New Shepard yeniden göklerde

Daha önce uzaya iki başarılı uçuş gerçekleştiren uzay turizmi şirketi Blue Origin, üçüncü kez başarılı bir kalkış ve iniş gerçekleştirdi.
  • Uzay seyahati şirketi Blue Origin, uzaya gönderdiği New Shepard roketini üçüncü kez sorunsuz bir şekilde indirmeyi başardı.
  • Öncekilerden farklı olarak bu uçuşta roketin motorları inişe sadece 1.100 metre kala çalıştırıldı.

Amazon‘un sahibi Jeff Bezos‘un uzay seyahati şirketi Blue Origin, cumartesi günü yaptığı test uçuşunda New Shepard adlı roketini uzaya gönderip tekrar yere indirmeyi başardı. Batı Teksas’ta boş bir bölgede gerçekleştirilen fırlatma şirketin Kasım ve Ocak aylarından sonra gerçekleştirdiği üçüncü başarılı deneme oldu.

Jeff Bezos Twitter üzerinden duyurduğu fırlatma için “BE-3 sorunsuz bir şekilde tekrar başlatıldı ve mükemmel bir iniş yapıldı” dedi. Bu fırlatmaları tamamlanmadan önce duyurmayı reddeden Bezos, uçuşun videosunun da hazırlandığı anda paylaşılacağını duyurmuştu. O video bugün sabaha karşı yayınlandı:

Daha önce iki kere bu fırlatmaları sorunsuzca yapan Blue Origin bu kez biraz değişik bir yöntem izledi. New Shepard’ın BE-3 motorları, roketin yere inmesine sadece 1100 metre kala harekete geçti. Motorların kısa sürede çalışıp roketin yere çakılmasını engellemesi gerektiğinden herhangi bir hatanın telafi edilmesi çok zordu. Buna ek olarak rokette, Southwest Araştırma Enstitüsü ve Florida Merkez Üniversitesi‘ne ait iki adet yerçekimsiz ortam deney bulunuyordu.

Blue Origin geçtiğimiz ay kapılarını ilk kez gazetecilere açmış ve şirketin geleceği ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Jeff Bezos uzay turizmi ile ilgili olarak, önümüzdeki yıl ilk pilotlu uçuşları gerçekleştirmeyi, 2018’de de ilk uzay turistlerini taşımayı hedeflediklerini belirtmişti.

Neden önemli?

Normalde roket uçuşlarında, roketin havalanmasını sağlayan kısım her seferinde roketten atılır ve tekrar kullanılamaz. Bu durum da uzay seyahatini oldukça pahalı hale getiriyor. Ancak Blue Origin ve SpaceX gibi özel şirketler, tekrar kullanılabilecek roketler yaparak bu problemin önüne geçmeyi amaçlıyorlar. Her iki şirket de düz zemine başarılı inişler gerçekleştirerek bu hedefe ulaşmış olsa da önümüzde hala uzun bir test süreci bulunuyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği