Meme kanseri tedavisinde kemoterapisiz çözüm

Yeni bir klinik araştırma, doğru ilaç kombinasyonu sayesinde meme kanserinde kemoterapiye gerek kalmadığını ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni bir klinik araştırma, doğru ilaç kombinasyonuyla meme kanserinde kemoterapiye gerek kalmadığını ortaya koydu. Meme kanseri tedavisinden kullanılan lapatinib ve trastuzumab HER2 adı verilen ve sıklıkla görülen meme kanserine karşı 11 günlük bir periyotla iyileşme sağladı.

Manchester Üniversitesi, Kanser Araştırma Enstitüsü ve Güney Manchester Üniversitesi Hastanesi’nden araştırmacılar çalışmayı 257 HER2 pozitif kadınla yürüttü. Gruplara ayrılan kişilerden ameliyat öncesinde iki ilacın birleşimini kullanan hastalar tedaviyle 11 günde iyileşti. Bu kişiler diğer gruplarla (tek ilaç kullanan ve hiç ilaç tedavisi görmeyen) karşılaştırıldı. Ameliyat öncesinde ve ameliyat sırasında yapılan biyopsiyle tümörlü dokunun Ki67 proteini ölçüldü. Bu protein kanserin yayılmasını sağlıyor. Sonuçlara göre bu gruptaki kadınların yüzde 11’inin aktif kanser hücresi yoktu, yüzde 17’sinde de oldukça düşük seviyede kanserli hücre bulundu.

Kanser Araştırma Enstitüsü’nün başındaki Araştırmacı Judith Bliss, Avrupa Meme Kanseri Konferansı’nda (EBCC) bu kadar kısa sürede, böyle etkiyle daha önce karşılaşılmadığının altını çizdi. “Bu sonuçlar, kemoterapinin yokluğunda da 11 gün içinde patolojik olarak erken cevap alabileceğimizi gösteriyor. Bundan önceki araştırmaların çoğu, tedaviden aylar sonraki patolojik karşılığa bakıyordu,” dedi.

Uygulanabilir kanser tedavisi

Sonuçlar olumlu olsa da araştırmacılar başka çalışmaların da bu konunun üzerine eğilmesi ve bu bulguların doğrulanması gerektiğini ifade ediyor. Fakat şimdilik trastuzumab ve lapatinib kombinasyonunun alışılmış tedavinin yerine tercih edilmesi bekleniyor. Çünkü kemoterapi gibi yöntemler, hızlı büyüyen bütün hücreleri hedef alırken bu yöntemle sadece HER2’ya sebep olan kanserli hücreler yok ediliyor. Bu ilaç ikilisinin iki haftadan az olmamak kaydıyla birkaç aylık tedavisinin etkileyici sonuçlar verdiği, benzer çalışmalarla da ispat edildi.

Teşhis ve ameliyat arasındaki iki haftalık dönem içinde yapılan bu çalışmanın, tedavinin kişiye özel hale gelmesine izin vermediği aşikar. Fakat şimdilik ameliyat sonrası kemoterapiyi ve yan etkilerin çıkmasını engelleyip yaşam kalitesini artırıyor. Meme kanseri teşhisi konan her beş kadından birinin diğer türlere göre daha agresif ilerleyen HER2’ye yakalandığı ve bu çalışmanın bu kişilere sağlayacağı da ifade ediliyor.

Kaynak: Futurism

Yeni bir klinik araştırma, doğru ilaç kombinasyonuyla meme kanserinde kemoterapiye gerek kalmadığını ortaya koydu. Meme kanseri tedavisinden kullanılan lapatinib ve trastuzumab, HER2 adı verilen ve sıklıkla görülen meme kanserine karşı 11 günlük bir periyotla iyileşme sağladı. Çalışma 257 kadınla yürütüldü ve şimdilik trastuzumab ve lapatinib kombinasyonunun, alışılmış tedavinin yerine tercih edilmesi bekleniyor. Çünkü kemoterapi gibi yöntemler hızlı büyüyen bütün hücreleri hedef alırken, bu yöntemle sadece HER2’ye sebep olan kanserli hücreler yok ediliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği