Otomasyona iyimser bir bakış

Git gide yaygınlaşan otomasyon ve yapay zeka insanlarda işini kaybetme korkusu yaratsa da aslında bu teknolojilerin etkileri o kadar da olumsuz olmayacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otomasyon ve yapay zekalı chat botları gibi teknolojilerin normalde insanların yaptığı işleri yapmaya başladığını görünce herkeste bir panik havasıyla birlikte robotların işlerimizi elimizden alacağı korkusu oluşuyor. Bu aslında sebepsiz bir korku değil, yeni teknolojiler elbette bazı insanların işini yapıp onları işsiz bırakacak ancak tarihin diğer dönemlerinde gördüğümüz kadarıyla her yeni teknoloji yeni işleri de beraberinde getiriyor.

Teknoloji işleri yok etmeyecek, kolaylaştıracak

Bundan 30-40 yıl önce çoğu insan bilgisayar programcılığı gibi bir mesleğin varlığından haberdar değildi. Ondan bir 30 yıl kadar önce bilgisayar diye bir şey yoktu. Atom bombasını üretmek için yapılması gereken bütün hesaplar elle yapılmıştı. Daha sonra bilgisayarlar icat edildi ve bu tarz işlemler kolaylaştı. O gün elle hesap yapan bilimciler de işsiz kalmak yerine daha yaratıcı işlere yöneldi.

Elon Musk da otomasyon konusunda böyle bir görüşe sahip. Otomasyonun işlerimizi tamamen elimizden almaktan ziyade kolaylaştıracağı ve kendimize daha fazla vakit ayırma fırsatımız olacağı düşünülüyor. Böylece tekrar eden sıkıcı işlerle uğraşmak yerine yeni düşünceler geliştirme ihtimali doğacak.

Bazı teknolojik gelişmeler belirli işlerin tamamen otomatik hale gelmesini sağlıyor. Ancak pek çok teknoloji de normalde zor olan işlerin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Çamaşır makinesi örneğini ele alırsak; çamaşır yıkamak geçmişte herkesin dere kenarına giderek yaptığı bir şeydi. Sadece çok zenginler parasını verip çamaşırlarını yıkatıyordu. Onun dışında çamaşır yıkamak bir meslek değili herkesin işiydi. Çamaşır makinesi bu yükü ortadan kaldırdı. Evde kendimize daha fazla zaman ayırmamıza olanak verdi. Ancak kimsenin işini elinden almadı. Aksine çamaşır yıkama servislerinin açılmasına, daha önce çok az kişinin para kazandığı bu sektörün daha da büyümesine önayak oldu.

Yeni iş kolları ortaya çıkıyor

Askeri insansız hava araçlarını düşündüğümüzde de benzer sonuçlara varıyoruz. Bu araçların ortaya çıkmasıyla birlikte bazı savaş pilotlarının uçağa atlayıp yaşamını tehlikeye atmasına gerek kalmadı. Ancak pilotlar işini de kaybetmedi. İnsansız hava aracı pilotluğu gibi yeni bir meslek ortaya çıktı. Artık o araçları kontrol etmek için bir odada ekranın başında oturmak gerekiyor. Bu da savaş pilotluğuna göre biraz daha farklı yetenekler gerektiren yeni bir iş. Ayrıca içinde insan olmayacak hava araçlarının daha küçük ve işlevsel yapılabilmesi daha fazla hava aracı demek. Bu da daha fazla insansız hava aracı pilotu anlamına geliyor. Teknoloji yok ettiği işlerin yerine yenilerini koymayı ihmal etmiyor.

Yine de otomasyonun hızla ortadan kaldıracağı işler olacak. Bazı sektörlerde aniden pek çok kişinin işsiz kalması ve yeni işlere adapte olamaması mümkün. Birden emekli olacak bu insanlar için bir vatandaşlık maaşı verilmesi fikri gündemde. Ancak bu durum büyük ihtimalle uzun dönemli bir çözüm olmayacak. Yeni teknolojiye göre yetişecek yeni nesiller kendilerine yapacak yeni işler bulacak ve vatandaşlık maaşı bir gereksinim olmaktan çıkacak.

Kaynak: Diginomica

Robotları ya da yazılımları insanların işini yaparken görmek ister istemez bir gerginlik yaratıyor. Pek çok kişi işlerinin tamamen ortadan kalmasından korkuyor. Ancak pek çok alanda teknoloji işleri tamamen yok etmek yerine biraz daha kolay hale getirecek. Yine bu işleri yapacak insanlara ihtiyaç duyulacak ancak eskisi kadar çok çalışmak gerekmeyecek. Bazı işler gerçekten tamamen yok olacak ancak teknoloji ile birlikte bunlara da alternatifler üretilecek. Bu alternatiflere ayak uyduramayan önemli bir kitlenin erken emekli olması gerekecek. Bu kitleye temel ihtiyaçları için verilecek vatandaşlık maaşı onların bu teknolojik dönüşümden en az etkilenmesini sağlayacaktır. Yeni nesiller ise yeni teknolojilere uygun olarak yetişeceği için onların işleri olacak ve vatandaşlık maaşına yakın zamanda tekrar ihtiyaç duyulmayacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği