Modüler telefonlar tutar mı?

Modüler telefon fikri ortaya çıktığında büyük ses getirmişti ancak şimdilik bu alanda çok ciddi gelişmeler olduğu söylenemez.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Modüler telefon fikri 2013’te ortaya atıldığında büyük ses getirmişti ancak geçtiğimiz üç yılda bu alanda çok az gelişme oldu. Bu fikri heyecan verici bulanlar kadar modüler telefonların piyasaya uygun olmadığını düşünenler de bulunuyor. Yine de LG, Motorola ve Google gibi bazı büyük şirketler yakın gelecekte bu teknolojinin ilk örneklerini bize sunmaya hazırlanıyor.

Toplama bilgisayar mantığını telefonlara uyarlayan modüler telefon teknolojisi, kullanıcıların bir ana kart satın alıp ihtiyaç duyduğu modülleri ayrıca alarak telefonu kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirmesine dayanıyor. Bunun ilk ve en iddialı örneği, daha sonra Google tarafından satın alınan, Project Ara‘ydı. Ara’nın telefonları üzerinde 1×1, 1×2 ve 2×2 boyutlarında alanlar bulunan bir iskelet ve bu alanlara yerleştirilebilecek modüllerden oluşuyor. Bu iskeletin üzerine ne gibi bir kamera ya da hoparlör yerleştirileceğini kullanıcı kendisi belirliyor. Böylece tüm telefon kişiye özel olarak üretilmiş gibi, sadece kullanıcısının isteklerine hizmet ediyor.

Ünlü üreticiler de adımlar atıyor

LG ve Motorola ise bu teknolojiye biraz daha temkinli yaklaşıyor. Mevcut telefonları için ekstra modüller üreten bu iki şirket telefonun kısmi olarak kişiselleştirilmesine izin veriyor. Örneğin LG, öncü telefonu G5 için standart bir ses sistemi sunarken dileyen kullanıcılar Bang & Olufsen imzalı üstün kaliteye sahip ses sistemini telefona entegre olarak kullanabilecek. Aynı şekilde Motorola’nın da ses sistemini geliştirici bir eklentisi bulunuyor.

Motorola ek üniteleri, mıknatıs yoluyla telefonun arkasına bir kapak gibi takmayı sağlayan pratik bir yöntem kullanıyor. Bu üniteler arasında hoparlör, projektör ve ek batarya gibi seçenekler bulunuyor. Motorola’nın sunduğu ünitelerin kötü yanı ise tek seferde sadece birinin kullanılabiliyor olması. Bu yüzden Motorola’ya tam olarak modüler demek çok da mümkün değil.

Fairphone 2 piyasadaki gerçek modüler telefon

Eğer şu anda ve tam anlamıyla modüler bir telefon satın almak istiyorsanız Fairphone 2‘den başka bir seçeneğiniz yok. Tasarım açısından çok da iddialı olmayan telefon tam anlamıyla çevre dostu olmasıyla dikkat çekiyor. Tüm parçaları sökülüp değiştirilebilen telefon, ihtiyacınız olmayan özellikleri satın almadan bir telefon edinmenize yardımcı olarak fazla elektronik atık oluşmasını da engelliyor. Modülleri özel bir Philips tornavidası ile değiştirilebilen Fairphone 2 530 avroya (yaklaşık 1700 lira) satılıyor.

Cep telefonu piyasasında üretilecek modüllerin girişleri için ortak bir standart olmaması, yine her firmanın kendi modüllerini üretmesine ve kullanıcıların dilediği markalardan dilediği modülleri satın alamamasına sebep olacağından bu teknolojinin yaygınlaşması zor görünüyor. Halen şarj cihazlarında bile bir standart tutturamadığımız göz önünde bulundurulduğunda firmaların diğer firmalarla anlaşarak standart modüller üretmesi pek de olası değil gibi.

Önümüzdeki yıl Project Ara’nın ilk telefonunun piyasaya sürülmesi ile gerçek modüler telefon deneyimi hayatımıza daha fazla girecek. Bu teknolojinin ne kadar rağbet göreceği o zaman daha fazla netlik kazanacak.

ara

2013'te ortaya atılan modüler telefon fikri üzerine çalışan büyük şirketler henüz ortaya net bir örnek koyabilmiş değil. Fairphone 2 adlı girişim şu anda piyasadaki en ciddi modüler telefon olarak görünürken Motorola ve LG'nin bu alandaki girişimleri devrimci olmaktan oldukça uzak. Google'ın satın aldığı Project Ara'nın 2017 yılında çıkaracağını açıkladığı modüler telefonu bu alana gösterilecek olan ilgiye dair en önemli gösterge olacak gibi duruyor. Piyasada cep telefonu parçaları konusunda bir standart oluşmamış olması modüler telefonların önündeki en büyük engellerden birisi.

1 Yorum

  • Mantıklı bir fikir olarak görünüyor ama ben uygulamada her zamanki gibi anormallikler çıkacağına eminim.
    Mesela ihtiyaca göre parça kullanarak daha ucuza bir telefon elde etme? Eminim iskeletle gelen temel donanım zaten düşük özelliklerle ve pahalı gelecektir. Daha iyi özellikler isteyenden de daha fazla para çıkacaktır bu özellikler için. Kapitalizm sonuçta bu; hangi vadi dediği gibi çıktı ki.
    Fiyattan başka iskeletlerin de dönem dönem güncellenmesi gerekecektir. Sarsıntı ve çarpmalarda Ara gibi telefonlardaki modüllerin stabilitesi nasıl olacak vs. Çok şey var aslında bu konuyla ilgili ilginç olan…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği