Microsoft’un kuantum bilişim atağı

Kuantum bilgisayarları üretip kullanılabilir hale getirmek için çalışan Microsoft bu hedefi doğrultusunda pek çok fizikçiyi bir araya getirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Microsoft mevcut kaynaklarının önemli bir bölümünü kuantum bilgisayarları geliştirmek için ayırıyor. Teknoloji dünyasında, kullanılabilir kuantum bilgisayarların üretilebileceğine dair düşünce son dönemde daha da sağlamlaştı. Yazılım ve donanım konusunda dünya liderlerinden birisi olarak Microsoft bu alanda da öncü konumunda olmak istiyor.

Kuantum bilgisayarlar gerçekten oluşturulabilirse bu teknoloji ilaç tasarımından yapay zekaya ve modern fiziğin temellerinin anlaşılmasına kadar pek çok farklı alanda gelişmelere önayak olabilir. Bugüne kadar sadece bu konu üzerinde araştırmada bulunan Microsoft’un artık kuantum bilgisayarları gerçeğe dönüştürmek için çalışmaya başlaması, bu alanda IBM ve Google gibi diğer rakiplerinin önüne geçmek istediğini gösteriyor.

Öncelik kübit üretimi

Sadece iki boyutta var olan Anyon adlı parçacıkların süperbilgisayarın yapı taşı olarak kullanılmasını öngören örgüleme yöntemini izleyen Microsoft, bu alanda rakiplerinden farklı bir yol tercih etti. Kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışan bilimciler bu alanda halen pek çok engelin bulunduğunu belirtiyor. İlerleme kaydedebilmek için öncelikle kuantum bilgisayarların temelini oluşturacak olan kübitlerin (qubit) başarılı bir şekilde üretilebiliyor olması gerekiyor. Sıradan bilgisayarlarda kullanılan ve belirli bir zaman diliminde açık ya da kapalı olabilen transistörlerin aksine bir kübit aynı anda hem açık hem de kapalı olabilen bir kuantum süperpozisyonunda bulunabiliyor. Bu da çok daha fazla işlemin aynı anda gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Bir kuantum bilgisayarında yüzlerce ya da binlerce kübit olacağı düşünülüyor.

Microsoft bunun için çalışmalara 2005 yılında kurduğu Station Q adlı laboratuvarında başlamıştı. Bu alanda son yıllarda gerçekleşen yeni gelişmelerle çalışmalar da hız kazanmış durumda. Kuantum bilgisayarlara olan inanç son yıllarda artmışsa da şimdiye dek gerçekten bir kuantum bilgisayar yapılabileceğini kesin olarak kanıtlayan bi çalışma bulunmuyor.

Fizikçiler bir araya geldi

Microsoft’un üzerinde çalışmayı tercih ettiği topolojik kuantum bilgisayarlar, bu yıl konu üzerinde çalışan üç fizikçiye Nobel Fizik Ödülü’nü getirdi. Daha önce pek çok Microsoft ürününde yöneticilik yapan Todd Holmdahl’ı bu projenin başına getiren Microsoft, Station Q‘nun başında bulunan Michael Freedman’ın yanı sıra dünya çapında bazı fizik profesörlerini de bünyesine kattı. Bu isimler arasında Delft Üniversitesinden Leo Kouwenhoven, Kopenhag Üniversitesinden Charles M. Marcus, Sydney Üniversitesinden David Reilly ve E.T.H. Zurich’ten Matthias Troyer bulunuyor.

İlk kez 1982’de Richard Feynman tarafından dile getirilen kuantum bilgisayarlar tahmin edildiği kapasitede çalışırsa, günümüzde çözülmesi çok zor olan şifreleme sistemlerini kolaylıkla çözebilecektir. Bu da pek çok sistemin bir anda güvensiz hale gelmesine ve dolayısıyla bir kaosa yol açabilir. Dr. Kouwenhoven ise hayalindeki kuantum bilgisayarın, kuantum problemlerini çözebilen bir bilgisayar olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: New York Times

Gerçekten işe yarayacak kuantum bilgisayarların üretilmesi şimdilik sadece bir tartışma konusu. Ancak Microsoft bu düşünceyi gerçekleştirmek için var gücüyle çalışıyor. Dünyanın dört bir yanından bilimcileri bir araya getiren Microsoft, günlük kullanımı olan ilk kuantum bilgisayarı üretmek için IBM ve Google gibi rakiplerinin bir adım önünde ilerlemek istiyor. Topolojik kuantum bilişimi yöntemini izleyerek rakiplerinden farklı bir yöntem tercih eden Microsoft'un öncelikli hedefi, aynı anda hem açık hem kapalı konumda bulunabilen kübitleri geliştirmek. Kuantum bilgisayarların kullanılabilir hale gelmesiyle ilaç sektöründen yapay zekaya, modern fiziğin temellerinin anlaşılmasından şifre çözümüne kadar pek çok alanda büyük ilerlemeler kaydedilebileceği düşünülüyor.

5 Yorum

  • İnsanlar bu tip yeni teknolojilerin insanlığın hizmetine sunulmasını bekliyor, bunlar şifre çözmekten bahsediyor. Yine de Dr. Kouwenhoven’in son cümlesi endişeleri giderici!

  • Kuantum bilgisyarlarına sahip olmak diğer ülkülere tehdit niteliğinde olacaktır. Kırılamayacak şifre kalmama tehlikesi ile başbaşa kalınacaktır. Industry 4.0 ile planlanan endüstride her seviyede takip ve kontrol edilebilirlikte geldiğinde ortaya çıkacak olan kaos çok tehlikelidir. Buna her ülke kendi kuantum bilgisayarını geliştirerek yapmak zorundadır. Ne yazık ki bu nükleer silahlanma gibi benzer bir durum yaratmaktadır. Bu insanlığın vereceği bir sınavdır. Hayat kurtarmak mı Hayat almak mı?

  • Serdar Bey,

    Bu yazıda ‘Kuantum bilgisayarlara olan inanç son yıllarda artmışsa da şimdiye dek gerçekten bir kuantum bilgisayar yapılabileceğini kesin olarak kanıtlayan bi çalışma bulunmuyor.’ olarak belirtiliyor.

    Ancak https://www.dunyahalleri.com/kuantum-bilgisayarlar-pek-hayra-alamet-olmayabilir/

    başlıklı yazıda ‘ Rusya Kuantum Merkezi‘nin kurucularından Mikhail Lukin de konferansta yaptığı açıklamada Harvard Üniversitesi bünyesinde geliştirdikleri 51 kübitlik kuantum bilgisayarında Shor’un algoritmasını deneyeceklerini duyurdu.’

    deniyor.

    Hali hazırda böyle bir teknoloji var mı? yok mu ?

    Saygılar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği