Nakit para yok olabilir mi?

Nakit paranın yakın zamanda yeryüzünden silinmesi pek mümkün görünmese de, bir süredir elektronik ödeme yöntemleri karşısında güç kaybediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Nakit paranın yakında yeryüzünden silinmesi pek mümkün görünmüyor. Kağıt ve bozuk para dünyadaki birçok ülkede hala en yaygın kullanılan ödeme şekli. Fakat uzun vadede bakıldığında, nakit paranın elektronik ödeme yöntemleri karşısında güç kaybettiği görülüyor.

Danışmanlık şirketi Capgemini, 2015-2020 yılları arasında elektronik ödemenin her yıl yüzde 10,9 oranında arttığını ve artacağını tahmin ediyor. Fakat nakitsizleşme dünyanın çeşitli yerlerinde farklı şekillerde ve farklı tempoda gerçekleşiyor.

İskandinav ülkeleri nakitsiz toplum olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İsveç’teki birçok banka elinde nakit para bulundurmuyor. Geçtiğimiz yıllarda İsveç’te yaşanan en büyük yenilik, anlık para transferleri yapılmasını sağlayan Swish adlı uygulama sayesinde gerçekleşti.  Kenya’da ise Safaricom adlı cep telefonu şirketinin bu konuda harekete geçmesi ilginç bir örnek teşkil ediyor. Şirket, müşterilerin direkt olarak telefonlarından ödeme yapmalarını sağlayan M-Pesa adlı bir sistem oluşturdu. Çin, nakit ve elektronik ödeme savaşında en çok konuşulan ülkelerden biri. Alibaba ve Tencent gibi e-ticaret devleri tarafından üretilen PayPal tarzı cüzdanlar, internet üzerinden yapılan alışverişlerde en yaygın kullanılan ödeme şekli haline gelmiş durumda.

Nakit paranın suç oranını ve vergi kaçakçılığını artırdığını anlatan The Curse of Cash kitabının yazarı ekonomist Kenneth Rogoff, nakitsiz bir dünyaya doğru ilerlemenin faydalarını savunuyor. Öte yandan, elektronik ödeme yöntemlerini eleştirerek bankaya ya da internete erişimi olmayan yoksul insanların zor durumda kalacağını veya hükumetlerin vatandaşların her adımını takip edebilir hale geleceğini savunanlar da var. Fakat en nihayetinde, paranın geleceği bütün bu tartışmalar tarafından değil de elimizi cüzdana atmamıza gerek kalmayacak şekilde ödemeler yapmamızı sağlayan teknoloji uzmanlarının başarısı tarafından şekillendirilecek.

Nakitsiz toplum olma yarışında önde gelen ülkelerden biri de İsveç. Öte yandan Almanya, diğer ülkelere oranla daha yavaş hareket ediyor. Almanlar hesap kartlarını kredi kartlarına tercih ediyor. Almanca’daki ‘borç’ kelimesinin aynı zamanda ‘suçluluk’ anlamına gelmesi tesadüf değil.ABD, nakitsiz toplum yarışında birçok zengin ülkeden çok daha geride yer alıyor. Amerikan bankaları anlık para transferi yapma konusunda pek başarılı değil. Birçok transferin gerçekleşmesi en az bir gün sürüyor. Elektronik ödeme yöntemleri Japonya’da popüler hale geldi fakat diğer birçok zengin ülkeye göre Japonya nakitten vazgeçme konusunda geri kalıyor. Hükumet geçişi hızlandırmak için birtakım girişimlerde bulunsa da vatandaşlar nakitten vazgeçme konusunda tereddütlü davranıyor.

Güney Kore, yolsuzlukla mücadele çabalarının bir parçası olarak mali sistemini nakitten uzaklaştırmak için epeyce çabaladı. Elektronik ödeme almayı reddeden şirketlere ceza verildi. Güney Kore merkez bankası 2020 yılına kadar ‘nakitsiz toplum’ haline gelmeyi hedeflediklerini açıkladı. 2007 yılında hizmete sunulan M-Pesa sistemi ile Kenya, elektronik ödeme yöntemlerinin bankalar olmaksızın gelişebileceğinin güzel bir örneği. Birçok Kenya vatandaşı bu hizmeti kullanıyorNakitten uzaklaşma konusunda Hindistan da yavaş hareket eden ülkeler arasında yer alıyor. Fakat geçtiğimiz yıl, yozlaşma karşıtı bir kampanyanın parçası olarak ülkede en çok kullanılan banknotları tedavülden kaldırmıştı. Facebook ve Alipay gibi şirketler bu gelişmenin elektronik ödeme sistemlerinin önünü açacağını ümit ediyor.

Kaynak: The New York Times

Nakit paranın yakında yeryüzünden silinmesi pek mümkün görünmüyor. Fakat uzun vadede bakıldığında, nakit paranın elektronik ödeme yöntemleri karşısında güç kaybettiği görülüyor. İskandinav ülkeleri nakitsiz toplum yolunda emin adımlarla ilerliyor. Geçtiğimiz yıllarda İsveç'te yaşanan en büyük yenilik, anlık para transferleri yapılmasını sağlayan Swish adlı uygulama sayesinde gerçekleşti. Kenya'da ise Safaricom adlı cep telefonu şirketinin bu konuda harekete geçmesi ilginç bir örnek teşkil ediyor. Şirket, müşterilerin direkt olarak telefonlarından ödeme yapmalarını sağlayan M-Pesa adlı bir sistem oluşturdu. Çin, nakit ve elektronik ödeme savaşında en çok konuşulan ülkelerden biri. Alibaba ve Tencent gibi e-ticaret devleri tarafından üretilen PayPal tarzı cüzdanlar, internet üzerinden yapılan alışverişlerde en yaygın kullanılan ödeme şekli haline gelmiş durumda. Nakitten uzaklaşma konusunda Almanya diğer ülkelere oranla daha yavaş. Para transferlerinin en az bir gün sürdüğü ABD ise nakitsiz toplum yarışında geride kalan ülkeler arasında yer alıyor. Güney Kore merkez bankası ise 2o20 yılına kadar nakitsiz toplum olmayı hedeflediklerini açıkladı. Nakitten uzaklaşma konusunda Hindistan da yavaş hareket eden ülkeler arasında yer alıyor. Fakat geçtiğimiz yıl, yozlaşma karşıtı bir kampanyanın parçası olarak ülkede en çok kullanılan banknotları tedavülden kaldırmıştı. Facebook ve Alipay gibi şirketler bu gelişmenin elektronik ödeme sistemlerinin önünü açacağını ümit ediyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği