Mısır’da 3 bin 500 yıllık mumyalar bulundu

Mısırlı arkeologlar, Mısır'ın Yeni Krallık dönemindeki 18. hanedanlıktan kalan, 3 bin 500 yıl öncesine tarihlenen bir mezar buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mısırlı arkeologlar, Mısır’ın Yeni Krallık dönemindeki 18. hanedanlıktan kalan, 3 bin 500 yıl öncesine tarihlenen bir mezar buldu. Firavun Tutankamon ve Kraliçe Nefertiti’nin yaşadığı meşhur çağda, yeni keşfedilen mezarda yatan mücevherci Amenemhat da yaşamıştı.

Amenemhat’ın M.Ö 1567 ila 1320 yılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Mezarı ise Yeni Krallık dönemindeki firavunların kendi mahzen mezarlarını yaptırdığı Krallar Vadisi‘ne yakın Dra’ Abu el-Naga’ adlı nekropolde bulundu. Amenemhat yaşadığı dönemde Kahire’nin 500 km güneyindeki El-Uksur şehrinde çalışıyordu. Aralarında kraliyet ailesinin de bulunduğu seçkin kişilere altından takılar yapıyordu. Amenemhat’ın Nil Nehri’nin güney kıyısındaki mezarı Krallar Vadisi’ne uygun olmasa da gömüldüğü nekropol soylular ve devlet görevlileri için ayrılmıştı.

Mezardan çıkan eşyaları göz önüne alan araştırmacılar mezarın Amenemhat’a ait olduğuna emin olsalar da kemik kalıntılarının ona ait olduğu kesinleşmedi. Mahzen mezarda bu zamana kadar içinde mumyalar, lahitler, tahtadan yapılmış cenaze maskeleri, heykeller ve çanak çömlek olan iki tane mezar bulundu. Mezarlardan birinde üç mumyanın kalıntıları bulundu fakat bu kişilerin Amenemhat ve ailesi olup olmadığı henüz bilinmiyor. Mezarın Antik Mısır’daki Üçüncü Ara Dönem‘in (M.Ö 1070-664 yılları arası)  başlangıcında yeniden kullanıldığı, mezardaki diğer mumyaların 21. ve 22. Hanedanlık dönemine ait olduğunu düşünülüyor.

Buz dağının görünen yüzü

Bu tür keşifler Mısır’ın durgun turizm sektörünü canlandırmakla kalmayıp antik tarihin büyüleyici bir döneminde yaşamış insanların hayatlarına ışık tutuyor. Araştırma ekibi önümüzdeki ay yeni ve heyecan verici haberler gelebileceğinin sinyallerini verdi. Yeni haberlerin ne olacağını kimse bilemiyor tabii ki fakat Mısır Tarihi Eserler Bakanı Zahi Hawass, bu zamana kadar buz dağının sadece görünen yüzünü keşfettiğimizi belirtiyor. Hawass, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Günümüz Mısır’ı antik Mısır’ın üstüne kurulmuş halde. Mısır eserlerinin bu zamana kadar sadece yüzde 30’unu bulduk, yüzde 70’lik kısmı ise hala keşfedilmeyi bekliyor.” dedi.

Kaynak: Science Alert

Mısırlı arkeologlar, Mısır'ın Yeni Krallık dönemindeki 18. hanedanlıktan kalan, 3 bin 500 yıl öncesine tarihlenen bir mezar buldu. Firavun Tutankamon ve Kraliçe Nefertiti'nin yaşadığı meşhur çağda, yeni keşfedilen mezarda yatan mücevherci Amenemhat da yaşamıştı. Amenemhat'ın M.Ö 1567 ila 1320 yılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Mezarı ise Yeni Krallık dönemindeki firavunların kendi mahzen mezarlarını yaptırdığı Krallar Vadisi'ne yakın Dra' Abu el-Naga' adlı nekropolde bulundu. Amenemhat'ın Nil Nehri'nin güney kıyısındaki mezarı Krallar Vadisi'ne uygun olmasa da gömüldüğü nekropol soylular ve devlet görevlileri için ayrılmıştı. Bu tür keşifler, Mısır'ın durgun turizm sektörünü canlandırmakla kalmayıp antik tarihin büyüleyici bir döneminde yaşamış insanların hayatlarına ışık tutuyor. Araştırma ekibi önümüzdeki ay yeni ve heyecan verici haberler gelebileceğinin sinyallerini verdi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği