Ölen köpeği klonlama: yüz bin dolar

Güney Koreli Sooam Biyoteknoloji Araştırmaları Kurumu, müşterilerin ölen köpeklerinin DNA'sını alarak klonlanmış versiyonlarını oluşturuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Güney Koreli Sooam Biyoteknoloji Araştırmaları Kurumu müşterilerinin ölen köpeklerini 100 bin dolar karşılığında diriltiyor. Özellikle büyükbaş hayvan ve domuz klonlama konusunda uzmanlaşan şirket, köpekleri de DNA’larını kullanarak klonlayabiliyor.

Köpeği ölen hayvanseverler, önce ölü köpeği ıslak havlulara sardıktan sonra buz dolabına koyuyor. Ancak köpeğin buzluğa değil, dolabın normal kısmına konması gerekiyor. Köpek kuruma ulaştıktan sonra alınan bir olgun hücre kopyalanıyor. Hücrenin DNA’sı, bir başka köpekten alınan ve orijinal genetik özelliklerinden arındırılmış bir yumurta hücresine yerleştiriliyor. Daha sonra bu yumurta bir taşıyıcı annenin rahmine yerleştiriliyor. Yaklaşık 2 ay sonra, hayvanseverler ölen köpeklerinin yavru bir kopyasını kucağına alabiliyor.

Sooam araştırmacılarından Wang Jae-Woong “İnsanların evcil hayvanlarıyla çok sıkı bağları bulunuyor ve klonlama, geleneksel olarak uygulanan ‘hatırasını yaşatma’ yöntemine psikolojik bir alternatif sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Sadece evcil hayvan klonlanmıyor

2006’dan bu yana 800 köpek klonlayan şirketin müşterileri sadece zengin hayvanseverler değil. Üstün yeteneklere sahip kurtarma köpekleri de klonlanarak kurtarma kuruluşlarına yardımda bulunuluyor. Örneğin 11 Eylül saldırılarında Dünya Ticaret Merkezi’nden en son çıkarılan kişiyi bulan Trakr adlı kurtarma köpeğinin beş ayrı klonu oluşturuldu. Ayrıca diğer hayvanlar da hastalık araştırmaları için klonlanarak deneyler için kullanılıyor.

Daha önce Sooam ile birlikte çalışan BioArts International adlı bir diğer şirket ise köpek klonlama pazarından çekilmişti. Şirket şu anda Sibirya’da bulunan donmuş mamut kalıntılarını kullanarak mamutları dünyaya geri getirmeyi amaçlıyor.

Şirketin geçmişi karanlık

Klonlama zaten oldukça tartışmalı bir konuyken Sooam’ın kurucusu Hwang Woo-Suk’un kötü şöhretli geçmişi şirketin etik ve ahlaki temellerini daha da tartışılır bir hale getiriyor. 2004 ve 2005 yıllarında, klonlanmış insan embriyosundan başarılı bir şekilde kök hücre elde ettiğini açıklayan araştırmacının bu bulgusunun bir kandırmaca olduğu ortaya çıkmıştı.

2009’da Hwang Woo-Suk zimmetine para geçirme ve biyoetik ihlalleri sebebiyle iki yıl hapis cezasına çarptırılmış, cezası daha sonra ertelenmişti.

Şirketin baş araştırmacısı Jeong Yeon-Woo köpek klonlama hizmetinin halen şirketin en tatmin edici yönü olduğunu ifade ediyor: “Sanki kayıp çocuklarını bulmuş gibi seviniyorlar” diyen Jeong, “Böyle saf mutluluk anları bana bu işi neden yaptığımı hatırlatıyor.” diye konuştu.

Fido-ForeverSooam Biyoteknoloji Araştırmaları kurumu, hayvanseverlerin ölen köpeklerinden aldığı genleri, genetik özelliklerinden arındırılmış bir yumurta hücresine yerleştiriyor. Daha sonra bu yumurta hücresi başka bir köpeğin rahmine yerleştiriliyor. 2 ay sonra doğan yavru köpek, ölen köpeğin birebir aynısı oluyor. Bu yöntem ayrıca üstün yetenekli kurtarma köpeklerinin klonlanması için de kullanılıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği