Sanal gerçekliğin ve oyunların ağrı yönetimi amacıyla kullanılması duyulmamış bir şey değil. Araştırmacılar sanal gerçekliğin dişçide hastaları rahatlamak için veya hayalet ağrılar ile mücadele etmek için kullanılabileceğinin farkında. Yakın zamanda bu teknolojiyi hastanelerin acil bölümünde görürsek şaşırmamak gerek.

Fransa‘da bulunan St. Joseph Hastanesi’ndeki yüksek lisans öğrencileri de geliştirdikleri sanal gerçeklik programı ile hastaları rahatlatmayı ve onların ağrıya olan toleransını yükseltmeyi amaçlıyor. Programın kullanımı oldukça basit. Genel anestezi gerektirmeyen durumlarda hastaya bir sanal gerçeklik gözlüğü veriliyor ve karlı yamaçların veya Japon zen bahçelerinin huzurlu dünyasına dalması sağlanıyor.

Hastanenin Acil Servis bölümünün başı Doktor Olivier Ganasia tedavi sırasında sanal gerçekliği kullanmayı hipnoza benzetiyor:

“Acil serviste tedavi edilirken hastaların ağrılarını ve endişelerini azaltmayı sağlıyor. 10 yıl içinde sanal gerçeklik hastanelerde bir rutin haline gelecek.”

Şu anki haliyle sanal gerçeklik terapisi henüz deneysel aşamada. Doğru şekilde kullanmak ve plasebo olarak etki etmediğinden emin olmak için daha fazla araştırma gerekiyor. Ancak sanal gerçekliğin yalnızca insanların dikkatini dağıtmak için değil, aynı zamanda sinir sisteminin ağrıya genel olarak tepkisini tekrardan programlamak için kullanılabileceği konusunda belli seviyede bir görüş birliği oluşmuş vaziyette.