yayımladığı bir blog yazısında “DeepMind bize derin destekli öğrenme yöntemlerinin Go, satranç ve bilgisayar oyunlarında insan üstü performans sunabileceğini, neredeyse her seferinde kural tabanlı bir sistemden daha başarılı olarak gösterdi. Biz de burada benzer bir felsefenin gerçek dünyada, özellikle otonom araçlarda mümkün olduğunu göstermek istiyoruz.” ifadelerine yer verildi. Yazıda ayrıca insan sürücüsünün kalitesinin yüzde 95’ine sahip bir otonom sürüş algoritmasının kullanıma sunulması halinde farklı sürücülerin yeteneklerinden faydalanarak zaman içinde yeteneklerini geliştireceği ve insan üstü başarıya ulaşabileceği ifade edildi.

Benzer bir yaklaşım aslında Tesla tarafından da uygulanıyor. Tesla’nın Autopilot yazılımı, aracın otonom sürüş sisteminin yaptığı her hatayı not ediyor, merkeze gönderiyor ve aynı noktadan geçecek olan diğer Tesla’ları bu konuda eğitiyor. Otonom aracın, bir insan gibi hatalarından ders çıkarması, kendi kendini eğitmesi ve öğrendiklerini gerçek hayatta uygulaması etkileyici bir teknoloji.

Kaynak: New Atlas

Cambrige Üniversitesinde yapay zeka alanında doktora yapan iki araştırmacı, makine öğrenimini otonom araçların temeline oturtmak için bir çalışma yürütüyor. Wayve adını verdikleri şirketin yayımladığı bir video, hiçbir otonom sürüş yeteneği olmayan iki adet Renault Twizy'nin sadece 20 dakika içinde bir yolu takip etmeyi öğrenmesini gösteriyor. Araç deneme yanılma yöntemiyle, hatalarından ders çıkararak öğreniyor ve öğrendiklerini gerçek hayatta uyguluyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği