Online oyuncular eğitimde daha başarılı

Avustralya'da 12 binin üzerinde öğrenci ile yapılan araştırmada online oyun oynayan çocukların derslerinde daha başarılı olduğu görüldü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avustralya’daki RMIT Üniversitesi‘nden Prof. Alberto Posso tarafından gerçekleştirilen araştırmada, online bilgisayar oyunu oynayan çocukların diğerlerine göre daha başarılı olduğu görüldü. Sosyal medyayı sık kullandığını belirten çocukların ise hiç kullanmayanlara göre daha az başarılı olduğu gözlendi.

12 binin üzerinde 15 yaş ve üstü öğrencilerden toplanan online aktivite verisi, öğrencilerin PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sınavında aldığı matematik, fen ve okuma bilgisi sonuçları ile karşılaştırıldı. Çalışmada online oyun oynayan öğrencilerin test sonuçlarını geliştirme becerisinin daha yüksek olduğu görüldü. Sosyal medyayı günlük olarak kullanan öğrencilerin ise matematik puanlarının, hiç sosyal medya kullanmadığını belirten öğrencilerin matematik puanlarından 20 puan daha düşük olduğu gözlendi.

Veriler 4 yıl öncesine ait

2012 yılında toplanan veriler üzerinden yapılan çalışmanın günümüzdeki geçerliliği ise tartışma konusu. Son dört yılda hem sosyal medya kullanım oranları hem öğrencilerin akıllı telefon kullanma oranları hem de sosyal medya platformları ciddi değişiklikler gösterdi. Avustralya Federasyon Üniversitesi Eğitim Fakültesi Başkanı Nicola Johnson “Teknoloji pratikleri o kadar hızlı değişiyor ki bir yıl içindeki değişiklikler bile önemli. Bu çalışmanın sonuçları ciddiye alınmalı ancak şu anda gerçekleşen uygulamaları yansıtmadığını da söylemek gerek.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin sosyal medya ve online oyun kullanımları konusunda verilerin öğrencilere sorularak öğrenilmesi de problemli bir durum. Online aktiviteler sırasında geçirilen zaman tam olarak hatırlanmayabilir ya da öğrenciler bu rakamları doğru ifade etmekten çekinmiş olabilir.

Neden-sonuç değil, korelasyon

Sonuçlar üzerine yorum yapan Posso, online oyun oynayanların derslerde başarılı olmasını, bu tarz oyunların strateji kurmayı gerektirmesine bağlıyor. Matematik, okuma ve fen bilgisinin oyunlarda başarılı olmaya yardımcı olduğunu ifade eden Posso, bu iki oldu arasında bir neden-sonuç ilişkisinden ziyade bir korelasyon olduğunu belirtiyor.

Sosyal medya kullanan öğrencilerin notlarının düşük olması konusunda görüş bildiren Batı Sidney Üniversitesi araştırmacılarından Joanne Orlando, bu konuda birebir ilişki kurmanın aşırı genelleme olacağını söylüyor. Sosyal medyayı sıkça kullanan öğrenciler arasından da çok başarılı olanların çıkabileceğini söyleyen Orlando, ayrıca online iletişim kurma becerilerinin de dersler kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin bu becerilerini şimdiden geliştirmesinin gelecekte onlara fayda sağlayacağını düşünüyor.

Posso araştırmasının sonucunu “Endişelenmeyin. İnternet sandığımız kadar kötü bir şey değilmiş” olarak özetliyor. Ancak ne kadar iyi ya da ne kadar kötü olduğunu da henüz bilemiyoruz.

Kaynak: Mashable

Avustralya RMIT Üniversitesi'nde yapılan araştırmada 12 binin üzerinde öğrencinin online aktivite verileri ve sınavlardan aldığı sonuçlar karşılaştırıldı. Online oyun oynayan çocukların notlarının diğerlerine göre daha yüksek olduğu görülürken, sosyal medyada çok vakit geçirenlerin ise daha düşük notlar aldığı gözlendi. Oyunların strateji geliştirmeyi gerektirdiğini belirten araştırmacılar bu sebeple oyun ve ders arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu ifade etti. Verilerin 2012 yılında toplanmış olması ise araştırmanın günümüzdeki geçerliliği konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği