Öğrenmeyi öğrenmenin algoritması

Öğrenmenin algoritmasının programlama diliyle yazılmış hali.
Bir konuyu tam anlayabilmek için, Nobel Ödüllü Fizikçi Richard Feynman'ın dört basit adımdan oluşan algoritmasını uygulamak size yardımcı olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Doğada ve yaşamda çoğu şey algoritmaya konu olabilir. Algoritma, bir sorunu çözebilmek için atılacak mantıksal adımların tamamıdır. En basitinden örnekleyecek olursak, yemek tarifleri sade bir algoritmaya dayanır. Bazı sorunlarda, mantık çerçevesinde kararlar alabilmek adına algoritma oluşturmak işe yarayabilir. Nobel Ödüllü Fizikçi Richard Feynman, öğrenmeyi kolaylaştırmak adına işte bu yöntemle bir teknik geliştirmiş. Öğrenmenin algoritmasını adım adım inceleyelim:

1: Konuyu bir çocuğa anlatır gibi düzenleyin

Öğrendiğiniz, üzerinde çalıştığınız konu ile ilgili öncelikle elinizde boş bir kağıt bulunmalı. Bir ilkokul öğrencisine anlatacakmış gibi konunun ana başlıklarını ve önemli ara maddelerini kağıda sıralamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey; konuyu süslü cümleler ve kavramlardan uzak bir şekilde, kelime haznesi bir yetişkininki kadar gelişmemiş olan bir çocuğa anlatır gibi aktarabilmek. Kelimelerde sadeleştirmeye gitmemizin nedeni, konuyu ne kadar iyi anladıysak o kadar basit kelimelerle yapılandırıp aktarabilmemiz. Böylece daha sade kelimelerle konular arasındaki bağıntıyı basitleştirmiş oluruz.

2: İnceleyin

Birinci adımda konuyu anlatırken takıldığımız yerler, konumuzda hangi alanlara ait? Eksiklikler nerede? Bu soruları ikinci adımda kendimize sormalıyız. Eksikliğimizin ve bilgilerimizin nerelere yetmediğinin farkında olursak kendi kapasitemizi keşfetmiş oluruz. Gerçek öğrenme, kapasitemizin sınırlarını bildiğimizde gerçekleşiyor. Şimdi bu noktada, eksiklerin üzerine giderek, konunun asıl kaynağını bir daha okuyup notlar alarak tekrar edeceğiz. Ardından birinci adıma dönerek konuyu daha iyi anlamaya çalışacağız.

3: Düzenleyin ve sadeleştirin

Üçüncü adıma kadar aldığımız birçok notu toparlayıp sadeleştirmemiz gerekiyor. Unutmayın, bir ilkokul öğrencisi bizden konuyu anlatmamızı bekliyormuş gibi notlarımızı düzenleyeceğiz. Konumuzu sade bir akış şemasıyla yazacağız. Kendi kelimelerimizi kullanmak öğrenmenin en temel gerekliliğidir.

Artık yalın bir dile sahip olan notlarımızı yüksek sesle okumaya başlıyoruz. Sesli okumanın faydası ise notlarımızdaki aktarım bozukluklarını bulmamızı sağlaması. Eğer anlatımımızda yolunda gitmeyen bir şeyler var ise, notları yeniden düzenleyip tekrar bu işlemi etmek gerekebilir.

4: Bilginizi Aktarın

Eğer anladığınıza eminseniz, konu hakkında az çok bilgi sahibi birine veya gerçekten bir ilkokul öğrencisine anlatmaya çalışın. Bilginizi sınamanın en iyi yolu bilgiyi paylaşmaktan geçer.

Feynman Metodu’na ilişkin bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak: Medium

Bir şeyi doğru ve tam biliyorsak karşımızdakilere aktarırken asla şüpheye düşmeden eksiksiz anlattığımıza emin olarak konuşuruz. Ancak bir şey hakkında yanlış ya da eksik bilgiye sahipsek eksik anlatımımızla karşımızdakini yanlış bilgilendiririz. Nobel Ödüllü Fizikçi Richard Feynman'ın "Feynman Metodu" buradan yola çıkarak tam öğrenme için dört basit adımı izlemeyi gerektiriyor.

  1. Konuyu bir çocuğa anlatır gibi düzenleyin
  2. İnceleyin
  3. Düzenleyin ve sadeleştirin
  4. Bilginizi aktarın

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği