Makine öğrenimiyle intihar meyli tespiti

Makine öğrenimi algoritmasını kullanan araştırmacılar, hangi hastaların intihara meyilli olduğunu yüzde 93 oranında başarıyla tespit etmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İntihar ve Yaşamı Tehdit Eden Davranış dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, makine öğrenimi bir kişinin kullandığı sözlü ve yazılı ifadeleri inceleyerek intihar meylini tespit edebiliyor. Bu teknoloji sayesinde, katılımcılar arasından intihara meyilli olanlar, psikolojik rahatsızlığı olup da intihara meyilli olmayanlar ya da tamamen sağlıklı olanlar büyük bir başarı oranıyla belirlenebiliyor.

Psikiyatri Profesörü John Pestian ve ekibi Ekim 2013 ve Mart 2015 arasında üç farklı bölgeden toplam 379 hastayı inceledi. Hastalar intihara meyilli, rahatsız ama intihara meyilli değil ya da hiçbiri (kontrol grubu olarak) şeklinde sınıflandırıldı. “Umudun var mı?” ya da “Sinirli misin?” gibi sorularla konuşturulmaya çalışılan hastaların cevapları incelendi.

WHO verilerine göre her 100 bin kişi başına düşen intihar oranları.

Araştırmacılar daha sonra kullanılan kelimeleri ve diğer sesleri (gülme, iç çekme vb.) makine öğrenimi algoritmasını kullanarak analiz etti. Algoritmalar intihara meyilli hastaları yüzde 93 doğruluk oranı ile tespit ederken, her üç kategoride de toplam yüzde 85 başarıya ulaştı.

Hayat kurtarma

Makine öğrenimi yapay zekanın, örüntü algılama ve bilişimsel öğrenmeyi içeren bir alt kolu. Bu yöntemde algoritmaya ne kadar fazla veri sağlanırsa, sonuçların isabet oranı o kadar artıyor. İlk sonuçlar etkileyici olsa da rakamlar daha büyük bir örnek havuzuyla daha fazla gelişme sağlanabileceğini gösteriyor.

Şimdilik Pestian çalışmasının intihara meyilli kişilere yardım alanında başarılı olabileceğine dair iyimser bir yaklaşıma sahip: “Bu bilişimsel yaklaşımlar intihar yaklaşımını belirleme ve önleme konusunda teknolojik yeniliklerin yeni fırsatlar sunduğunu gösteriyor. Sağlık merkezlerine baktığımızda teknolojiden çok fazla yararlanıldığını ancak ruhsal rahatsızlıklarda aynı oranda teknoloji kullanılmadığını görüyoruz. Artık algoritmalarımız, bu alanda çalışan personele yardımcı olmaya hazır.”

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her yıl 80 bin kişi intihar ile yaşamını kaybediyor ve daha fazla kişi de intihar girişiminde bulunuyor. Bu kişiler genellikle 15-29 yaş arası genç insanlar. Çalışmalar yapay zekanın korkulacak bir şey olmadığını, aksine doğru bir şekilde uygulandığında hayat kurtarabileceğini gösteriyor.

Kaynak: Futurism

Psikiyatri Profesörü John Pestian ve ekibi, makine öğrenimi algoritmasını kullanarak hangi hastaların intihara meyilli, hangilerinin ruhsal yönden rahatsız hangilerinin ise tamamen sağlıklı olduğunu belirleyebiliyor. 379 hastanın verilerini kullanarak eğitilen algoritma, hastalarla yapılan röportajlardaki cevapları inceleyerek hastaların ruh sağlığı durumunu yüzde 85 oranında başarıyla tespit edebiliyor. İntihara meyilli hastaları tespit etme konusunda ise sistem yüzde 93 başarılı. Makine öğrenimi teknolojisi örnek sayısı arttıkça kendisini geliştirdiği için gelecekte bu oranların artmasını da bekleyebiliriz. Dünyayı ele geçirmesinden korktuğumuz yapay zeka belki de hayat kurtarmada bize yardımcı olabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği