Nesnelerin İnterneti kavramının 50 yıllık gelişimi

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), gelişen teknolojiyle beraber çeşitli sektörlerde şirketlere büyük kolaylık sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Nesnelerin İnterneti (IoT), sesle aktif edilen hoparlör veya akıllı termostat gibi cihazlarla kalmayıp giderek evimizin her yerine yayılıyor. Aslında evrensel kablosuz bağlantı, bulut bilişimi, ucuz sensörler ve daha iyi yapay zeka gibi akıllı tüketici cihazlarındaki özellikler büyük veriyle birlikte endüstrinin geleceğini inşa etmek için kullanılıyor. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) olarak adlandırılan bu yeni teknolojik tabaka imalat, enerji, madencilik ve ulaşım gibi devasa endüstrileri dönüştürerek ekonomide trilyon Dolar’lık bir etkiye sahip olacak.

Endüstriyel internetin doğuşu

Kepware, bu teknolojik güçlerin IIoT’u mümkün kılmak için zamanla nasıl ortaya çıktıklarını gösteriyor.

IIoT’un oluşmasına giden yol, mühendis Dick Morley‘nin üretim tarihindeki en önemli atılımlardan birini gerçekleştirdiği 1968’de başladı. O yıl, Morley ve bir grup arkadaşı gelecekte fabrikalardaki montaj bantlarının ve endüstriyel robotların otomatikleşmesi açısından vazgeçilmez hale gelecek olan programlanabilir mantık denetimini (PLC) icat etti.

Diğer büyük yenilikler

1983: Ethernet standartlaştırıldı.

1989: Tim Berners-Lee, Hiper Metin Transfer Protokol’ü (HTTP) oluşturdu.

1992: TCP/IP, PLC’lere bağlandı.

2002: Amazon Web Hizmetleri ve bulut bilişimi başladı.

2006: OPC Tümleşik Mimari (UA); aygıtlar, veri kaynakları ve uygulamalar arasında güvenli iletişim sağladı.

2010: Fiyatları makul hale gelen sensörler, hemen hemen her şeyde kullanılmaya başlandı.

Şirketlerin işlemlerini en iyi hale getirmeleri, teçhizatları takip etmeleri/incelemeleri ve büyük miktarda veriyi işlemeleri daha önceden mümkün değilken günümüzde IIoT, yeni bir teknoloji katmanı olarak başlıca endüstrilerin omurgasını değiştiriyor.

Kaynak: World Economic Forum

Nesnelerin İnterneti (IoT), giderek evimizin her yerine yayılıyor. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ise evrensel kablosuz bağlantı, bulut bilişimi, ucuz sensörler ve daha iyi yapay zekayla beraber imalat, enerji, madencilik ve ulaşım endüstrilerinde trilyon Dolar'lık bir etkiye sahip. IIoT, şirketlerin işlemlerini en iyi hale getirmelerini, teçhizatları takip etmelerini ve incelemelerini ve büyük miktarda veriyi işlemelerini sağlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği