Okyanuslardaki atık plastikler sivrisinekler aracılığıyla karaya çıkıyor

Yapılan bir araştırma, okyanuslar için önemli bir tehdit olan plastik atıkların sivrisinekler aracılığıyla 'dışarıya' da taşındığını gösteriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Plastik atıkların okyanuslar için büyük tehdit olduğunu çoktandır biliyoruz. Bilimciler plastiğin ayrıştırılması konusunda önemli yol kat ediyor ama bu kez de mikro plastiklerin sivrisinekler aracılığıyla okyanusun dışına taşındığı ortaya çıktı.

Mikro plastiklerin sivrisinek larvaları tarafından yutulması ve suyun üzerinde uçuşan sivrisineklere yapışmasıyla sudan karaya yolculuk başlıyor. Sinekler aynı zamanda kuşlar ve yarasalar için lezzetli atıştırmalıklar olduğundan, yalnızca deniz canlılarının değil kara hayvanlarının midelerine de mikro plastikler bu şekilde ulaşabiliyor. Organizma olgunlaştıkça ve habitatları hareket ettikçe gerçekleşen bu yayılım süreci ontojenik aktarım olarak biliniyor.

İngiltere Reading Üniversitesi‘nden araştırmacılara göre, plastik taşıyan sivrisineklerin, kuşlara besin kaynağı olması, kirliliğin diğer gıda zincirlerine ve ekosistemlere yayılımını artırıyor.

Profesör Amanda Callaghan bunun, ilk kez mikro plastiğin uçan böceklerde birkaç yaşam evresinde gezinebildiği ve normalde onlara maruz kalmayan her türlü canlıyı da etkileyebildiğini ortaya koyan çarpıcı bir araştırma olduğunu belirterek plastiğin doğanın hemen her köşesini kirlettiğine vurgu yapıyor. Yapılan çalışma, plastik boncukların boyutları küçüldükçe sivrisineklerin gövdesine yapışmasının kolaylaştığını gösteriyor.

Okyanuslarımızı ve su yollarımızı kirleten plastiklerin vahşi yaşam üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceğini ve gıda zincirinde ilerleme sağlayabileceğini biliyoruz. Okyanus kirliliği hakkında bilinçlenmenin başladığını kabul eden Callaghan, bu araştırmayla konunun daha da önem kazandığını, zira o plastiklerin aynı zamanda gökyüzünde dolaştığını söylüyor.

Konuya ilgi duyanlar, WWF tarafından hazırlanan, Akdeniz’deki plastik kirliliğine ilişkin detaylı bir raporu pdf olarak şurada bulabilir.

Kaynak : Science Alert , Biology Letters 

Mikro plastiklerin sivrisinek larvaları tarafından yutulması ve suyun üzerinde uçuşan sivrisineklere yapışmasıyla sudan karaya yolculuk başlıyor. Sinekler aynı zamanda kuşlar ve yarasalar için lezzetli atıştırmalıklar olduğundan, yalnızca deniz canlılarının değil kara hayvanlarının midelerine de mikro plastikler bu şekilde ulaşabiliyor. Organizma olgunlaştıkça ve habitatları hareket ettikçe gerçekleşen bu yayılım süreci ontojenik aktarım olarak biliniyor. İngiltere Reading Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, plastik taşıyan sivrisineklerin, kuşlara besin kaynağı olması, kirliliğin diğer gıda zincirlerine ve ekosistemlere yayılımını artırıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği