Messenger’da kırk katır, kırk satır

Facebook'un Messenger'a uçtan uca şifreleme getireceği ancak yeni özellikleri kullananların şifreleme kullanamayacağı iddia ediliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook’un bu yaz Messenger kullanıcılarına uçtan uca şifreleme hizmeti sunacağı iddia edildi. Daha önce Whatsapp’ta uygulanan bu yöntem ile mesajların, mesajlaşan kişiler dışında kimse tarafından okunamaması sağlanıyor. Ancak Facebook getireceği bir diğer özellikle kullanıcılarını ikilemde bırakacak. Çünkü Facebook’un, kullanıcıların mesajlarını okuyup onlara yardımcı olacak bot üretme planı var. Uçtan uca şifrelemeyi etkinleştiren kullanıcılar bu özelliklerden faydalanamayacak.

Uçtan uca şifreleme özelliğinin Whatsapp’ta olduğu gibi varsayılan özellik olarak gelmeyeceği, dileyen kullanıcıların, diğer özelliklerden mahrum kalmayı göze alarak bu özelliği açabileceği belirtiliyor. Hem daha fazla mahremiyet hem de daha fazla kolaylık isteyen kullanıcılara hizmet verebilmek için Facebook böyle bir yöntem tercih etmiş. Böylece sorumluluk kullanıcılara verilmiş oluyor.

Benzer bir hamle geçtiğimiz günlerde Google’dan gelmişti. Google yeni mesajlaşma asistanı Allo‘nun normalde kullanıcının tüm konuşmalarını inceleyeceğini açıklamıştı. Ancak kullanıcı isterse uçtan uca şifreleme özelliğini kullanmak için gizli modda yeni bir konuşma açabilecek. Şifrelemenin varsayılan özellik olarak sunulmaması, mahremiyet savunucuları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Makine öğrenimi için veri gerekiyor

Facebook, Google, Amazon ve Apple bu yıl kullanıcıların yazışmalarını inceleyerek günlük yaşamını düzenlemesine yardımcı olacak sanal asistanlar üretme konusunda çalışmalar yaptı. Ancak bu tarz sistemlerin çalışabilmesi için sürekli veri girişi gerekiyor. Makine öğrenimi yöntemiyle günden güne kullanıcıyı daha iyi şekilde tanıyan bu sistemler böylece kullanıcıya uygun seçenekler sunabiliyor. Bu özellikten faydalanmak için ise özel yazışmalarınızı bir teknoloji şirketine teslim etmeniz gerekiyor.

İnternet üzerinden gösterilen reklamlar üzerinden para kazanan Google ve Facebook gibi şirketlere en özel mesajlarınızı emanet etmeniz demek, gelecekte bu mesajların size gösterilecek mesajlara karar vermek için kullanılacağı anlamına gelebilir. Kullanıcıların çoğunun, sağlanacak kolaylıklar adına mahremiyetlerinden vazgeçeceği düşünülüyor. Bu da hayatlarımızın teknoloji şirketleri tarafından biraz daha fazla yönlendirilmesi anlamına geliyor.

Facebook konu ile ilgili herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı. Bir Facebook sözcüsü “Spekülasyonlar ve söylentiler hakkında yorum yapmıyoruz” diye konuştu. Söylentilerin doğruluğunu görmek için beklememiz gerekecek. Ancak mesajlaşma alanında Whatsapp ve Facebook Messenger’la birlikte bir dev konumunda bulunan Facebook’un, Google’ın Allo hamlesinden sonra sessiz kalması beklenmiyor.

mark

Google'ın Allo hamlesine karşılık Facebook'un Messenger uygulamasına sanal asistan ve uçtan uca şifreleme özellikleri getireceği belirtiliyor. Ancak sanal asistanı kullanmak isteyen kullanıcıların özel mesajlaşmalarını Facebook ile paylaşması gerekecek. Bu yüzden sanal asistan ve şifreleme özellikleri aynı anda kullanılamayacak. Çoğu kullanıcının, sanal asistanın kolaylığı için mahremiyetinden vazgeçeceği düşünülüyor.

2 Yorum

  • HER OS1 yavaş yavaş gerçeğe doğru gidiyor galiba? İlginç Japonlara garip garip bakarken bizde yavaşça onlara benzeyeceğiz galiba.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği