Milyonlarca işçi işinden olacak

Güneydoğu Asya ülkelerindeki işçilerin yarısından fazlasının önümüzdeki 20 yıl içerisinde işlerini otomasyon teknolojilerine kaybedebileceği bildiriliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Beş Güneydoğu Asya ülkesindeki işçilerin yarısından fazlası önümüzdeki 20 yıl içerisinde işlerini otomasyona kaybetme tehlikesi yaşıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü‘nün (ILO) yaptığı çalışmada özellikle giyim endüstrisi çalışanlarının bu değişimden etkileneceği belirtiliyor.

Kamboçya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam’da yaşayan yaklaşık 137 milyon maaşlı işçi (toplam iş gücünün yüzde 56’sı) yüksek risk altında bulunuyor. ILO yöneticisi Deborah France-Massin, “Düşük ücretli iş gücü konusunda yarışan ülkelerin kendilerini yeniden konumlandırması gerekiyor. Maliyet avantajı artık yeterli değil” şeklinde konuştu. Raporda söz konusu işçilerin dijitalleşen makinelerle uyum içerisinde çalışabilmesi için eğitim alması gerektiği belirtildi.

Tekstil ve otomotiv işçileri risk altında

Güneydoğu Asya 630 milyon kişiyi aşan nüfusuyla, tekstil, otomobil ve sabit disk gibi pek çok farklı sektör için üretim yapan bir merkez konumunda. Bölgede tekstil sektöründe çalışan Endonezya’lı işçilerin yüzde 64’ü otomasyona işini kaybetme riski taşıyor. Bu oran Vietnam’da yüzde 86’ya Kamboçya’da ise yüzde 88’e kadar çıkıyor.

Kamboçya’daki giyim üreticileri Adidas, Marks and Spencer ve Wal-Mart gibi firmalar için üretim yapan 600 bin işçi çalıştırıyor. Kamboçya’nın komşusu Vietnam ise ayakkabı ve tekstil üretimi için rekor yatırımlar alıyor: Yakın dönemde imzalanan serbest ticaret anlaşmaları bu yatırımları güçlendiriyor. Vietnam Çin’in ardından ABD’ye en fazla giyim ürünü sağlayan ülke konumunda.

Robotların pek çok avantajı var

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada 3D yazıcılar, giyilebilir teknoloji, nanoteknoloji ve robotik otomasyon gibi teknolojilerin sektörü baştan aşağı değiştirebileceği vurgulandı. ILO “Robotlar montajda daha başarılı, daha ucuz ve insanlarla iş birliği içinde çalışmaya git gide daha çok alışıyorlar.” diyor.

Kıyafet ve ayakkabı üretimi dışında otomasyonla birlikte yüksek risk altına giren diğer endüstriler ise otomotiv ve yedek parça endüstrisi, elektrik ve elektronik üretimi, iş süreçlerinde dış kaynak kullanımı (outsourcing) ve perakende satış.

Otomotiv ve yedek parça endüstrisinde Endonezya’daki işçilerin yüzde 60’ı, Tayland’dakilerin ise yüzde 70’i işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Güneydoğu Asya’nın otomotiv sektörü 800 bin işçisiyle dünyanın en büyük yedinci üreticisi konumunda. Güneydoğu Asya’nın Detroit’i olarak bilinen Tayland, büyük otomobil üreticileri için bölgede bir üretim ve ihraç merkezi konumunda. Bu sektör Tayland’ın yıllık gelirinin yüzde 10’unu oluşturuyor.

thai_0Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, otomasyon teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte sadece Güneydoğu Asya'da önümüzdeki 20 yıl içinde 137 milyon işçi işinden olabilir. Raporda otomasyondan en çok etkilenecek olan sektörlerin başında tekstil sektörünün geldiği belirtiliyor. Değişimden etkilenecek olan ülkeler olarak Kamboçya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam listeleniyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği