Mumbai plastik kullanımını yasakladı

Mumbai'de plastik torba, bardak ya da şişe kullananlar 25 bin Rupi'ye (1715 Lira) kadar para cezasına ya da üç ay hapis cezasına çarptırılabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mumbai Hindistan’da tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan en büyük şehir oldu. Artık plastik torba, bardak ya da şişe kullananlar 25 bin Rupi’ye (1715 Lira) kadar para cezasına ya da üç ay hapis cezasına çarptırılabilir. Şimdiden McDonald’s ve Starbucks gibi bazı şirketlerin yerel şubelerine ceza yazıldığı gelen bilgiler arasında.

Yerel halk şikayetçi

İlk kez ceza yiyenler 5 bin Rupi (342 Lira) cezaya maruz kalıyor. Suçu tekrarlayanlar hapis cezasına bile çarptırılabiliyor. Mumbai sakini Kamlash Mohan Chaudhary “Çevre kirliliği durumu için bu güzel bir uygulama ancak insanlar için bu büyük bir problem. Burada insanlar her şeyi plastik torbalarda taşır.” diyor. Bir taksi şoförü olan Chaudhary yanında bez torba taşımaya başladığını, mahallelerindeki kasabında da eti artık plastik yerine gazeteye sarmaya başladığını söylüyor.

Yerel medya pek çok satıcının, görevlilerin yasa hakkındaki kafa karışıklığını para koparmak için kullandığına dair şikayetlerde bulunduğunu söylüyor.

Hindistan yakın zamanda Dünya Çevre Günü’ne ev sahipliği yaptı. Bu yılki etkinlik plastik atık salgınına odaklanmıştı. 1950’den bu yana küresel olarak yaklaşık 6,3 milyar tonluk plastik atık doğaya atıldı. Bunların yarısından fazlası 450 yıl sonra bile çözünmemiş olacak. Dünyadaki plastiklerin yarısı geçtiğimiz 13 yılda üretildi. Bunların yarısı da poşet, bardak ya da pipet gibi tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor.

Hindistan’da plastik kullanımı küresel ortalamanın altında. Yılda kişi başına ortalama 11 kg plastik kullanılıyor. Bu ortalama ABD’de kişi başına 109 kg.

Plastik yanlış kullanılıyor

2015’te yapılan bir çalışmada, Hindistan plastiğin yanlış yönetimi konusunda dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Plastik kaplamalar, bardaklar ve poşetler Hindistan şehirlerinde ve plajlarında sıkça görülen şeyler. Ayrıca şehirlerin dışında oluşan dağ gibi çöp yığınlarının da önemli bir kısmını plastik atıklar oluşturuyor.

Mumbai’nin yeni yasağıyla ilgili rahatsızlıklarını dile getirenlerin sayısı Pazartesi günü yağan şiddetli yağmurla daha da arttı. Plastiğe alternatif olarak hintkenevirinden ya da kumaştan yapılan torbalar yağmurda ıslanarak vatandaşları zor durumda bıraktı.

Kaynak: The Guardian

Mumbai Hindistan'da tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan en büyük şehir oldu. Artık plastik torba, bardak ya da şişe kullananlar 25 bin Rupi'ye (1715 Lira) kadar para cezasına ya da üç ay hapis cezasına çarptırılabilir. Şimdiden McDonald's ve Starbucks gibi bazı şirketlerin yerel şubelerine ceza yazıldığı gelen bilgiler arasında. Plastik ürünler kullanmaya alışkın olan yerel halk ise yeni yasadan şikayetçi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği