Merkez Bankaları’nın kripto paralar hakkındaki yorumları

Merkez Bankaları'nın kripto paralar hakkındaki yorumları çeşitlilik gösteriyor. Kimileri konuya temkinli yaklaşırken kimileri oldukça cesur davranarak hareket ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bitcoin’in ortaya çıkışının üzerinden sekiz yıldan fazla süre geçmişken dünya üzerindeki çeşitli bankalar dijital para birimlerinin potansiyel olumlu ve olumsuz yönlerini giderek daha çok fark ediyor. Küresel ekonomi muhafızlarının en çok değindiği iki konu var; birincisi, gitgide daha fazla dikkat çeken kripto para birimleriyle ilgili ne yapılacağı ikincisi ise resmi versiyonların tedavüle koyulup koyulmayacağı.

İşte dünya genelindeki Merkez Bankaları’nın kripto para konusuna yaklaşımları;

ABD: Mahremiyet endişesi

Federal Rezerv Sistemi‘nin kripto para araştırması henüz ilk aşamalarında fakat Merkez Bankası tarafından tedavüle konan Bitcoin fikrine pek de sıcak bakıldığı söylenemez. Yönetim kurulu üyesi Jerome Powell, bu yılın başlarında yaptığı bir açıklamada Bitcoin teknolojisiyle ilgili birtakım teknik sorunlar olduğunu, ‘kontrol ve risk yönetiminin hayati önem taşıdığını’ ifade etmişti. Ayrıca Powell, Merkez Bankası kripto parası için mahremiyet konusunun sorun olabileceğini, özel sektör alternatiflerinin bu işi daha sağlıklı şekilde yürütebileceğini belirtti.

ABD Merkez Bankası’nın Denetim Başkan Yardımcısı Randal Quarles 1 Aralık’ta yaptığı açıklamada, bankanın Bitcoin’e düzenleme getirmek gibi bir politikası olmadığını fakat yine de ‘düşünülmeye değer’ bir konu olduğunu söyledi. Powell, Kasım ayında kendisine yöneltilen bir soruya cevap olarak “Para politikası söz konusu olduğunda kripto para hacmi belirli bir noktaya kadar önem arz edebilir. Fakat bugün için yeterince büyük bir mesela olduğunu söyleyemeyiz.” demişti.

Avrupa Merkez Bankası: “Lale çılgınlığına benziyor”

Avrupa Merkez Bankası dijital para birimlerine yatırım yapma konusunda bugüne dek sık sık uyarılarda bulundu. Bankanın Genel Müdür Yardımcısı Vitor Constancio, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada Bitcoin’in bir para birimi olmadığını, 17. yüzyılda Hollanda’da yaşanan ‘lale çılgınlığı’na atıfta bulunarak, daha ziyade bir ‘balon’ olduğunu söyledi. Constancio’nun meslektaşı Benoit Coeure ise Bitcoin’in değişken değeriyle ilgili uyarıda bulundu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Kasım ayında yaptığı bir konuşmada, dijital para birimlerinin Avrupa ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlı olduğunu ve Merkez Bankaları için tehlike arz etmediğini söyledi.

Çin: “Şartlar olgunlaştı”

Çin, konuyla ilgili duruşunu daha önceden açıkça belli etmişti. 2014 yılında dijital itibarî para geliştirmek için bir araştırma ekibi kuran Çin Halk Bankası, teknolojiyi benimsemek için ‘şartların olgunlaştığını’ düşünüyor. Tam olarak ne zaman dijital para birimi tanıtılacağına dair bir bilgi verilmedi fakat yetkililer, dijital para birimlerinin ödeme verimliliğini artıracağını ve para birimlerinin daha düzgün şekilde kontrol edilmesine imkan sağlayacağını düşünüyor.

Japonya: Çalışma modu

Japonya Bankası Müdürü Haruhiko Kuroda, Ekim ayında yaptığı bir konuşmada Japonya Bankası’nın dijital para birimlerini tedavüle koymak için yakın zamanda bir planı olmadığını, öncelikle konu hakkındaki bilgilerini zenginleştirmeyi daha doğru bulduklarını söyledi.

Almanya: “Kurgusal bir eğlence aracına benziyor”

Birçok vatandaşın hala nakit ödeme yöntemini tercih ettiği bir ülkede Alman Merkez Bankası Bundesbank haklı olarak Bitcoin veya diğer dijital para birimlerine karşı mesafeli duruyor. Yönetim kurulu üyelerinden Carl-Ludwig Thiele Eylül ayında yaptığı bir konuşmada, “Bitcoin, bir ödeme yönteminden ziyade ‘kurgusal bir eğlence’ye benziyor. Hesapları blok zinciri sistemine taşımak bankanın iş modellerini bozar ve para politikasını alaşağı eder.” dedi. Fakat aynı zamanda Bundesbank, teknolojinin ödeme sistemlerine uygulanması için yoğun çalışmalar sürdürüyor.

Birleşik Krallık: “Potansiyel bir devrim”

İngiltere Bankası Valisi Mark Carney, kripto para birimlerini finans sektöründe yaşanacak potansiyel bir ‘devrim’in parçası olarak görüyor. Carney, “Blok zinciri teknolojisine dayanan bir sistem, merkez bankalarının kendilerini siber saldırılara karşı koruması ve kurumlar ile müşteri arasındaki ödeme sürecinin kontrol altına alınması açılarından gelecek vaat ediyor.” diyor. Yine de Carney, İngiltere Bankası’nın yakın zamanda Sterlin’in dijital versiyonunu üretmeyi düşünmediğini de belirtti.

Hindistan: İzin yok

Hindistan Rezerv Bankası, kara para aklama ve teröristlere finans sağlama yolu olarak kullanılabileceği için kripto para birimlerine sıcak bakmıyor. Yine de banka, küresel Merkez Bankaları tarafından desteklenen dijital para birimlerinin yasal ödeme aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştıran bir ekibe sahip. Fakat şu anda kripto para birimlerinin kullanımı döviz kurallarının ihlali olarak değerlendiriliyor.

Rusya: “Saadet zinciri”

Rusya Merkez Bankası, dijital para birimlerinin taşıdığı potansiyel risklerle ilgili endişelerini daha önceden dile getirdi. Banka yöneticisi Elvira Nabiullina, “Saadet zinciri sistemlerini yasallaştırmayız. İster fiziksel ister sanal şekilde olsun özel paraya tamamen karşıyız.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Türkiye: “Önemli bir unsur”

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Kasım ayında yaptığı bir açıklamada, “Eğer doğru şekilde tasarlanırsa dijital para birimleri mali istikrara katkıda bulunabilir. Para arzını kontrol etmesi ve fiyat istikrarı gibi özelliklerin yanı sıra dijital para birimleri Merkez Bankaları için yeni tehditler oluşturuyor. Yine de nakitsiz ekonomi açısından dijital para birimleri önemli bir unsur olabilir. Kullanılan teknolojiler ödeme sistemlerinin daha etkili hale getirilmesini ve hızlandırılmasını sağlayabilir.” dedi.

Hollanda: En cesurlardan biri

Dijital para birimlerini denemek söz konusu olduğunda, Hollanda Merkez Bankası en cesur bankalardan biri olduğunu kanıtladı. Banka, sistemin işleyişini daha iyi anlamak adına iki yıl önce kendi kripto para birimi olan DNBcoin‘i tedavüle koymuştu. Geçtiğimiz yıl proje görevlisi Ron Berndsen araştırmanın sonuçlarını açıklarken, blok zinciri teknolojisinin karmaşık finansal işlemlere ‘doğal şekilde uygulanabilir’ olabileceğini belirtmişti.

İskandinavya: Fırsatları keşfediyor

Tıpkı Danimarka gibi, bazı Nordik yetkililer dijital para birimi fikrini keşfetme konusunda ön sıralarda yer alıyor. Dünyanın en eski Merkez Bankası olan İsveç Merkez Bankası Riksbank, dijital kayıt temelli e-krona sistemi gibi çeşitli seçenekleri detaylı şekilde inceliyor. Banka, e-krona gibi bir sistemin yürürlüğe konmasının para politikası açısından engel teşkil etmediğini düşünüyor.

Nakit kullanımının giderek azaldığı bir dünyada Norveç Merkez Bankası Norges Bank, ödemeler için bireysel hesaplar, kartlar veya mobil uygulamalar sunma ihtimallerini değerlendiriyor. Danimarka ise Merkez Bankaları’nın müşterilere direkt olarak dijital para birimleri sunmasını doğru bulmayan ülkeler arasında yer alıyor. Merkez Bankası likiditesine bu şekilde direkt erişim olmasının kriz dönemlerinde ticaret bankalarında yaşanan rağbete katkıda bulunacağını savunanlar var.

Yeni Zelanda: “Fazla istikrarsız”

Yeni Zelanda Rezerv Bankası Başkanı Grant Spencer, “Bitcoin’in kontrolden çıkan yükselişi kurgusal bir balona benziyor. Kripto paralar gelecek için önem arz ediyor. Onları geleceğin bir parçası olarak görüyorum ama ileride şu anda Bitcoin’de yaşanan durum gibi bir şey olacağını sanmıyorum.” diyor. Hedef enflasyonu hayata geçiren öncü bankalardan olan Yeni Zelanda Rezerv Bankası, ileride dijital para tedavüle koymayı düşünebileceklerini söylüyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası: “Görmezden gelinemez”

Merkez Bankaları’nın Merkez Bankası, politika oluşturucuların kripto paraların büyümesini görmezden gelemeyeceğini, kendisinin de ileride dijital para birimi tedavülü koymayı düşünebileceğini söylüyor. Bloomberg’e açıklama yapan banka lideri Agustin Carstens, Bitcoin’in detaylı şekilde incelenmeye değer bir konu olduğunu belirtti.

Kaynak: The Next Web

Dünya genelindeki Merkez Bankaları'nın kripto paralara yaklaşımları çeşitlilik gösteriyor. Mahremiyet endişesi güden ABD Merkez Bankası, Merkez Bankası tarafından tedavüle konan kripto para fikrine pek sıcak bakmıyor. Avrupa Merkez Bankası ve Alman Merkez Bankası Bundesbank, Bitcoin'i 'kurgusal bir balon' olarak değerlendiren bankalar arasında yer alıyor. Hollanda, Norveç ve İsveç ise kripto paralar konusunda öncü olan ülkeler arasında. Rusya konuyu 'saadet zinciri' şeklinde tanımlarken Türkiye Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, doğru şekilde kullanıldıkları taktirde dijital para birimlerinin mali istikrara katkı sağlayacağına inanıyor.

3 Yorum

  • Türkiye’den “bu kripto paraları fazla şey etmeyin yoksa bunlar adama kafayı yedirtir” demesini beklerdim, mmm etkileyici

  • Dünya finansal sisteminin önemli oyuncularını olan merkez bankalarının yetkililerinin o kadar da önemsemiyor göründükleri kripto paralar konusunda söz etmeleri garip değil mi?

    Susup görmezden gelseler bir türlü, görüp önemsemeseler bir türlü. Eninde sonunda kripto paralar nereye varırsa varsın, bir çok merkez bankacı ve büyük banka karar vericilerinin kafayı yiyeceği zaman gelecek. Bazı karar vericileri büyük ilgi kazanacak, bazıları un-ufak olacak.

    Hey allahım bir köşeye 100 bitcoin ayırabilseydim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği