Netflix etkileşimli içeriklere başlıyor

Netflix Çizmeli Kedi karakterinin, 'kendi hikayeni seç' tarzında hazırlanmış bir filmini yayınladı. İzleyicinin tercihleri hikayenin gidişatını değiştiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Netflix, Dreamworks Animation’a ‘kendi hikayeni seç‘ türü bir dizi teklifinde bulunduğunda Çizmeli Kedi filminin yazarı ve yapımcısı Doug Langdale sunumun bitmesini bile beklemeden teklifi kabul etti. “Geldiler ve imkanları sıralamaya başladılar.” diyen Langdale, “‘Etkileşimli’ kelimesini bitirmelerini beklemeden ‘Evet’ demiştim.” diyor.

Netflix için bu fikir, çocuklara özel içerik yarışında öne çıkmak ve teknolojinin yeni hikaye türlerinde nasıl kullanılabileceğini göstermek için önemli bir şanstı. Netflix abonelerinin yaklaşık yarısının her ay çocuk ve aile içerikleri izlediğini göz önünde bulundurunca bu alana yatırım yapmak kulağa gayet mantıklı geliyor.

Netflix Çocuk Kategorisi Ürün Geliştirme Müdürü Carla Engelbrecht Fisher, şirkette bulunduğu üç yıl boyunca Netflix’in hikayeleri ‘dallandırma’ fikrini tartıştığını belirtiyor. Bunun uygulandığı ilk eser de “Çizmeli Kedi: Büyülü Kitaptan Kaçış” adlı animasyon film oldu. 20 Haziran’da Netflix’te yayınlanan filmin ardından 14 Temmuz da bir başka dallanan hikaye filmi “Buddy Thunderstruck” da gösterime girecek.

Basit bir tercih

Dallanan bir Netflix hikayesi, ‘kendi hikayeni seç’ kitapları ile aynı mantıkta işliyor. İzleyici öncelikle filmin başlangıcını izliyor daha sonra iki ihtimalden birini seçmesi gereken bir ayrıma geliyor. Burada seçilen seçeneğe göre film devam ediyor.

Örneğin Çizmeli Kedi filminde içinde ayılar olan bir evin önünde duran Çizmeli Kedi, ayıların dost canlısı mı yoksa saldırgan mı olduğunu seçiyor. Ekranda çıkan iki butondan biri seçildiğinde hikaye devam ediyor. Bu işlem bilgisayarda izlerken fare ile tıklayarak, televizyonda izlerken kumanda kullanılarak ve tablette izlerken parmakla dokunarak gerçekleştirilebiliyor.

18 ya da 39 dakika

Filmi izlerken seçenekleri seçmek oldukça kolay ancak bu tarz bir hikaye yazmak oldukça zor. Langdale bu sebeple filmi daha çok küçük skeçlerden oluşan modüler bir yapıda tasarlamış. Böylece katı bir anlatı düzenini takip etmek zorunlu değil. Yine de bir sahnede gelen bir karakterin filmin önceki aşamalarında ekrana gelip gelmediğini bilmediği için Langdale aynı karakteri kullanmaktan vazgeçmiş. Bu karakter kullanıldığında Çizmeli Kedi’nin “Yine mi sen?” demesi gerekirken, izleyici eğer o karakterin bulunduğu bölümü tercih etmediyse bu replik anlamsızlaşıyor.

İzleyicinin tercihlerine göre hikayenin uzunluğu değişebiliyor. En kısa hikaye 18 dakika sürerken, en uzun yolun tercih edilmesi durumunda filmin uzunluğu 39 dakikaya kadar çıkabiliyor.

Çok düz ya da çok kafa karıştırıcı bir hikaye olmaması için Langdale önceki Çizmeli Kedi filmlerinde kullanılan karakterlerden faydalanmış. Bu tercih aynı zamanda animasyonların hızlıca tamamlanabilmesine yardımcı olmuş.

Teknolojik düzenlemeler

Teknik kısıtlamalar göz önünde bulundurulduğunda Netflix herhangi bir tercihin iki dakikadan daha uzun olmasını istemiyor çünkü bu durum yüklenme süresini etkileyebilir ve kesintisiz bir deneyim yaşamayı engelleyebilir. Ayrıca her tercih ekranında sadece iki tercih bulunmalı. Yine de Netflix gelecekte daha fazla tercih sunulan hikayeler de yaratmayı planlıyor.

Çocuklara bu tercih ekranlarını açıklamak için filmin başında küçük bir açıklama bulunuyor. Netflix daha önce bu yöntemi çocuklarda denediğinde tablet kullanan çocuklar olayı hemen kavrayıp istedikleri hikayeyi seçmeye başladılar. Televizyonda ise çocuklar ekranla konuşmaya çalıştı. Bu yüzden Netflix filmin başına bir açıklama ekranı koyma kararı aldı.

 

Gelecek

Asıl soru Netflix’in bu tarz anlatılar kullanarak ne kadar ilgi çekeceği. Kendi hikayeni seç kitapları çocuk ve genç yetişkin kitlesinin dışına pek çıkmadı. Ancak farklı eylemlere göre farklı sonuçlar sunan bilgisayar oyunları her yaştan kullanıcının ilgisini çekiyor.

‘Dallanan’ anlatılar Netflix için dev bir başarı olmasa bile, bir gün Netflix’in sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik gibi alanlara da el atabileceğinin bir göstergesi. Platform böylece geleneksel televizyon kanallarının sunamadığı imkanları kullanıcılarına sunabilir.

Kaynak: Business Insider

Dallanan bir Netflix hikayesi, 'kendi hikayeni seç' kitapları ile aynı mantıkta işliyor. İzleyici öncelikle filmin başlangıcını izliyor daha sonra iki ihtimalden birini seçmesi gereken bir ayrıma geliyor. Ekranda çıkan iki butondan biri seçildiğinde hikaye devam ediyor. Bu işlem bilgisayarda izlerken fare ile tıklayarak, televizyonda izlerken kumanda kullanılarak ve tablette izlerken parmakla dokunarak gerçekleştirilebiliyor. İzleyicinin tercihlerine göre filmin uzunluğu 18 dakika ile 39 dakika arasında değişiyor.

3 Yorum

  • Bu habere benzer mantıkta ilerleyen bir uygulama yazdım. Adı: Senin Hikayen – Hayvanat Bahçesi Macerası. Hem App Store hem de Play Store’dan indirebilirsiniz. Bu kitapta pek çok yeni hayvanı tanıma fırsatı yakalarken maceradan maceraya koşuyorsunuz. Hedef kitle çocuklar olsa da bu kitapları özleyen yetişkinler de inceleyip okuyabilirsiniz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği