MIT’nin görünmez sualtı robotları

MIT tarafından geliştirilen hidrojel robot, şeffaf yapısı sayesinde su altında görülmeden hareket edebiliyor; bir balığı fark edilmeden yakalayabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Denizde yüzerken bazen bacağınıza sürtünen bir şey sizi rahatsız edebilir. Bu büyük ihtimalle zararsız bir şeydir ancak bir köpek balığı, deniz anası ya da şeffaf bir robot olabilir. Bu son seçenek, geçtiğimiz günlerde mümkün hale geldi. MIT tarafından geliştirilen hidrojel robot, şeffaf yapısı sayesinde su altında görülmeden hareket edebiliyor.

Yumuşak yapısı sayesinde nesneleri zarar vermeden tutabilen robot, yüzen bir balığı fark edilmeden yakalayacak kadar sinsi ve hızlı. Geçmişte üretilen benzer robotlar osmoz yöntemini kullanarak yavaş bir şekilde hareket ediyordu. Yeni robot ise, şırıngalar aracılığıyla suyu hızlıca çekip bırakabildiği için çok daha hızlı hareket edebiliyor. Bu hareket nesneleri yakalamanın dışında, yürüme hareketi yaratmak ve nesneleri itmek için de kullanılabiliyor. Ancak bunun dışında robotun herhangi bir işlevi bulunmuyor.

Doğadan ilham aldılar

Benzer bir yöntemle düşmanlarından saklanan ve avlanan leprosefalus adlı deniz yılanından ilham alan bilimciler, robotu görünmez yapma konusuna odaklandılar. Robot sadece gözle değil, kulakla da algılanamıyor. Yüzde 90’ı sudan oluşan robot su gibi ses çıkardığından, sonar yöntemler de robotu su altında algılamak için yeterli olmuyor.

Araştırmacılar şu anda bu robotun gerçek hayatta kullanılabileceği alanları belirlemeye çalışıyor. Nature Communications dergisinde yayınlanan yazıda robotun biyotıp, yumuşak robotik, ayarlanabilir optikler, yumuşak elektronik ve makineler gibi pek çok farklı alanda kullanılabileceği ifade edildi. Özellikle hidrojelin yumuşak yapısı sayesinde, bu robotun ameliyat sırasında organlara müdahalede bulunmak için kullanılabileceği belirtiliyor. Robotun görünmezliğinden faydalanmak için herhangi bir uygulama alanı bulunamamışsa da deniz altı gözlemciliğinin ideal bir alan olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: ZDNet

MIT tarafından geliştirilen hidrojel robot, şeffaf yapısı sayesinde su altında görülmeden hareket edebiliyor. Yumuşak yapısı sayesinde nesneleri zarar vermeden tutabilen robot, yüzen bir balığı fark edilmeden yakalayacak kadar sinsi ve hızlı. Şırıngalar aracılığıyla suyu hızlıca çekip bırakabilen robot hızlı bir şekilde hareket edebiliyor. Bu hareket nesneleri yakalamanın dışında, yürüme hareketi yaratmak ve nesneleri itmek için de kullanılabiliyor. Ancak bunun dışında robotun herhangi bir işlevi bulunmuyor. Araştırmacılar robotun biyotıp, yumuşak robotik, ayarlanabilir optikler, yumuşak elektronik ve makineler gibi pek çok farklı alanda kullanılabileceğini düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği