NASA, sesüstü uçuşlar için katlanabilir kanatları deniyor

Şekil hafızalı alaşımdan faydalanan NASA, uçuş esnasında uçağın kanatlarının farklı şekillerde katlanmasını sağlayarak sesaltı ve sesüstü uçakların geleceğine katkıda bulunacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA, üzerinde çalıştığı son teknolojisiyle bir kez daha gerçek anlamda yıldızlara ulaşmaya hazırlanıyor.

Şekil hafızalı alaşım olarak adlandırılan materyal sayesinde, ağır geleneksel motor veya hidrolik sistem ihtiyacı ortadan kaldırılarak uçuş esnasında uçağın kanatlarının farklı şekillerde katlanması sağlanıyor. Geliştirilen teknoloji, Spanwise Adaptive Wing Project‘in (SAW) parçası olarak yakın zamanda gerçekleştirilen uçuşlarda başarılı bir şekilde test edildi.

SAW araştırmacılarından Othmane Benafan “Uçuş esnasında kanatları hareket ettirip ettiremeyeceğimizi, aerodinamik fayda sağlayacak şekilde kontrol edip edemeyeceğimizi görmek istedik. Bu yeni teknoloji sayesinde de yapabildiğimizi gördük. Kanat katlama işlemi geçmişte de yapıldı fakat bizler kompakt ve hafif olan, ayrıca uçağın üzerindeki uygun kısımlara yerleştirilebilen şekil hafızalı alaşım teknolojisini kullanarak bunu başarmak istedik.” diyor.

Deneme uçuşlarında da kanıtlandığı üzere bu teknoloji, gelecekte ağırlığı azaltmak, yakıt tasarrufu sağlamak ve hız konusunda sesaltı ve sesüstü uçaklara katkı sağlayacak. Ayrıca şekil hafızalı alaşım daha fazla kontrol edilebilirlik sağlıyor. Test uçuşu esnasında kanatlar 0-70 derece arasında aşağı yukarı hareket ettirilebildi. SAW Projesi’nin bu zamana dek elde ettiği başarıyı göz önünde bulunduran NASA, yakın zamanda teknolojiyi bir F-18’in kanatlarında denemeyi planlıyor.

Kaynak: Design Boom

Şekil hafızalı alaşımdan faydalanan NASA, uçuş esnasında uçağın kanatlarının farklı şekillerde katlanmasını sağlayarak sesaltı ve sesüstü uçakların geleceğine katkıda bulunacak. Geliştirilen teknoloji, Spanwise Adaptive Wing Project'in (SAW) parçası olarak yakın zamanda gerçekleştirilen uçuşlarda başarılı bir şekilde test edildi. Denemelerde elde edilen başarıyı göz önünde bulunduran NASA, yakın zamanda teknolojiyi bir F-18'in kanatlarında denemeyi planlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği