Nuh’un gemisinin genetik sürümü

Dünya BiyoGenom Projesi, bilinen tüm ökaryot canlıların DNA dizisini kaydetmek istiyor. Projenin 10 yıl sürmesi ve 200 petabayttan fazla dijital alan kaplaması bekleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Son 10 yıl içinde biyo-teknoloji alanındaki gelişmeler, tıp, gıda, ekoloji ve sinir bilimi gibi pek çok alanda ilerleme kaydetmemizi sağladı. Sürecin özellikle hızlı ilerlediğini gördüğümüz alanlardan birisi de genom bilimi. Gelişmelerle birlikte bu alana yönelik heves de aynı hızla arttı. Dünya BiyoGenom Projesi, bilinen tüm ökaryot canlıların DNA dizisini kaydetmek istiyor. Projenin 10 yıl sürmesi ve 200 petabayttan fazla (1 petabayt: 1000 terabayt) dijital alan kaplaması bekleniyor.

Ökaryot terimi yeryüzündeki tüm bitkiler, hayvanlar ve tek hücreli canlılar anlamına geliyor. Yani bakteri ve arkealar (bularla Dünya Mikrobiyom Projesi ilgileniyor) dışındaki tüm canlılar. Dünya üzerinde 10 ila 15 milyon adet ökaryot canlı türü olduğu tahmin ediliyor.

Ne işe yarayacak?

Dünya BiyoGenom Projesi bilimcilerin dünya üzerinde bilinen yaşam türlerinin yüksek çözünürlüklü bir görüntüsünü almasına yardımcı oalcak. Projenin -ismiyle müsemma- yöneticisi Gene Robinson “Projenin bırakacağı en büyük miras, gelecek nesillerin yapacağı keşifler için eksiksiz bir kütüphane olacak.” diyor.

Bir önceki geniş çaplı genom bilimi çalışması İnsan Genom Projesi, bugün kullandığımız erişilebilir genom bilimini bize sunmuş, bu alanda yapılan çalışmalar hastalıklara sebep olan mutasyonları anlamamıza, bu hastalıkların teşhisine ve tedavisine katkıda bulunmuştu. Ayrıca CRISPR gibi yeni genetik araçlar da bu proje sayesinde geliştirilmişti. Gelecekte genetik hastalıklara bulacağımız tedaviler de büyük ihtimalle bu çalışmaya dayanacak.

Bu sonuçları milyonlarca türe uyguladığımızda elde edeceğimiz bilgiler ve bu bilgilerin sunacağı faydalar önemli ölçüde olacaktır. Örneğin tarla mahsulleri üzerindeki genom araştırmaları sayesinde daha hızlı büyüyen, daha fazla gıda üreten ve zararlı böceklere karşı daha dayanıklı bitkiler geliştirmeyi başardık. Araştırmacılar yeni ilaçlar bulabilir, organizmaları üretimde yada enerji elde etmede kullanabilmemizi sağlayacak yeni yöntemler keşfedebilir. Ayrıca hangi türün ne zaman ve nasıl evrimleştiğine dair yeni buluşlar gerçekleştirilebilir.

Gen bankası kurulacak

Çalışmada araştırmacılar dünyanın tüm türlerini barındıran bir gen bankası kuracak. Buradaki faydalı gen türleri, yeni nesil sentetik biyoloji uzmanlarına ilham verecek. 2007 yılında ünlü Fizikçi Freeman Dyson “Gelecekte genom tasarımı kişisel bir şey olacak. Resim ya da heykel gibi bir sanat türü olarak görülecek. Bazı eserler, şaheser olarak görülecek. Öte yandan bir çok diğer eser hem üreticisine keyif verecek hem de çevremizdeki bitki ve hayvan türlerine çeşitlilik getirecek.” demişti. 10 yıl önce ortaya atılan bu öngörü 10 yıl sonra gerçeğe dönüşecek gibi duruyor.

Projenin fonlaması ve ince detayları konusunda henüz bir netlik sağlanmış değil. Bilimcilerin bilinen tüm canlılardan DNA örneği toplama işini nasıl gerçekleştireceği henüz net olarak bilinmiyor. Örnekler için en önemli kaynaklarda birisi Küresel Genom Biyo-çeşitlilik Ağı olacak.

Kaynak: Singularity Hub

Dünya BiyoGenom Projesi, bilinen tüm ökaryot canlıların DNA dizisini kaydetmek istiyor. Projenin 10 yıl sürmesi ve 200 petabayttan fazla (1 petabayt: 1000 terabayt) dijital alan kaplaması bekleniyor. Ökaryot terimi yeryüzündeki tüm bitkiler, hayvanlar ve tek hücreli canlılar anlamına geliyor. Dünya üzerinde 10 ila 15 milyon adet ökaryot canlı türü olduğu tahmin ediliyor. Projenin yöneticisi Gene Robinson "Projenin bırakacağı en büyük miras, gelecek nesillerin yapacağı keşifler için eksiksiz bir kütüphane olacak." diyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği