Ofisi dolu göstermek için serbest çalışan tutmak

"Herkes meşgul görünsün. Yatırımcılar geliyor!"
Ofis alanının gerekliliğinin sorgulandığı günümüzde, kimi şirketler ofislerini daha dolu göstermek için serbest çalışanları ofislerine davet ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2010’un ilkbaharında medya şirketi Vice, Intel ile bir ölüm kalım toplantısı yapacaktı. Şirketin CEO’su Shane Smith, şirketi Intel’in isteyeceği bir şirket gibi göstermek için kolları sıvadı. Öncelikle bir mimari şirketinden geçici süreliğine bir alan kiralandı. Intel ile toplantı zamanı gelene kadar ofise cam kaplı bir toplantı odası ve yüksek teknoloji ürünü bir Japon tuvaleti yerleştirilmişti. Ofiste her şey güzel görünüyordu ancak bir eksik vardı. Vice’ın ofisi dolduracak kadar çalışanı yoktu ve şirket Intel’e yetersiz görünmek istemiyordu. Bu yüzden Vice, çalışanlarına 20’li yaşlardaki havalı arkadaşlarını o gün ofise getirmelerini söyledi. Böylece ofis dolu görünecekti. Neticede toplantı başarıyla sonuçlandı, Intel ve Vice anlaşmaya vardı ve Vice o günden bu yana büyümeye devam ediyor.

Ofisi dolu ya da boş göstermek stratejinin parçası olabilir

Esnek ve uzaktan çalışma kültürünün giderek yaygınlaştığı günümüzde ofislerin asıl değerini belirlemek için şirketin hedeflerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kimi şirket ofislerinin kalabalık görünmesini istiyor. Bazı serbest çalışanlar (freelancer), sırf ofisler dolu görünsün diye bazı şirketler tarafından -o şirketle hiçbir alakaları olmamasına rağmen- şirketin ofisinde çalışmaya davet edilebiliyor. Özellikle şirket başka bir şirketin yetkilileri ile görüşeceğinde, ofisteki boş koltuklar, serbest çalışanlarla dolduruluyor.

Bazen de şirketler çok kalabalık görünmekten çekiniyor. Özellikle yeni girişimler, yatırımcılara daha derli toplu görünmek için, yatırımcılar ofisi ziyaret edeceği zaman bazı çalışanlarına evden çalışmalarını söylüyor. Böylece az kişi çok iş yapıyormuş gibi bir izlenim oluşturuluyor.

Github gibi bazı şirketler ise şehir merkezinde ofis tutup kira ödemelerine rağmen, çalışanlarına evden çalışmaları için çok fazla imkan tanıyor. Bu durum ofislerin daima yarı boş olmasına sebep oluyor. WordPress’in ana şirketi Automattic de benzer bir uygulama yürütüyor.

Desk Camping ve LiquidSpace gibi girişimler de serbest çalışanlara boş ofisler sunuyor. Tüm bu çabalar, bir ofisin değerinin ne olduğu sorusunu gündeme getiriyor. Eğer ofis sadece çalışılacak bir yerse o zaman WeWork’ün birlikte çalışma alanları gelecekte geleneksel ofislerin yerini alabilir. Ya da  ekipler ofis alanından tamamen vazgeçerek herkesin uzaktan çalıştığı ‘dağıtılmış ekipler’ olarak yaşamlarına devam edebilir. Böyle bir durumda çalışanların müşterilerle ya da yatırımcılarla toplantı yapması gerekirse, Peerspace ya da Breather gibi şirketlerden geçici alanlar ya da toplantı odaları kiralayabilirler.

Ofisin yapısı şirketi yansıtıyor

Boş ofisleri doldurması için birilerini tutmak, şirketlerin gereğinden büyük ofislere fazlaca para harcadığının göstergesi olabilir. Ancak ofisin sadece çalışma alanı olmanın dışında, kendi başına bir değeri olduğu düşünülürse ofisler şirketin kültürü ve değerlerinin bir göstergesi olarak da kullanılabilir. Ofislerin yapısı iletişimi artırmayı ya da azaltmayı amaçlayabilir. Tasarım başlı başına bir işe alım aracı olarak kullanılabilir.

Her şirket neden ve nasıl bir ofis kullanması ya da kullanmaması gerektiği konusunda kendi kararını vermelidir. Ancak bir şey oldukça net görünüyor: Şirketler ofis alanı için çok para ödediğinde ofisin yöneticiler tarafından, serbest çalışanlarla doldurulduğu bir alan olmaması gerek.

Kaynak: Quartz

Esnek ve uzaktan çalışma kültürünün giderek yaygınlaştığı günümüzde ofislerin asıl değerini belirlemek için şirketin hedeflerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kimi şirket ofislerinin kalabalık görünmesini istiyor. Bazı serbest çalışanlar (freelancer), sırf ofisler dolu görünsün diye bazı şirketler tarafından -o şirketle hiçbir alakaları olmamasına rağmen- şirketin ofisinde çalışmaya davet edilebiliyor. Özellikle şirket başka bir şirketin yetkilileri ya da yatırımcılar ile görüşeceğinde, ofisteki boş koltuklar, serbest çalışanlarla dolduruluyor. Bazı şirketler ise az kişiyle çok iş yaptığını göstermek için, toplantı günlerinde bazı çalışanlarına evden çalışmalarını söylüyor. Böylece ofis daha derli toplu görünüyor. Ofisin tasarımı ya da varlığı, şirketin stratejisiyle ilişkili olarak değişiklik gösterebiliyor.

3 Yorum

    • Adice görünse de takdir edilmesi gereken bir iş yapmışlar bence :) Vice o günden bu yana büyümeye devam ettiğine göre başarısız bir firma değil, Intel ile iş yapma fırsatını kaçırmamak, pişman olmayacaklarını göstermek adına zekice bir yol seçmişler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği