Ölümcül hastalıkları öngören FDA onaylı ilk yapay zeka

FDA, ölümcül olabilecek hastalıkları saatler öncesinden tahmin etmek için hastanın hayati organlarını takip eden bir algoritmanın kullanımı için izin verdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kalp krizi veya solunum yetmezliği gibi sebeplerden kaynaklanabilecek ani ölümleri öngörmek için hastanın hayati organlarını takip eden bir algoritmanın kullanımı için onay verdi. WAVE Clinical Platform adı verilen algoritma tıbbi teknoloji şirketi ExcelMedical tarafından geliştirildi.

Algoritma, hastaların hayati organlarındaki hafif değişiklikleri bile fark edip ölümcül olabilecek bir olay gerçekleşmeden altı saat öncesine kadar uyarı verebiliyor. Hastayı sürekli olarak takip eden algoritma, herhangi bir insan doktorun gerçekleştiremeyeceği bir performansa imza atmış oluyor. Digital Trends’e konuşan ExcelMedical Stratejilerden Sorumlu Üst Yöneticisi Mary Baum “Ülkede yeterince doktor ve hemşire yok. Ayrıca daha fazla kaynağa ve hizmete ihtiyaç duyan, giderek yaşlanan bir nüfusa sahibiz.” dedi.

Geliştirilen sistem hayati belirtileri birbiriyle ilişkilendirerek takip edebiliyor. Örneğin tansiyondaki hafif bir artış tek başına daha ciddi bir sorunun işareti olmayabileceği gibi, oksijen doygunluğu veya hastanın solunum oranındaki bir düşüşle bir araya geldiğinde durumun kötüye gittiği veya daha ciddi bir durum olduğu anlamına gelebilir.

Yapay zekanın sağlık sektöründeki kullanımı artıyor

Henüz ilk aşamalarda olsa bile yapay zeka tıbbın pek çok alanında faydalı olduğunu kanıtlamaya devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Kopenhag’da geliştirilen Corti adlı yapay zekanın varlığından haberdar olmuştuk. Ambulans çağırmak üzere telefon ettiğinizde hatta Corti adlı bir yapay zeka asistanı bulunuyor. Konuşma tanıma yazılımı kullanan Corti, konuşmanın bir kopyasını çıkarıyor ve makine öğrenimi kullanarak kalp krizine işaret eden kelimeleri ve diğer ipuçlarını inceliyor. Sevk memurları da gerçek zamanlı olarak Corti’den uyarı alıyor.

Yapay zekanın sağlık hizmetlerine yapacağı en büyük katkılardan biri de şüphesiz ki doktorlara zaman kazandırmak olacak. Eğer bilgisayarlar taramalardaki anormallikleri tespit edebilir hale gelerek algoritmaları gelişmekte olan sorunlardan haberdar ederse, doktorlar da hastalarıyla daha fazla vakit geçirebilecek.

Kaynak: Futurism

FDA, ölümcül olabilecek hastalıkları saatler öncesinden tahmin etmek için hastanın hayati organlarını takip eden bir algoritmanın kullanımı için izin verdi. WAVE Clinical Platform adı verilen algoritma, hastaların hayati organlarındaki hafif değişiklikleri bile fark edip ölümcül olabilecek bir olay gerçekleşmeden altı saat öncesine kadar uyarı verebiliyor. Geliştirilen sistem hayati belirtileri birbiriyle ilişkilendirerek takip edebiliyor. Örneğin tansiyondaki hafif bir artış tek başına daha ciddi bir sorunun işareti olmayabileceği gibi, oksijen doygunluğu veya hastanın solunum oranındaki bir düşüşle bir araya geldiğinde durumun kötüye gittiği veya daha ciddi bir durum olduğu anlamına gelebilir. WAVE Clinical Platform, yapay zekanın tıp alanında gösterdiği hızlı gelişimin son örneklerinden birini oluşturuyor.

1 Yorum

  • İnsan hayatını kurtarmak için saniyelerin bile değerli olduğu bir alanda, altı saat önceden haber vermek, vay canına bu inanılmaz!!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği