Matrix benzeri deneyime doğru

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki araştırmacılar beyin aktivitelerini okuyup yazabilen yeni bir teknoloji geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Star Wars’un ilk filminde Prenses Leia’nın Obi-Wan Kenobi’den yardım istediği ikonik hologram sahnesini hatırlıyor musunuz? Benzer bir teknoloji bir gün, bir miktar beyin manipülasyonu sayesinde, gerçek dünyada hayatlarımızı değiştirebilir.

Bir süredir beyne doğrudan holografik görüntüleri yansıtmayı sağlayacak yolları keşfetmekle meşgul Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’deki araştırmacıların buldukları yöntem nöral aktiviteleri hem okuyabiliyor hem de onları uyarabiliyor. Bu sonuçlar, gelecekte bir gün binlerce nöronun aynı anda uyarımını veya baskılanmasını sağlayabilir. Hatta gerçek beyin aktiviteleri kopyalanarak, beyin bir şey hissetmiş, görmüş veya duyumsamış gibi kandırılabilir. Tam da Matrix veya Inception’daki gibi.

Araştırmanın yazarlarından öğretim üyesi Hillel Adesnik çalışmayı şöyle tanıtıyor:

“Lazer ışığını kullanarak beyin aktivitelerini hem okuyabilen hem de yazabilen bir sistem geliştirdik. Bu teknolojinin hedefi sağlıklı ve hastalıklı beyinlerin aktivitelerini ölçerek, anormal aktiviteleri gerçek zamanda düzeltmek ve birçok nörolojik hastalığı tedavi etmek.”

Araştırmada kullanılan holografik projeksiyon teknolojisi, bir LCD ekranın negatif işlevi görerek lazer ışığının istenen şekildeki modellere dönüştürülmesini sağlıyor. Sonrasında 40 Watt’lık lazer ışınları hedefe her mikrosaniyede 300 femtosaniye uzunluğunda olacak şekilde gönderiliyor. Araştırmacıların hedefi bu hızı beyin korteksindeki normal ateşleme hızlarını simüle edebilecek seviyeye taşımak.

Şu ana kadar bu teknik, fare beyni üzerinde yarım milimetre karelik bir alanda başarıyla denendi. Araştırmacılar bu ölçeğin artırılabileceğini düşünüyor. Eğer başarılı olabilirlerse, sonuçlar olağanüstü imkanlar yaratabilir.

Adesnik, gelecekte bu sistemin epilepsi ve şizofreni gibi nörolojik hastalıklarda sorunlu bölgeyi hızlıca tespit edebileceğini ve bunu oluşturan aktiviteleri düzeltebileceğini belirtiyor. Ancak bu teknolojinin kullanım alanı nörolojik hastalıklarla sınırlı değil:

“Bu teknoloji aynı zamanda nöral prostetikler için de kullanılabilir. Retinalarını veya başka duyu organlarını kaybetmiş hastalar bu sistem ile tekrardan görme yetisini kazanabilir. Prensipte, kafa üstüne takılan bir kameradan alınan görüntü verileri, belirli bir transformasyondan sonra, doğrudan beyne yazılarak kör olan birisine yapay görme imkanı verebilir.”

Adesnik, bununla beraber bu teknoloji ile araştırmacıların robotik kollar gibi akıllı protezleri kontrol etmenin yeni yollarını geliştirebileceğini belirtiyor.

Kaynak: Digital Trends

R2-D2'nun Obi-Wan Kenobi'den yardım isteyen Prenses Leia'nın hologramını yansıttığı ikonik Star Wars sahnesini hatırlıyor musunuz? Benzer bir teknoloji bir gün, bir miktar beyin manipülasyonu sayesinde, gerçek dünyada hayatlarımızı değiştirebilir.

Bir süredir beyne doğrudan holografik fotoğrafları yansıtmayı sağlayacak yolları keşfetmekle meşgul Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki araştırmacıların buldukları yöntem nöral aktiviteleri hem okuyabiliyor hem de onları uyarabiliyor. Bu sonuçlar, gelecekte bir gün binlerce nöronun aynı anda uyarımını veya baskılanmasını sağlayabilir. Hatta gerçek beyin aktiviteleri kopyalanarak, beyin bir şey hissetmiş, görmüş veya duyumsamış gibi kandırılabilir. Matrix veya Inception'daki gibi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği