Organ üretim merkezine doğru

Queensland Teknoloji Üniversitesi'nin kuracağı biyoüretim enstitüsü, vücut dokularını tarayacak, modelleyecek ve üç boyutlu baskı yöntemiyle üretecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Doku ve organların 3D yazıcılarla yazdırılması işlemi, üç boyutlu biyobasım (3D bioprinting) alanında şu anda gerçekleşen tüm gelişmeler farklı laboratuvarların, kontrollü laboratuvar ortamında gerçekleştirdiği çalışmaların sonuçlarını yayınlaması ile ortaya çıkıyor. Şu anda 3D biyobasım konusunda uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü bulunmuyor. Bu alandaki gelişmeler farklı çalışmaların toplamı olarak sunuluyor.

İşlemler tek bir merkezden yürütülecek

Yeni ortaya çıkan bu teknolojinin ışığında, Queensland Teknoloji Üniversitesi (QUT) Metro North Hastanesi ve Sağlık Servisleri ile bir biyoüretim enstitüsü kurmaya karar verdiğini açıkladı. Bu enstitü tek bir binada vücut dokularını tarayacak, modelleyecek ve hastaya özel dokuları üç boyutlu baskı yöntemiyle üretecek.

Herston Sağlık Merkezi’nin iki katında kurulacak olan enstitü biyobasım işlemindeki klinik tarama, 3D modelleme ve doku mühendisliği gibi ana işlemleri gerçekleştirme kapasitesine sahip olacak. Ayrıca öğrenme alanları ve inovasyon merkezi de bulunacak.

Avustralya Sağlık Bakanı Cameron Dick bu girişime duyduğu inancı şu sözlerle dile getirdi: “Tıp, bilim ve mühendislik alanında pek çok uzmanı bir araya getirecek bu girişim, hastalar için en iyi sonuçları üretecek. 2017’de açıldıktan sonra Queensland’i küresel arenada sağlık hizmetlerinin çehresini değiştiren bir tıbbi inovasyon ve teknoloji merkezi haline getirecek.”

Nihai amaç organ üretmek

QUT Biyoüretim ve Doku Morfolojisi Profesörü Mia Woodruff, bu enstitünün nihai amacının organları 3D yazıcıda üretmek olduğunu belirtti. Bu enstitü biyobasım teknolojisindeki gelişmeleri hızlandırabilir. Bu gelişmeler organ bağışçısı bekleyen bir çok kişi için yaşam ve ölüm arasındaki ince çizgi anlamına gelebilir.

Woodruff 3D basılmış organların hastanın kendi vücudundan alınan dokulardan üretildiğini bu yüzden vücudun organı reddetmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor. Böylece metal implantlar ve antibiyotik tedavilerine ihtiyaç da duyulmuyor.

“Şu anda organ nakli listeleri oldukça uzun ve biz bu insanlara yardımcı olmak istiyoruz” diyen Woodruff, 3D basılmış organların diğer avantajlarının; daha fazla kişiselleştirilmiş protezler, hastaya göre ayarlanmış ilaçlar ve 3D basılmış kemikler olduğunu söylüyor.

Kaynak: Futurism

Avustralya'da Queensland Teknoloji Üniversitesi tarafından açılacak yeni bir biyoüretim enstitüsü, hastalara özel doku üretimi için tarama, modelleme ve 3D baskı yöntemlerini kullanarak bu alanda tüm çalışmaları bir arada yürüten ilk merkez olmayı amaçlıyor. Merkezin nihai amacı organları bütün olarak 3D yazıcıda üreterek organ nakli bekleyen binlerce kişinin yaşamını kurtarmak.

 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği