Otomattan gofret alır gibi ev satın almak

Tasarımcı Haseef Rafiei tarafından geliştirilen ve 'Oda Otomatı' adı verilen konsept gökdelen, talep üzerine 3D yazıcı ile oda yazdırıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tasarımcı Haseef Rafiei tarafından geliştirilen ve ‘Oda Otomatı’ (Pod Vending Machine) adı verilen konsept, Japonya’da 60’larda yaygın olan metabolist akımından etkilendi. Bu akım, kullanıma hazır teknolojilerin ve tasarım konseptlerinin şehirlerin işleyişini değiştirmesi üzerine kurulu. Bugünün son teknoloji ürünü 3D yazıcıları ile bu tarz tasarımlar eskiden olduğu gibi ‘uçuk’ görünmüyor. Bu fikirle yola çıkan Rafiei, talep üzerine 3D yazıcı ile oda yazdıran bir gökdelen tasarladı.

İhtiyaca göre üretilen odalar

Her bir oda, birer mimari obje olarak düşünüldü. Ev, müşterilerin kendi ihtiyaçlarına göre aralarından seçim yapabileceği farklı odalara bölündü. Ev sahibi ne tarz odalar istediğini seçip bu odaları bazı alt odacıklarla birleştirerek istediği evi kendisine göre düzenliyor. Kullanılmayan odalar ise parçalarına ayrılarak ya da daha sonra kullanılmak üzere saklanıyor. Böylece gökdelen kendi içinde bir metabolik döngüye sahip oluyor.

Tokyo her zaman robotik ve üretim açısından lider bir şehir olmuştur. Şehrin bilim ve mühendisliğe olan ilgisi, toplumun teknoloji ile ilişkisini de değiştirdi. Şehrin her noktasında bulunabilen otomatlar, satış elemanı sayısını ciddi oranda azaltırken satış maliyetlerini de düşürdü. Oda Otomatı’nın amacı da bu anlayışı emlak sektörüne taşımak.

Yarım kalan projelere çözüm

İnşaat endüstrisinde bazı projelerin yarım bırakılması hala ciddi bir sorun. Bu kararlar bir çok kaynağın ve malzemenin boşa harcanmasına sebep oluyor. Sadece ev satın alanlar değil, diğer projeler ve genel olarak bölge halkı da inşaat projelerinin yarım kalmasından etkileniyor. Bazı durumlarda, yarım bırakılan projelerin tamamlanması için kamu fonu da kullanılıyor. Bu probleme çözüm olarak, şehrin ev talebine paralel olarak üretilen ve büyüyen 3D basılan evler sunuluyor.

Gökdelen, ucuz ve toplu üretim bir ev otomatı olarak hizmet verecek. Binanın üretim yöntemi, anında hazırlanan ve kullanıma hazır bir şekilde satışa sunulan odaları bünyesinde barındırıyor. Bir ‘oda yazıcısı’, modüler yaşam alanlarını üç boyutlu olarak yazdırarak binaya yerleştirecek. Yazıcı odaları oluşturdukça bina yükselecek ve genişleyecek. Tokyo’da tüm ihtiyaçları karşılayabilen otomatlardan esinlenen sistem, insanların farklı ihtiyaçlarını karşılayabilecek ev ve ofisler üretecek.​

Kaynak: Haseef Rafiei

Tasarımcı Haseef Rafiei tarafından geliştirilen ve 'Oda Otomatı' adı verilen konsept gökdelen, talep üzerine 3D yazıcı ile oda yazdırıyor. Her bir oda, birer mimari obje olarak düşünüldü. Ev, müşterilerin kendi ihtiyaçlarına göre aralarından seçim yapabileceği farklı odalara bölündü. Ev sahibi ne tarz odalar istediğini seçip bu odaları bazı alt odacıklarla birleştirerek istediği evi kendisine göre düzenliyor. Kullanılmayan odalar ise parçalarına ayrılarak ya da daha sonra kullanılmak üzere saklanıyor. Böylece gökdelen kendi içinde bir metabolik döngüye sahip oluyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği