Samsung Note 7’lerin neden patladığı anlaşıldı

Samsung, kendi kendine patlayan ya da alev alan Note 7'ler üzerinde yaptığı incelemelerin sonucunda problemin bataryadan kaynaklandığını keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2016’da piyasaya çıkan Samsung Galaxy Note 7 istenmeyen sebeplerle haberlere konu oldu. Kendi kendine patlayan ya da alev alan cihazlar bir anda bir güvenlik tehlikesi haline geldi. Sorunun sebebini araştıran Samsung, 700 araştırmacı ile 200 bin Galaxy Note 7 cihaz üzerinde yaptığı çalışmaların sonucunda problemin bataryadan kaynaklandığını keşfetti. Şirket benzer bir sorunun tekrar yaşanmasını engellemek için yeni kalite kontrol standartları geliştirdi.

Note 7’lerin alev almaya başlamasının ardından üretimi durduran Samsung, cihazları geri çağırmıştı. Yapılan açıklamaya göre satılan ürünlerin yüzde 96’sı iade edildi.

Samsung, üç farklı bağımsız organizasyonla birlikte birkaç aydır, problemin sebebini bulmaya çalışıyordu. İncelemeler sonucunda telefonlardaki problemin, bataryalarda yaşanan bir kısa devreden kaynaklandığı görüldü. Bataryaların pozitif ve negatif elektrotları birbirine temas ediyor ve kısa devre oluşturarak cihazın alev almasına sebep oluyordu.

İki farklı sebep

İki farklı sebepten gerçekleştiği keşfedilen kısa devrelerin ilki, bataryanın köşesinde bulunan elektrotların bükülerek birbirine yaklaşmasından kaynaklanıyordu. Diğer problem ise kaynak aşamasındaki hatalar sebebiyle pozitif elektrotların negatif elektrotlarla temasından kaynaklanıyordu. Bazı cihazlarda bu elektrotları ayırması gereken yalıtım tabakasının bulunmadığı görüldü.

Bu sorunların gelecekte tekrarlanmasını engellemek için Samsung yeni güvenlik önlemleri aldı. Öncelikle tüm yeni bataryalar 8 aşamalı bir güvenlik kontrolünden geçirilecek. Bu kontrol sırasında bataryalar tekrar tekrar şarj edilecek, görsel olarak incelenecek ve X-Ray cihazından geçirilecek. Ayrıca bataryaların en kötü kullanım ve hava şartlarında bile sorun yaratmadığından emin olunacak.

Tasarım değişecek

Bu güvenlik standartları gelecekteki cihazların tasarımını da etkileyecek. Donanım konusunda bataryaların etrafına yeni koruma alanları eklenirken, yazılım konusunda da Samsung ısıyı ve akımı daha iyi kontrol eden algoritmalar geliştirme sözü veriyor. Şirket ayrıca Stanford, Cambridge ve Berkeley gibi üniversitelerin uzmanlarından oluşan bir batarya danışma kurulu oluşturdu.

Samsung’un diğer cihazları hala müşterilerin en çok tercih ettiği akıllı telefonlar arasında. Ancak Note 7’nin ardından kamuoyunda şirkete karşı bir ön yargı oluşmuş durumda. Bu konuda şeffaflık şirkete yardımcı olacak konulardan birisi. Ayrıca yeni telefonların gerçekten çok üstün özelliklere sahip olması, müşterilerin geçmişteki faciayı daha az hatırlamasını sağlayabilir.

Kaynak: New Atlas

2016'da piyasaya çıkan Samsung Galaxy Note 7 istenmeyen sebeplerle haberlere konu oldu. Kendi kendine patlayan ya da alev alan cihazlar bir anda bir güvenlik tehlikesi haline geldi. Sorunun sebebini araştıran Samsung, 700 araştırmacı ile 200 bin Galaxy Note 7 cihaz üzerinde yaptığı çalışmaların sonucunda problemin bataryadan kaynaklandığını keşfetti. Şirket benzer bir sorunun tekrar yaşanmasını engellemek için yeni kalite kontrol standartları geliştirdi.

1 Yorum

  • Elektronik eşyalarda bu patlamaların sebebini bir türlü anlamıyorum. Yeterli testler yapılmıyor mu koskoca firmalarda? Her gün ayrı bir cihazın patlama haberlerini okuyoruz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği